Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare protectie DC pt boxe

player4

Postări Recomandate

Acum ai grait corect, insa de ce sa mai stai sa intervii si asupra releului si totusi sa ai un risc, asupra boxelor, sau sa te astepti sa ia foc PCB-ul in cazul in care releul este distrus pina la PCB, cum am mai vazut situatii.

Ai ris de T-amp, si eu rid de ei, pentru multe chestii, insa la acest amp, chiar am ramas uimit ca au respectat un lucru esential si anume, ruperea tensiunii continue din 2 puncte independente, simultan.

Aici, un mare bravo din partea mea pentru ei, releele imi pare ca erau de 30A...

Posted Image

Ceea ce se vede in poza este doar un canal, celalalt este sandwich dedesupt.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

15

• zal

5

• maxente

5

• player4

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va propun o alta solutie de protectie , una de tip crowbar , mai deosebita , in sensul ca distruge doar sigurantele fuzibile calibrate corespunzator ( daca amplificatorul este prevazut cu asa ceva pe rail + / - ) !Problema protectiei crowbar clasica , in paralel cu sarcina , are un dezavantaj major la protejarea unui amplificator cu mai multi tranzistori finali in paralel : in caz de DC Fault , triacul ( daca este bine dimensionat ) va arde toti tranzistorii finali ramasi buni , care de fapt nu erau defecti . Scopul nostru totusi este sa protejam prioritar sarcina , dar si amplificatorul . In cazul amplificatoarelor cu doar o pereche de tranzistori finali in genul AE150S ( fostul proiect PSA150S ) , nu mai prezinta importanta , pentru ca atunci cand protectia actioneaza consideram ca unica pereche de finali sunt deja strapunsi , deci nu mai poate produce alte pagube colaterale .Varianta pe care v-o propun mai jos nu sacrifica finalii , ci doar sigurantele fuzibile . Daca neglijati sigurantele ( daca le supradimensionati voit cu sarma de 1 mm diametru sau mai mare !!! ) va distruge traseele de alimentare ale PCB-ului si tot protejaza sarcina . Boxele scapa sigur daca dimensionati corespunzator R5 si R8 dpdv al puterii disipate !Evident , se pot imagina si alte moduri de actionare a triacului / tiristorului , cu un optocuplor dedicat ( optotriac ) actionat cu comparatoare , cu mai multe triace / tiristoare ( cate unul pentru fiecare rail ) etc .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mai ar fi de adaugat ca pe cotatia de DC a releului e trecut curentul in sarcina rezistiva. In realitate producatorii seriosi iti dau un grafic cu care sa te poti orienta in functie de aplicatie. Exemplific cu datele de catalog pentru un releu ELESTRA destul de scump (58 de euro) cotatAC: 230V 5ADC: 24V 7.5A 0.1 HzEste destinat altei aplicatii dar au avut decenta de a pune graficul de sarcina atat rezistiva cat si inductiva.

Link spre comentariu

Releul trebuie să fie mare şi cu distanţă suficientă între contacte, iar pastilele trebuie să aibă o suprafaţă cît mai mare de contact. Viteza de reacţie nu e un factor aşa important, ci capacitatea de a realiza un contact ferm la închidere, o separaţie netă a contactelor la deschidere şi o rupere bună a arcului electric.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Salut, fara sa ma bag in polemica (din fericire aparent inchisa) intre colegii de forum cu privire la 1 sau 2 relee: dar este foarte putin probabil ca cele doua relee in serie sa deschida amandoua exact in acelasi timp. In mod sigur, astfel de relee, au diferente la viteza de raspuns. Mecanic si electric. Asa ca primul care tenteaza sa deschida va prelua maximul, al doilea - mai lent - va deschide in conditii mult mai usoare. Parerea mea, avand un "background" in protectii de sisteme de distributie de electricitate unde relee cu adevarat rapide si fiable sunt folosite, unde deschiderea este garantata de ordinul a 50-100ms (da, in curent continuu la 125 sau 250Vcc - asa sunt alimentate releele de protectie - din bancuri de baterii). Inca o data, este posibil sa ma insel in cazul amplificatoarelor.

Link spre comentariu

...unde deschiderea este garantata de ordinul a 50-100ms...

Există întrerupătoare ultrarapide de 1-2,5kA/1kVcc şi 80ms încă din 1960, cu acţionare electromagnetică la depăşirea curentului de reglaj. Dar acelea au sute de kg şi nu e cazul să le detaliez aici, electrotehnica e un domeniu conex electronicii. Oricum, ideia e că pe măsură ce viteza de răspuns s-a mărit, constructorii au început micşorarea suprafeţelor contactelor, fenomen produs şi în cazul releelor normale, folosite în amplifuri, cu observaţia că tehnologia lor nu a mai evoluat de 100 ani, aşa că azi avem relee tot mai slabe. Acestea nu au altă acţionare decît bobina alimentată sau nu, care depinde în totalitate de circuitul electronic folosit.

Harman-Kardon au avut o ideie fixă într-o vreme (ca şi unii de pe aici), cu semiconductori, respectiv trz de putere pe alimentările etajelor finale care întrerupeau (corect spus e blocau) tensiunea la apariţia defectului, renunţînd la releul de la ieşire. O mare prostie, confirmată practic prin desele reparaţii.

Releul e sfînt, atîta vreme cît nu i se sudează contactele sau se arde bobina. Un releu mai mare, cu o viteză mai mică cu cîteva ms, nu afectează cu nimic difurile, însă are un contact mai bun şi o separaţie mai bună.

Înserierea releelor e o improvizaţie, singurul avantaj e distanţa dublă efectivă între contacte, care rupe arcul mai uşor.

Nu aş folosi aşa ceva decît la tensiuni mari şi curenţi mici sau medii, ceeace nu-i cazul la amplifuri.

Căutaţi probleme acolo unde nu sînt, ca-n povestea cu drobul de sare, folosiţi relee zdravene şi gata. :da

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

si totusi, unde-i schema aia simpla pentru detectie DC?caut si eu una ..Multumesc@

Dacă e prea simplă, mai bine nu pui, laşi siguranţele pe alimentare şi eventual pe ieşire şi vei fi mai protejat.
Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru denigrarea solutiei tehnice cu relee solid state pentru amplificatoare audio ! Chiar exista si functioneza foarte bine http://hifisonix.com/wordpress/wp-conte ... -V1.03.pdf , dar nu este popularizata suficient .

Mi se pare foarte interesanta ideea !Vreau sa inlocui releele din protectia amplificatorului cu mosfet-urile aleaProtectia facuta de mine este cea din pdf de mai josSper sa nu fie prea stupida intrebarea :nas: pot atasa schema de mai jos in locul releului?Intreb deoarece eu am deja facuta protectia si mi-ar fi foarte usor sa scot releele si sa montez acele feturi

post-41498-139829513203_thumb.jpg

dcdetectschematic.pdf

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

cea mai simpla ar fi una care o poti pune si in amplificator si in boxa,o ideie ar fi(am gasit-o pe net si probat-o)o punte redresoare un condesator de filtraj un potentiometru si un releu.daca puterea este mai mica de 100w pui releu de 6v.uite-o aici.39) DISPOZITIV PROTECTIE BOXE http://www.freewebs.com/romydesign/pozeproduse.htm dadeau si schema electrica dar vad ca au scos-o.iei semnalul de pe iesira amplificatorului il redresezi si filtrezi si il treci printr-un potentiometru si il dai in bobina releului si reglezi din potentiometru unde decupleaza releul (dai statia la maxim invarti de potentiometru pana decupleaza releul dai putin innapoi sa revina semnalul in boxa si gata cand o sa iti dea dc pe iesire o sa decupleze releul)

Link spre comentariu

Aia se poate aplica la boxe nepretenţioase. RFT de 50W aveau acum 30 ani, una mai complexă şi tot ratau din cînd în cînd, fiind dependent rezultatul de frecvenţele semnalului. Cine mai foloseşte aşa ceva în ziua de azi?

Link spre comentariu

eu am probat-o.mi-sa parut destul de buna si simpla cum s-a cerut si aici,si daca releul este dimensionat dupa puterea amplificatorului nu vad de ce nu ar merge si la sute de W

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări