maxente Postat Martie 28, 2013 Partajează Postat Martie 28, 2013 Pentru cei care vor o protectie a boxelor fara relee este aici un articol http://sound.westhost.com/articles/mosfet-relay.htm Se prezinta varianta inlocuirii releelor cu niste mosfet-uri, probabil ceva asemanator s-a folosit la amplificatorul AES-150, poate domnul Victor ne mai lumineaza cu ceva ''secrete'' Cei interesati pot citi un articol bine prezentat, zic eu, cu avantaje si dezavantaje in link-ul de mai sus Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 30, 2013 Partajează Postat Martie 30, 2013 Nu , este un principiu putin diferit , in sensul ca cel folosit la AE150S este mai complet . Varianta completa ( OEM ) a lui AE150S are un circuit de alimentare ON / OFF cu comutatoare MOS FET de putere la iesirea unei surse stabilizate de forta , avand o comanda asemanatoare cu cea a amplificatorului Krell Evolution 600E prin intermediul unui microcontroler . Sunt comandate simultan , intr-o anumita secventa de timp , sursa de alimentare SMPS dar si sursa stabilizata liniara de forta ( evident fara reactie , pentru un raspuns audio perfect la semnale tranzitorii ) ...obtinandu-se automat functiile remote / diagnoza / stand by / mute / active / protect fara intermediul releelor clasice , pentru o actionare perfecta de tipul " noise free / fault free " , fara amprenta acustica si o fiabilitate excelenta . Opto MOS-ul folosit in protectia proiectului AE150S este de tipul Normal-Inchis , nativ este optim pentru functia Mute / Stand By . Pe partea de forta , in functionarea sursei liniare se folosesc tranzistoare MOS FET clasice drept comutatoare de forta , exact cum a identificat userul @maxente .... Acel modul este destinat doar productiei OEM de amplificatoare ( in dezvoltare continua de catre Sorteh , eu nu mai particip la dezvoltarea proiectului , nu am timp ) ca urmare schema respectiva nu este destinata userilor Elforum si nu a fost publicata . Momentan . Complexitatea acestui modul este de acelasi nivel cu etajul final AE150S , deci nu se adreseaza chiar oricui...Restul nu tine de mine , eu nu ma ocup de realizarea practica a acelui proiect .Ma bucur ca inca exista interes pentru acel proiect , am primit mesaje pe privat de la un user care a identificat pe PCB cele doua rezistente din zona superdiodei care transforma functionarea clasica ( clasa AB HOT ) in clasa SuperA...acel user nu s-a speriat de complexitatea PCB-ului si a facut asa numitul " reverse engineering " , descoperind si alte cateva " delicatete " audio ascunse de mine ca bonus in acest proiect ! El a impartit ( fara modestie ) proiectele popularizate pe Elforum in doua mari grupe : - proiecte prezentate inainte de AE150S ( Quasar by Tibi Vicol , Sorin Sava + Barbu Popescu ( ZAL ) , Electromures si TDA / LM sau STK etc .- proiecte prezentate dupa AE150S ( SARA by greierasul )Diferenta o puteti face singuri... Tot el sustine ca proiectul AE150S a influentat si va influenta cu siguranta majoritatea proiectelor viitoare , concluzionand ca s-au trasat cateva linii directoare : - simularea functionarii in mediul SPICE pentru alegerea valorilor optime ale componentelor active si pasive asigurand performante exceptionale ( cu foarte mult peste banda audio ) - folosirea SMPS de tipul Zero Current Switching Series Resonant Mode ( cel mai performant SMPS in aplicatii audio foarte pretentioase ) - un anume concept de rutare a PCB-ului ( eheeee , stabilitatea neconditionata se obtine exagerat de greu ...la acest nivel de performanta ) - circuite audio foarte performante dar clasice " condesate " intr-o singura schema ...rezultatul fiind proiectul cunoscut ( partial ) de Dvoasta ca fiind AE150S .Multumesc tuturor userilor care au studiat proiectul meu AE150S . Sper sa le fie de folos ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 30, 2013 Partajează Postat Martie 30, 2013 Opto MOS-ul folosit in protectia proiectului AE150S este de tipul Normal-Inchis , nativ este optim pentru functia Mute / Stand By .Incerc sa explic aici rationamentul care a stat la alegerea acestei solutii deoarece in topicul proiectului AE150S nimeni nu a pus intrebari aplicate...Deoarece AE150S se doreste a fi un amplificator HI-END(utilizatorii vor aprecia) am decis impreuna cu Victor sa nu compromitem sub nici o forma calea semnalului audio.In urma studierii produselor HI-END am constatat ca multi producatori BRAND NAME nu au implementat nici un fel de protectii DC sau de alta natura tocmai pentru a nu denatura componenta audio reprodusa, fapt ce a determinat o serie de reactii cu privire la produsele in cauza, rectii de apreciere sau de nemultumire... Aprecierile constand in reproducerea semnalul audio fara nici o amprenta acustica, iar nemultumirile constand in riscul ridicat de a transforma incintele acustice in veritabile spectacole de sunet, lumini si miros de difuzoare arse...Noi nu am facut nimic altceva decat sa lasam amplificatorul sa-si faca treaba, dar in acelasi timp sa-l monitorizam si sa-l controlam atunci cand iese din limitele functionarii normale...Alegerea optoreleelor a fost una de oportunitate, noi avand si alte solutii, dar daca ne-am intersectat cu ele am zis sa le folosim in mod inteligent... Principala lor calitate ce a trebuit exploatata la maxim a fost faptul ca releele sunt cu contact de tipul NC(normal inchis) si indiferent de starea regimului tranzitoriu al amplificatorul releele blocheaza generatoarele de curent constant si ca atare nu exista nici un curent prin tranzistorii finali, indiferent de comportamentul tranzitoriu al amplificatorului...Abia dupa timpul prestabilit, daca si celelalte conditii monitorizate sunt in parametrii(Temperatura, AC-OFF, Current Overload) optoreleele primesc comanda deblocarii generatoarelor de curent constant, curent care creste lent datorita unui artificiu de proiectare, aspect care rezolva implicit si functia de SOFT/START...Alegerea optoreleelor mai ofera un avantaj important in implementarea protectiei la scurtcircuit in proiectul AE150S si anume viteza de reactie cu mult mai mare decat a unui releu clasic.Protectia DC(DC Fault Protection) la AE150S este de tipul CROWBAR/TRIAC si actioneaza atunci cand singurul element de salvat din lantul electroacustic de putere ramane doar incinta Asta daca "Gheorghe" nu pune cuie de 3mm diametru in locul sigurantelor...Cu privire la folosirea releelor de putere cu tranzistori mosfet in locul releelor clasice, am o serie de precizari de facut.Personal am studiat posibilitatea implementarii acestui tip de comutare, dar m-am lovit de o serie de aspecte care de fiecare data mi-au indus rezerve serioase...Folosirea in domeniul HI-END se loveste frontal de "audiofilii sceptici" care nu permit nici un element activ sau pasiv sa denatureze calea de semnal oricat de tare ai incerca sa argumentezi eventualele beneficii... Folosirea in domeniul PRO implica o serie de costuri importante cand aceast releu trebuie implementat la un amplificator de foarte mare putere... Tranzistori mosfet de tensiune si curent suficient de mari a caror costuri depasesc cu mult costurile unui releu clasic, dar nu trebuie neglijata nici racirea lor...!In domeniul HI-FI poate fi ideal de implementat daca detii un cos cu tranzistori mosfet ieftini...O aplicatie foarte interesanta in care acest tip de releu poate fi implementat e protectia difuzoarelor in incintele PRO... Eminence facand acest pas cu sistemul D-fend... Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Si eu care credeam ca inlocuirea banalele relee cu acei mosfeti e o alternativa Inseamna ca dupa protectia cu relee vine cea crowbar prin punerea la masa a iesirii amplificatorului iar pentru minimizarea dezastrului se mai monteaza niste sigurante rapide si bine calibrate pe traseul de forta de pe barile de plus si minus.......................................................................Cu siguranta proiectul vostru este unul indraznet si interesant, dar din pacate userii de pe acest forum prefer sa construiasca amplificatoare cu circuite ''speciale'' STK si am vazut ca sunt multi care prefer schema de mai jos care este una foarte speciala poate chiar mai buna decat orice STK, TDA etc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Cu siguranta proiectul vostru este unul indraznet si interesantMultumesc pentru apreciere ! Sper sa mai urmeze si altele , dar ... Link spre comentariu
PKP98 Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Salut!Vreau si eu sa stiu daca pot sa folosesc un releu pe care scrie (12VDC alimentare;24VDC la 80A)?Mentionez ca amplificatorul scoate 200W/4ohm , la +/-50v alimentat.Acel 24VDC de la releu ,trebuie sa fie mai mare ca alimentarea , adica mai mare de 50V ? MULTUMESC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum