Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM4780 nu functioneaza si se incinge

Postări Recomandate

Va salut,

Un proiect care ar fi trebuit sa fie foarte simplu, imi creaza probleme.

Am achizitionat un kit cu circuitul integrat LM4780 de aici: viewtopic.php?f=59&t=117188&start=15

Kit-ul este alimentat printr-un transformator 2 x 18V (3A) si redresat printr-o punte ce suporta 6 amperi, filtrat de doi condensatori Rubycon de 4700 uF/63V.

Boxele au impedanta de 4 ohmi.

Radiatorul este mai mult decat generos, dupa cum se observa in imaginea atasata.

Chiar si in gol, radiatorul se incalzeste foarte tare si incep sa se auda zgomote ciudate in boxe pe masura ce se incalzeste radiatorul. Nu l-am lasat sa se incalzeasca mai mult decat pot tine mana pe radiator.

Cu semnal audio, se aude (la volum maxim) foarte incet (apreciez undeva cam 0,5 W pe canal).

Intr-o prima instanta am folosit un potentiometru de 50K logaritmic si doi condensatori de 2,2uF pentru decuplarea intrarii. Deoarece am sesizat ca nu se aude decat foarte incet, am inlocuit potentiometrul cu unul de 10K logaritmic. Nici o schimbare. Am inlocuit condensatorii de pe intrare cu unii de 0,1uF. Nimic. I-am eliminat de tot. Iarasi nimic. Am eliminat si potentiometrul, punand semnal direct in kit. Nimic. Sursa audio a fost un tuner, ulterior am folosit un CD player. Asadar nu este de la sursa de semnal.

La masuratori, pe alimentare, pe ramura pozitiva am 24,2 V si pe cea negativa 23,4 V.

Schema kit-ului este mai jos (este fara rezistorii de 0,18 ohmi). Boxele le-am conectat in locurile pe care le-am incercuit cu negru (in imaginea de mai jos) si masa.

Nu imi dau seama unde gresesc.

Orice idee e bine-venita.

Multumesc.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Variante sint mai multe- ai pus din greseala j2- ai facut ceva scurt-uri intre pinii ci cind l-ai lipit, ca-s destul de apropiati- oscileaza dintr-un motiv sau altul - daca ai doua condensatoare de 220pF sau prin zona, pune-le pe fiecare amplificator intre intrarile inversoare si neinversoare (unul intre pinii 15-16 si unul intre 21-22 ai integratului). Eu am patit-o cu lm3886.

Link spre comentariu

Sa o iau in ordine:- J2 lipseste.- Am verificat cu lupa pinii lipiti pe cablaj si nu este scurt intre ei. Montajul l-am achizitionat cu circuitul si piesele lipite si este realizat ingrijit. viewtopic.php?f=59&t=117188&start=15-montarea condensatoarelor de 220pF intre pinii 15-16, respectiv 21-22 nu face decat sa introduca un brum (bazait) puternic in difuzoare. Practic nu se mai aude nimic in afara de brum. Brumul nu poate fi redus din potentiometru.

Link spre comentariu

E folosit in configuratie stereo.

Am bagat semnal sinusoidal de 1000 Hz, iar semnalul de iesire nu arata prea bine. Am atasat oscilogramele (sunt cam neclare datorita unei combinatii nefericite de poze liuate cu telefonul plus osciloscop cu lampi E0101).

Semnal de intrare 1000Hz sinusoidal (baza de timp 1ms/cm).

Posted Image

Semnal iesire, baza de timp 2us/cm.

Posted Image

Semanal iesire, baza de timp 0,5us/cm.

Posted Image

Link spre comentariu

Stiam de unde ai luat kitul ca e a 3-a oara cand postezi acel link ( o singura data era mai mult decat suficient )... :da Deconecteaza alimentarile de la modul si verifica tensiunile de la sursa in gol, ar trebui sa fie simetrice, apoi cu intrarile suntate la masa si iesirile in gol masoara tensiunea in Vcc de pe iesiri fata de Gnd.Oricum repet, devreme ce schema este atat de simpla, daca si anume componentele adiacente sunt ok atunci n-are ce sa fie decat CI-ul defect.

Link spre comentariu

Cu intrarile suntate la masa, tensiunea in curent continuu pe iesire in gol este de -1,26V (pe fiecare canal).Am scos puntea afara si tensiunile sunt egale, recte +/- 18,2V.

Nu am formulat tocmai cum trebuia. Am vrut sa zic ca tensiunile sunt: pe ramura pozitiva +18,2V si pe ramura negativa -18,2V. Masuratorile sunt in curent continuu, pe pinii puntii redresoare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări