Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM4780 nu functioneaza si se incinge

Postări Recomandate

Schema cea mai completa pe care o da TI pentru acest integrat este urmatoarea si ar trebui sa fie stabila:Posted Image .

Deci incearca in aceasta ordine:

- pune Cc-urile de 200 pF si vezi ce se intampla;

- pune Cf(50pF) si Rf2(20k) si vezi ce se intampla;

- izoleaza dpdv electric LM-ul de radiator(cu mica si vaselina siliconica sau cu folie siliconica termoconductoare) si pune radiatorul la masa. Capsula CI-ului este legata la -V deci daca nu izolezi bine si il legi la masa iese cu scantei;

- modifica traseul de masa asa cum ti-am sugerat in MP.Ma refer la varianta a-2-a din fotografie:

Posted Image

Daca nici una din cele de mai sus nu scoate amplificatorul din oscilatie atunci nu stiu ce sa mai zic.

Ar mai fi ceva dar poate ca e o idee, poate stupida, de-a mea:speriat : scoate un capat al rezistentei de "mute" de pe cablaj(e cea paralela cu radiatorul) si vezi daca se "linistesc" oscilatiile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salut

Nu era mai simplu sa schimbe integratul?

Abia dupa asta vedea care este problema , daca se manifesta la fel atunci se cautau alte probleme.

Eu zic , ca integratul este defect, nu cred ca are voie sa ascileze asa de mult cu intrarea in scurt.

Sunt o groaza de postari pe net, pe diverse site-uri de profil, despre LM3886 si/sau LM4702 care oscileaza in diverse situatii. Unora le functioneaza bine, altora, pe acelasi PCB si dupa aceeasi schema, cu componente similare, le oscileaza. Sunt si postari ale unor pasionati de diy care sustin ca amplificatorul a functionat in faza de prototip dar a inceput sa oscileze dupa ce a fost bagat in carcasa, chiar si cu intrarea pusa la masa. Sunt postari in care amplificatorul ce oscileaza cand semnalul este mic, cand semnalul este mare etc.

Eu acum am un amplificator stabil cu LME49810 care oscila in draci ca prototip, pe bancul de lucru, cand incercam sa masor curentul de mers in gol. Mi-a afumat chiar si unul din cele doua LME-uri(RIP) cand am atins radiatorul pentru a vedea ce temperatura are. I-am modificat traseele de masa si acum am un amplificator extrem de stabil care merge de 8 luni zilnic intre 2 si 12 ore si se aude excelent pe boxe de 8 ohmi.

Iar schimbarea integratului este mult mai costisitoare si mai dificila decat mici tweak-uri recomandate de producatorul integratului(din motive bine cunoscute de el). Schimbarea integratului ar trebui sa fie ultima miscare.

Link spre comentariu

Am pus condensatori de 220pF intre intre pinii 15-16 si 21-22.

Am lasat reteaua RC (2,7 ohmi si 0,1uF) pe iesire.

Am adaugat pe fiecare canal cate un circuit RC serie de 20 Kiloohmi si 47pF (nu am gasit de 50pF).

Radiatorul este izolat printr-un cauciuc siliconic (decupat dintr-un izolator pentru capsula TO-3, caruia i-am astupat gaurile pentru terminale cu bucatelele decupate). Am uns cu vaselina siliconica pe toate partile. Am decupat din cauciuc siliconic niste bucatele si am izolat si portiunea din suruburi care vin in contact cu capsula integratului.

Am masurat cu ohm-metrul si nu am continuitate intre radiator si (-) sau (+). (De fapt, rezistenta mai mare de 200 Megaohmi).

Intr-o gaura cu filet din radiator am montat o tresa cu fir, pe care am strans-o cu surub. Firul l-am pus la masa.

Am alimentat. La inceput, curentul este de 1,69A si scade usor, ajungand dupa circa 30 de secunde la 1,60A. In acest interval de timp, temperatura integratului creste foarte tare.

Ambele rezistente de 2,7 ohmi se incalzesc puternic. Rezistenta din dreapta si-a schimbat culoarea.

Nu sesizez vreo difereanta cu rezistorul de mute scos.

Osciloscopul meu nu mai intelege semnalulul de pe iesire:

Vertical 2V/cm si baza de timp 0,5us/cm.

Posted Image

Se vede un fel de semnal amestecat, peste care este suprapus un zgomot puternic.

Nu vreau sa ucid cablajul, taindu-l. Pas la partea cu separarea masei.

Link spre comentariu

Eu nu stiu ce sa mai spun. Daca vrei iti trimit celalalt kit sau trecem la operatiunea de inlocuire a integratului. Daca te-ai enervat arunca-l pe geam si spune-mi in ce cont sa-ti returnez contravaloarea lui. Mai am un kit montat pe care, daca tu nu-l vrei ca "replacement", il donez oricui este doritor de senzatii tari. :rade: Donatia va avea si transportul gratuit inclus. Oferta de donatie devine valabila din momentul in care norad spune ca nu il intereseaza kit-ul numarul 2. Altul nu mai am disponibil.Toate cele bune. :daObservatie: kit-ul ce eventual va fi donat nu include radiatorul de racire.

Link spre comentariu

Vedeti poate puteti testa kit-ul de la dumneavoastra. Daca functioneaza, facem schimb.N-are sens sa tai cablajul. Daca e integratul busit, il schimbati si il repuneti la vanzare.As fi schimbat eu integratul caci am un LM4780, dar nu am scule pentru lipituri fine, asta e si motivul pentru care am cumparat un kit gata asamblat.

Link spre comentariu

Vedeti poate puteti testa kit-ul de la dumneavoastra. Daca functioneaza, facem schimb.N-are sens sa tai cablajul. Daca e integratul busit, il schimbati si il repuneti la vanzare.As fi schimbat eu integratul caci am un LM4780, dar nu am scule pentru lipituri fine, asta e si motivul pentru care am cumparat un kit gata asamblat.

Din pacate nu am un traf cu care sa testez celalat kit. Daca doriti vi-l pot trimite, va pot inlocui integratul de pe cel pe care il aveti deja sau va pot rambursa banii platiti adica exact solutiile pe care vi le-am tranmis si pe MP.Stima.
Link spre comentariu

Eu nu stiu ce sa mai spun. Daca vrei iti trimit celalalt kit sau trecem la operatiunea de inlocuire a integratului. Daca te-ai enervat arunca-l pe geam si spune-mi in ce cont sa-ti returnez contravaloarea lui. Mai am un kit montat pe care, daca tu nu-l vrei ca "replacement", il donez oricui este doritor de senzatii tari. :rade: Donatia va avea si transportul gratuit inclus. Oferta de donatie devine valabila din momentul in care norad spune ca nu il intereseaza kit-ul numarul 2. Altul nu mai am disponibil.Toate cele bune. :daObservatie: kit-ul ce eventual va fi donat nu include radiatorul de racire.

SalutAș fi eu curios sa vad daca oscileaza si cel de al doilea kit si eventual daca oscileaza as vrea sa schimb integratul.Doar ca fapt divers sa vad daca am dreptate cand spun ca integratul este de vina.Daca nu il vrea la schimb colegul trimite-l la mine.Fac proba si ne edificam, eventual ti-l trimit inapoi testat.
Link spre comentariu

Salut flores72-Am reusit sa fac o proba destul de scurta folosind doi acumulatori de 12V de la scule cu acumulatori. Am avut timp sa vad pe osciloscop ca finalul din dreapta oscila. N-am mai apucat sa-l masor si pe celalat ca a intrat LM-ul in protectie la sub-tensiune. Daca nu o sa-l vrea Norad atunci ti-l trimit tie. Eventual il testezi, daca e cazul ii schimbi integratul si il trimti lui norad-Toate bune-

Link spre comentariu

Uite un motiv intemeiat pentru care eu prefer tranzistorii chiar si la puteri mai mici, poti controla cam fiecare aspect din amplificator :da Schimbati CI-ul si problema trebuie sa dispara, asa cum am zis schema componentelor externe este mult prea simpla ca sa permita dubii sau erori atat de grave.

Link spre comentariu

De ce oscileaza... pentru ca poate :) are gbwp (gain bandwidth product) 2MHz, adica abia la 2MHz amplificarea scade la 1, sute de kHz sint joaca pentru el.In mod normal cu intrarea in scurt si fara glume de proiectare (decuplari/traseu de masa incorect etc.) ar trebui sa stea cuminte. Dar legat la o sursa de semnal care scapa mizerii pe frecvente mari (cum ar fi un pc) poate usor sa intre in oscilatie.

Link spre comentariu

Uite un motiv intemeiat pentru care eu prefer tranzistorii chiar si la puteri mai mici, poti controla cam fiecare aspect din amplificator :da Schimbati CI-ul si problema trebuie sa dispara, asa cum am zis schema componentelor externe este mult prea simpla ca sa permita dubii sau erori atat de grave.

Si eu prefer amplificatoarele cu tranzistori din acelasi motiv ca si tine. Construirea acestor kit-uri a fost mai mult o joaca. Aveam integratele asa ca mi-am zis sa cumpar doua cablaje aratoase de pe ebay si sa le pun la treaba. Se pare ca joaca mea nu a dat rezultatele asteptate. :ras:
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Asa cum spuneam in mesajul meu anterior cauzele pentru care LM4780 poate oscila sunt multiple.

Incalzirea LM-ului lui norad si volumul mic dezvoltat erau cauzate de intrarea in oscilatie. Practic pe osciloscop aveam o sinusoida aproape perfecta.

Atasez schema si fotografia cablajului pentru a explica mai usor cauza intrarii in oscilatie.

Posted Image

Posted Image

Se vede in schema faptul ca exista posibilitatea montarii a doi condensatori de 22uF intre rezistentele de 1k din intrarile inversoare sau se pot realiza strapurile J3 si J4 punind rezistentele de 1k direct la masa. Prin montarea condensatorilor amplificarea in curent continuu este unitara.

Daca se strapeaza condensatorii amplificarea va fi atat in CC cat si in CA cea determintata de rezistentele de 22k si 1k ce sunt legate in intrarea inversoare

adica in cazul nostru 22. Straparea poate fi deranjanta deoarece orice offset pe intrare se va regasi amplificat de 22 de ori la iesire.

Daca nu se monteaza nici condensatori si nici strap atunci amplificarea va fi unitara atat in CC cat si in CA iar amplificatorul va oscila, deoarece LM4780 nu este stabil la castiguri in tensiune mai mici de 10V/1V.

Kit-ul oferea posibilitatea acestei selectii functie de dorinta utilizatorului.

Eu am montat condensatorii de 22uF si oscilatia a disparut. Am mai pus si doi condensatori de 220pF intre intrarile inversoare si cele neiversoare (pinii 15-16 respectiv 21-22) si am inlocuit si decuplarile cu 0.1uF.

Offsetul masurat este sub 1mV, radiatorul nu se mai incalzeste deloc in gol, pe osciloscop nu se mai vede nici o urma de oscilatie si amplificatorul isi face treaba amplificand muzica.

Saptamana viitoare am sa-i trimit lui norad kit-ul, ca sa se bucure de el, LM4780 pe care mi l-a trimis dansul ca sa-l schimb pe cel presupus defect si

transformatorul care ii apartine. :101

Link spre comentariu

Si imagini de la testarea cu semnal dreptunghiular 0.2Vpp cu osciloscopul Hameg HM204.

Pregatirea pentru testare:

Posted Image

Iesirea primului canal:

Posted Image

Iesirea celuilalt canal:

Posted Image

Castigul in tensiune este 17V/1V si offsetul sub 1 mv.

Folosindu-ma de faptul ca am avut trafo de la norad am testat si kit-ul asamblat pe care l-am retras de la vanzare si functioneaza

si acesta cu parametri similari. :101

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări