Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM4780 nu functioneaza si se incinge

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

-montarea condensatoarelor de 220pF intre pinii 15-16, respectiv 21-22 nu face decat sa introduca un brum (bazait) puternic in difuzoare. Practic nu se mai aude nimic in afara de brum. Brumul nu poate fi redus din potentiometru.

Hmmm, sigur erau de 220 de picofarazi (si nu nanofarazi)? Lipiti cit se poate de aproape de lipiturile CI?Nu prea vad cum sa prinda atita brum cu asa valoari mici, ca doar nu erau apropiati de firele de alimentareOri oscileaza de nebun ori e defect CI
Link spre comentariu

se repara prin inlocuire :ras: glumeam. dar incearca totusi sa pui niste condensatori de vreo 100nF pe ramurile de alimentare cat mai aproape de integrat si de asemenea si cate o "retea Zobel" pe iesiri sau doar cate un simplu condensator de 150nF (in paralel pe iesiri evident nu in serie). asta doar asa ca sa mai dai o sansa integratului dar sincer cred ca e cam albastru prognosticul.

Link spre comentariu

Kit-ul a fost montat de mine. L-am montat folosind o statie de lipit termostatata, rezistentele sunt cu pelicula metalica si toleranta 1%, circuitul integrat era nou, condensatorii erau noi. Schema este simpla, a postat-o colegul norad, kit-ul nu a fost testat anterior trimiterii. Eu inclin sa cred ca amplificatorul oscileaza. Am scos celalat kit de la vanzare pentru ca am sa il trimit lui norad in locul celui pe care l-a primit de la mine si care nu-i functioneaza. Incerc sa-l testez maine desi nu am o sursa adecvata dar voi incerca testarea folosind doi acumulatori de 12V.

Eu as incerca sa pun osciloscopul pe iesirea amplificatorului cu intrarea pusa in scurt pentru a vedea daca apar ceva semne de oscilatii. De la norad am inteles ca se aude bine si clar dar incet de aceea as suspecta o oscilatie si nu un integrat defect.

Link spre comentariu

Eu nu exclud posibilitatea ca CI-ul sa fie ars, defect, etc. Am multa experienta in activitatea de servisare incat sa exclud vreo posibilitate fara sa fac o analiza. Pentru ca nu exclud posibilitatea ca CI-ul sa fie defect am oprit de la vanzare al doilea kit, kit ce il va inlocui pe primul daca va fi cazul. Banuiesc insa ca nu putem exclude nici posibilitatea de aparitie a oscilatiilor, nu-i asa? Este simplu de verificat daca amplificatorul oscileaza sau nu. Daca nu oscileaza si defectul se datoreaza CI-ului defect atunci colegul norad va primi la schimb alt kit. Dar pe norad il intereseaza, pe buna dreptate, sa aiba un amplificatpor functional deci trebuie sa incercam sa eliminam cauza. Iar ca sa o eliminam trebuie in prima faza sa o identificam.O seara excelenta. :101

Link spre comentariu

Nu ai inteles intrebarea mea, am presupus ca problema se datoreaza oscilatiilor ( sa zicem ca ai dreptate ), ei bine care ar putea fi cauza oscilatiilor alta in afara de CI-ul defect? ca pana si o oscilatie interna tot defect se numeste si corecteaza-ma daca gresesc dar din cate stiu nu poti depana un CI :nas: PS; Nu vreau sa se inteleaga ca as judeca ( nu's moderator deci nu detin dreptul asta ) insa constat un fapt, si anume ca asa se intampla cand comercializezi ceva netestat, lucru ce nu mi se pare tocmai ok.

Link spre comentariu

Nu ai inteles intrebarea mea, am presupus ca problema se datoreaza oscilatiilor ( sa zicem ca ai dreptate ), ei bine care ar putea fi cauza oscilatiilor alta in afara de CI-ul defect? ca pana si o oscilatie interna tot defect se numeste si corecteaza-ma daca gresesc dar din cate stiu nu poti depana un CI :nas: PS; Nu vreau sa se inteleaga ca as judeca ( nu's moderator deci nu detin dreptul asta ) insa constat un fapt, si anume ca asa se intampla cand comercializezi ceva netestat, lucru ce nu mi se pare tocmai ok.

Sunt convins ca esti un tip de treaba. Daca vei citi anuntul vei vedea ca am mentionat ca aceste kit-uri nu sunt testate. Norad stia foarte bine acest lucru dar orice ar fi eu nu il las pe norad, eu comunic permanent cu el pe MP. Incerc sa-i rezolv problema, ii inlocuiesc produsul daca acest lucru se va dovedi util si necesar. Daca dansul doreste ii trimit si banii inapoi dar nu asta ii rezolva problema. Dansul vrea un amplificator functional si cred ca unii din cei ce intra pe aici pot sa-l ajute.In ceea ce priveste posibilele cauze ale aparitiei oscilatiilor stiti foarte bine ca acestea sunt multiple.Respecte.
Link spre comentariu

Am multa experienta in activitatea de servisare incat sa exclud vreo posibilitate fara sa fac o analiza. :101

A nu se intelege ca experienta de servisare este obtinuta in domeniul electronicii audio. Electronica audio nu este meseria mea ci doar o pasiune mai veche. Experienta mea se limiteaza la mecanica, electrotehnica si un pic la invertoare de sudura :rade:
Link spre comentariu

Am pus intrarile la masa, iesirea in gol si iata oscilograma de pe iesire:

Baza de timp 0,5us/cm si 0,5V/cm vertical.

Posted Image

O sa schimb in seara asta condensatorii de decuplare de 0,22uF cu unii de 0,1uF.

Pentru @danb1974: condensatorii erau de 220pF, cei drept cu terminale cam de 1-1,5 cm lungime.

Link spre comentariu

Salut,

Eu nu cred ca integratul e busit, dar cred ca oscileaza. Daca ai perioada de 4 diviziuni si 0.5us/div, inseamna ca ai cam 500KHz acolo. In schema postata nu par sa existe gruparile RC serie (Zobel) de la iesire. Incearca sa le pui si sa vezi ce se intampla. Uite foaia de catalog: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm4780.pdf Uita-te la fig 2,3,4 si 5 ptr inspiratie. 2cm lungimea terminalelor nu conteaza la frecventa asta.

Link spre comentariu

Am montat cate o retea RC (2,7ohmi si 0,1uF) pe fiecare dintre iesiri si oscilograma arata in felul urmator (arata la fel pe ambele iesiri):

Vertical 2V/cm si baza de timp 1us/cm.

Posted Image

In imagine nu se vede bine semnalul, insa, am schitat mai jos cam cum arata semnalul: triunghiular cu varful intors.

Posted Image

Intrarile la masa, iesirile in aer.

In aceste conditii, cu reteaua RC pe iesire, consumul este de 1,6A pe ramura. Puntea redresoare se incalzeste repede, de asemenea si radiatorul integratului.

Am folosit rezistori de 0,5W si unul dintre ei s-a incalzit mai puternic si a devenit maroniu. Asta cam in 30 de secunde, cat am facut masuratorile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări