Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare protectie DC pt boxe

player4

Postări Recomandate

Leco , am lamurit inca de la inceput ca noi nu combatem persoane , ci idei . Daca ceva te nemultumeste , fa testul in stil Holywood si trimite-le celor de la Dynacord factura cu costul reparatiei sau felicitarile in cazul cand au dreptate .Eu personal nu mai folosesc metoda clasica cu releu pe iesire , ci metoda crowbar , cu triac . Se poate remarca usor in acest proiect comun de amplificator viewtopic.php?p=1018990#p1018990 !Sper ca intelegi ca nu am nimic personal cu solutia propusa de tine , eu am oferit doar o alternativa , aplicata intr-un proiect de " mare " firma , Dynacord . Eu nu ma compar cu nicio firma , nu-mi permit . Tu poti ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

15

• zal

5

• maxente

5

• player4

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Omul a cerut o solutie simpla cu releu, da-o tu, sau lasa-l in pace.Nu toata lumea e desteapta sa faca protectie cu triac crowbar , care de multe ori se alege cu triacul explodat si boxa arsa, pentru ca nu rezista triacul, lezi labfruppen FP6400 pe forumuri. Sau crown CE2000O zi buna, am incheiat.

Link spre comentariu

stimati colegi (DjLeco si hpavictor), in primul rand nu ma puneti in situatia da a da dreptate doar unuia dintre voi.

It Ain't Gonna Happen!

multumesc pentru oferta Leco, insa nu sunt dispus sa fac experimente pe boxele mele (pt ca am muncit un an si ceva la ele) si nici pe amplificator ...

releul din foto pusa de tine este pe 24v, iar mie imi trebuie pe 12v, pt. ca am un secundar de 9.6vca la traf. de altfel am si eu cateva relee omron pe 24v recuperate din niste japoneze..

ma gandeam totusi sa folosesc asa ceva http://i48.tinypic.com/15gqik6.jpg

hpavictor, am citit topicurile mentionate de tine, insa parca schema postata de marian ma incanta cel mai mult.

Link spre comentariu

da s-a intrebat cineva de ce pe relee scrie 16A-250Vca , 30Vcc-16A, de ce nu au putut sa scrie 315Vcc-16A? Poate ca pentru ruperea arcului electric in continuu este necesara o distanta mai mare intre contactele releului, se stie ca arcul de curent continuu este mai greu de stins decat arcul de curent alternativ(nu mai are variatie sinusoidala si curentul nu mai ajunge in zero). Eu unu am optat pentru inserierea a doi contacti (20A-30Vcc) iar ca metoda de stingere a arcului o sa incerc pe viitor sa leg in paralel cu contacti un grup serie RC(cum se facea la tiristoare :nas: ).

Link spre comentariu

@player4 : Releul ala polonez este absolut OK . Poate chiar mai bun decat cel chinezesc !Problema o reprezinta insa , faptul ca ai tensiunea de alimentare prea mica...la nivel mare , tensiunile generate de trafo retea vor cadea , iar releul nu va mai face contact ferm , urmand a se defecta . Ca masura de precautie , releul din protectia boxelor se supravolteaza usor , spre exemplu un releu de 12V nominal se alimenteaza la 15 V , unul de 24 V nominal se alimenteaza la 29 V etc .Tine cont de sfatul asta , nu recomand decat supravoltarea si nu stabilizarea !!! Este complicat sa-ti explic de ce ... fa asa cum spun eu si vei vedea ca am dreptate .

Link spre comentariu

Pai parca nu era buna solutia cu releu, ci cea crowbar... :jytuiyu

Un releu de 12V se aclanseaza ferm la peste 7,5-8 Vdc, unul de 24Vdc pe la 18-19V, pentru ca la aclansare se inchide complet cimpul magnetic.

Tensiunea de revenire, adica tensiunea de desfacere ferma a contactului, este mai mica de jumatatea tensiunii de aclansare, precum vezi in acest PDF, al unor relee de calitate:

http://www.schrack.ro/fileadmin/f/ro/PD ... atalog.pdf

Acolo, vei gasi si relee facute special atut pentru AC cit si pentru DC, unde se specifica clar tensiunea maxima alternativa de 250Vac si cea continua de 24Vdc, pe care releul o poate rupe in siguranta, fara perlarea contactelor.

Tensiunea inscrisa pe releu este tensiunea nominala de lucru a releului la care se specifica garantat parametrii MINIMI de contact normal inchis al contactelor, adica aclansarea FERMA.

Cum sint si relee de calitate scumpe (schrack, omron, etc) sint si relee de calitate mai slaba, gen fui-quzu-zi sau alte denumiri, care au contacte din material chior, cu suprafete netratate, ori platinate sau ce alte materiale se mai folosesc la relee de calitate.

Nu stam sa discutam acum calitatea releelor.

Vreau sa readuc in atentie ca releul folosit de mine in test, nu era o chinezarie de 2 lei, ci un releu cotat cu rupere pe contact de 30A/277 Volti tensiune alternativa si 30A/28 V tensiune continua, si totusi contactele releelor s-au perlat.

Tu crezi ca acele relee china care sint puse in dynacord, au cumva contacte de rupere cu stingere in cimp magnetic sau in vid inaintat ori ulei, la acel pret?

ASA ARATA CONTACTOARE SPECIALE pentru ruperea tensiunii continue,unde se vede CLAR ca arcul electric este rupt din 2 puncte separate.

http://www.siemens.co.in/pool/about_us/ ... pe_3tc.pdf

Mai promit o chestie, ca la primul dynacord sau amplificator de firma ce imi vine la reparat, am sa pun releu sa decupleze unul dintre rail-uri, in sarcina sa il vedem cu se topeste.

Spor la jucat, am mai zis eu ca nu ma mai bag sa dau niciun sfat nimanui, iar de acum tot ce voi primi PM cu intrebari, vor fi trimisi inapoi pe forum sau la tine Victor, sa-i indrumi tu spre scucces!

Link spre comentariu

De ce ii indrumi catre mine ? Eu nu am timp de service , nici de răspuns la aberatii in genul celor la care tu ai făcut cariera .Indruma-i catre Dynacord , ei au propus soluția cu releu de 16A .Eu am o alta soluție , cea cu triac .Dar din cele doua rele , adică sfatul tau sa inserieze contactele releelor si varianta Dynacord , este clar ca tu nu te poți compara niciodată cu Dynacord . Sa nu uiti sa faci un test burn-on realist , nu sa arzi releele in condiții improprii de funcționare sau defectare . Releele se conecteaza doar in serie cu sarcina , așa cum l-a proiectat Dynacord , nu este cazul sa ne arati un nou episod din filmul " Singur Acasă " !Am remarcat ca mixerele cu etaj de putere Dynacord pe care le repari nu funcționează bine , oscileaza...nu scot semnalul dreptunghiular așa cum ar trebui...O fi proiectul celor de la Dynacord gresit ? Retine ca discutam de soluții tehnice , nu de persoane !

Link spre comentariu

Eu sint curios ce ai sa zici cind voi testa un Dynacord cum este cel prezentat de tine, si se va vedea ca releul ia foc...

Nu am sa folosesc decit o pereche de finali, si unul il voi sunta baza colector ca si cum ar fi o ramura strapunsa iar releul va trebui sa decupleze 80-110Vdc. cu 2 boxe de 8 ohmi in paralel

Esti ferm convins ca rezista?

:nebunrau:

Eu sint sigur ca se face MUCI cu CARNE.

Renunt eu la o pereche de finali, de amorul artei insa sa te vad atunci, ce o sa mai zici?

Parca pina acum, dynacord pentru tine erau niste jeguri preluate de ei dupa electrovoice, acum le lauzi? :bataie

Uite aici o protectie facuta ca la carte de la un electrovoice serie veche de touring, cum este facuta protectia, si oups sint 2 contacte inseriate. :aplauze

Oare de ce, de prosti au inseriat 2 contacte de releu???

Dar vaaai, este acolo si un triac, dar oare de ce nu sunteaza direct iesirea la masa, ci prin niste rezistente de wattaj?

Lucrare de control, d-le Victor, dar ca sa nu iti fie prea mult de gindit (nu ca nu ti-ai fi dat seama ca, totusi ai o experienta), afla ca acel triac mentine o sarcina artificiala la iesire, deoarece releul decupleaza la VHF pe iesire, unde cei doi contacti inseriati isi fac treaba cu brio, si culmea, iesirea este data la masa DUPA cel de-al doilea contact...

Posted Image

Cit despre testul gen "singur acasa", afla ca boxa de la iesire a fost inlocuita cu un bec, nu vad a fi mare fiferenta ca,,, ca sarcina ar fi fost un bec sau o rezistenta, va din contra, daca luam in calcul inductanta bobinei filtrului boxei de 1-2 mH in serie cu inductanta bobinei difuzorului de 1,4mH (inductanta uzuala la un woofer), situatia era si mai rea deoarece rezistenta in DC a unei bobine este data doar de rezistenta conductorului cu care se bobineaza, adica comportamentul unei bobine in DC.

Si apropos,tot ce am reparat eu acum, au respectat parametrii de functionare in regim sinusoidal, mai departe in dreptunghiular sau triunghiular nu e treaba mea sa aduc imbunatatiri la scheme mai bune sau mai putin bune, pentru ca NU sint platit pentru asa ceva.

Nu mai incerca sa-mi denigrezi "subtil" munca ca NU tine!

Am facut cariera pe meritul meu, si absolut toti oamenii au fost foarte multumiti de reparatiile facute, nu doar vorbaraie si simulari cum fac altii sau proiecte care sint laudate la maxim si zac de peste un an de zile, in "va urma".

Deja incep sa devin putin suspicios in legatura cu ceva anume, mai rabd 1-2 saptamini...

Si inca o chestie, asa colegiala, te miri de ce uneori sar in sus, dar inainte de a te mira, ar trebui sa te mire felul in care expui pe forum diverse parari:

Nu va mai luati dupa Leco , este cea mai mare gogomanie cu releele avand contacte inseriate la puteri normale , pana in 200W .

Cauta un releu serios si gata !

Te puteai exprima diplomatic, fel in care discutiile astea inutile, nu ar mai fi avut loc, insa se para ca incepi sa copiezi si tu, pe unii useri, arhicunoscuti de pe forum...

Pai la mizerii, voi raspunde cu mizerii, INTOTDEAUNA, stimati colegi!

Link spre comentariu

Eu zic ca pe linga acea protectie cu releu si crowbar e bine sa nu uitam si de alte protectii, este vorba de banalele sigurante care se pun pe bara de plus si de minus acolo unde vine alimentarea finalilor si care daca sunt bine calibrate eu zic ca n-o sa fie probleme

Link spre comentariu

Sint fel si fel de amplificatoare, maxente, unele au sigurante pe railurile de alimentare, altele nu au, si au breakere in primarul trafului.

De multe ori aceste amplificatoare, atunci cind cedeaza, se produce o defectare mai majora, cunoscuta ca chain reaction fault, deoarece etajul final este obligat sa debiteze in scurtcircuit, tranzistorii cedeaza, alimentarea este pusa in scurt, si "se asteapta" sa decupleze breakerul termic, care pina decupleaza, cam 1 sec, se ard in acest timp o groaza de semiconductoare, rezistente de wattaj, punte(punti) redresoare, etc.

Multe modele mai vechi de la Crown, ma refer la seriile Powertech, Macrotech, Microtech,nu au sigurante pe alimentarea secundara pina in etajul final, insa ca protectie, au relee ce decupleaza secundarul pina in puntea redresoare (in alternativ) si triac crowbar ce sunteaza alimentarea pe un set de rezistente de wattaj, pentru descarcarea condensatorilor de filtraj.

Este una din cele mai adevarate si eficiente protectii pe care le-am vazut.

Posted Image

Posted Image

Nu exista contacte inseriate in rupere de DC, nu exista componente care sa puna in scurt iesirea amplificatorului la masa, iar acest fel de protectie (cu suntarea iesirii la masa), in cazul in care, nu sint sigurante pe alimentare, de multe ori, etajul final ia foc...

Intotdeauna am apreciat sigurantele bine calibrate pe alimentare, care de multe ori, dupa cedarea unei perechi de final, se intrerup si protejeaza restul, altfel se intimpla ca in attachments, pozele nu-mi apartin...

Link spre comentariu

Intotdeauna am apreciat sigurantele bine calibrate pe alimentare, care de multe ori, dupa cedarea unei perechi de final, se intrerup si protejeaza restul...

Asta am patit eu la amlificatorul lui tehnomate, crede-ma la cate am patit eu cu aceste etaje finale pana le-am dovedit...

Am ars un pumn de sigurante, nu exagerez, si din oscilatiile care le avea imi mai ardea un predriver, un amarat de 2n5401 care nu era sub protectia sigurantelor, dar nu am ars niciun driver sau vreun final in toate experimentele mele in al le face sa functioneze !!!

Pana la urma cred ca varianta crowbar + sigurante calibrate la partea de etaj putere este cea mai buna !

Link spre comentariu

Da, este foarte buna, insa ce ne facem cind de exemplul triacul din crowbar cedeaza, pur si simplu din cauza curentului mare, cedeaza jonctiunile si "se sparge", cum am vazut niste postari pe undeva pe un forum de pe net, era in discutie un labgruppen FP6400 parca, si sigur 100% un crown CE 2000 cu triacul explodat, releul cu contactele sudate si boxa omului "open circuit".Am sa incerc sa gasesc link-urile respective, si daca este o sa pun aici.

Link spre comentariu

Evident ca nu rezista nimic pe iesire impotriva fortei brute !

De aia eu folosesc triac , chiar daca este " de sacrificiu " , pentru protejarea boxelor .

Boxa este mult mai importanta decat pretul unui amarat de triac .

Daca o data cu declansarea triacului se " stinge " sursa ( SMPS ) prin activarea intrarii Shutdown , energia ramasa va fi destul de mica .

Pentru a intelege mai bine ( ma refer doar la userii care nu au inteles deja cum sta treaba ) aruncati o privire aici : http://www.halfgaar.net/dc-protection-with-relays .

In realitate , metoda Dynacord este mai complexa , se foloseste un tranzistor FET care " da " comanda mute ( taie semnalul audio la intrarea in etajul final audio ) inainte ca releul sa se deschida in sarcina , pentru a preveni scanteierea intre contactele releelor .

In cazul defectarii ...speram sa nu arda cu flacara deschisa !

Doamne-ajuta !

Este valabil pentru orice releu de pe planeta .

Evident se inlocuiesc finalii dar si releul .

Descarcati toate filmele din link-ul de mai sus , veti intelege fenomenele fara ca mai existe un dubiu cu privire la ceea ce am explicat eu si Leco .

Orice s-ar intampla , sub nicio forma sa nu faceti ca in imaginea de mai jos , folositi doar sigurante calibrate !

Posted Image

Leco , sper ca din discutia noastra userii sa inteleaga ca nu trebuie sa se ajunga la defectarea finalilor , releelor , boxelor etc !

Totul costa...si nu putin !

Sper ca Leco sa nu inteleaga gresit din nou...nu am spus ca nu are dreptate , ci am spus ca altii ( Dynacord ) folosesc in continuare solutia cu releu pe iesire .

Dynacord nu este egal cu Leco !

EEEEE....!!!

Link-ul oferit de mine mai sus intareste ceea ce afirma Leco , iar eu nu folosesc aceasta solutie pentru preotectia boxelor , adica cu releu .

Evident , nici Leco nu foloseste solutia cu releu pe iesire...

Fiecare este liber sa traga ce concluzie doreste !

Link spre comentariu

Da Victor, protectia cu triac si shutdown, este valabila in cazul proiectului PSA150, unde a fost gindita SPECIAL pentru asa ceva, astfel incit la aparitia DC pe iesire, fie el offset degradat sau o jonctiune strapunsa a trz finali, sa opreasca si SMPS-ul, acest tip de protectie este foarte bun, insa trebuie o protectie cu reset, si trebuiesc surse de alimentare separate pentru fiecare canal!

Aici discutam despre o protectie simpla , a carei scheme este postata de colegul marian,protectie care sa decupleze (protejeze) incintele acustice la un amplificator LEACH, alimentat din transformator.

In cazul de fata, am inteles de la initiatorul threadului ca va avea o alimentare de aproape +/- 56Vcc, deci aproape dublul tensiunii maxime de rupere in CC a arcului electric.

In testul prezentat de mine, am incercat sa rup o tensiune de 74Vcc, cu un releu de calitate , de firma, nu rahat chinezesc, releu cu specificatiile 277V tensiune alternativa la 30A, si 28V tensiune continua tot la 30A.

Din pacate nici macar in mediu rezistiv (un bec), releul nu a fost capabil sa rupa un curent de 2-3A, becul fiind de 220V si 9A (2000W), fara sa i se perleze contactele.

Realizezi ca un releu de 16A, la o alimentare de 56Vcc va avea aceeasi soarta, cu urmari si mai grave in sarcina inductiva, pentru ca trebuie luat in calcul arcul electric marit din cauza inductantei bobinei filtrului si a difuzorului.

De aia am recomandat 2 contacte inseriate, preferabile din un releu cu 2 seturi de contacte de 16A inseriate, sau 2 relee cu un singur contact, cu bobinele in paralel si contactele serie.

Acum, initiatorul threadului face cum crede de cuviinta, eu doar am incercat sa-l ajut cu un sfat care este mult mai safe decit ce i-ai spus tu, pune domne un releu de 16A si gata ca e ok...

Personal m-a deranjat, felul tau de abordare, miselesc:

Nu va mai luati dupa Leco , este cea mai mare gogomanie cu releele avand contacte inseriate la puteri normale , pana in 200W .

Urit din partea ta, te puteai exprima altfel, gen, poti incerca sa experimentezi cu un releu de foarte buna calitate cu un singur contact in circuit (pe riscul tau)sau o protectie gen crowbar, sau solutia lui Leco, cu doua contacte inseriate, insa nu cum ai abordat tu threadul, ca si cum, da-l dreq pe Leco, ca vorbeste timpenii...

Acest gen de abordari, mai ales din partea colegilor care mai sint si prieteni de ceva timp, ma SCIRBESC la maxim, INSTANTANEU, desi oficial sint un om foarte calm, vedeti aici:

viewtopic.php?f=40&t=120074

Sint multi oameni care atunci cind fac ceva din bani proprii, indiferent de ce statut social-financiar au, asigura o foarte mare atentie, in protejarea boxelor, si precum chiar el ne-a spus ca a muncit peste un an de zile pentru confectionarea boxelor, si nu vrea sa riste.

Dupa cum se vede in filmuletele din link-ul pus de tine, http://www.halfgaar.net/dc-protection-with-relays

autorul a testat plecind dela o tensiune de 2x18V alternativ, ajungind la 2x25Vcc refresat si filtrat.

din cite am citit releul era unul special pentru audio cu 2 contacti paralel, unul cu pastilele mai apropiate din tungdten, pentru ruperea arcului si altele mai departate pentru inchiderea ferma a contactului.

Releul a fost facut MUCI la 50Vcc, cu toti contactii lui dublii din tungsten si alte materiale avansate tehnologic pentru rezistenta la temperaturi inalte.

Asemeni si releul omron de 16A, ale caror contacte s-au lipit, iar la rupere, s-a vazut clar cum au flamat citeva secunde bune, bibina difuzorului fiind expusa la DC.

Solutia dynacord, este ok pentru mutting sau decuplare la infrasunete, chestia cu mutting, insa la un rail strapuns (prezenta uneia dintre ramurile de alimentare pe iesire), releul se ctacjeaza in arc electric.

Desi exista un al 3-lea contact dat la masa, adica in repaos iesirea este data la masa, topirea contactelor releelor prin arc electric, poate duce la un momentdat la intreruperea acelui contact (topire) si accidental boxa este MUCI.

2 contacte serie, vor scapa de acest neajuns, si omul poate sta linistit, iar despre asa zisa "degradare" a damping factorului, rezistenta de contact a releului este MUUUUULT ,MUUULT mai mica decit rezistenta cablului boxa-amplificator sau rezistenta interna a bobinei de bass din filtru, care sint principalele adevarate inamite ale damping factorului.

Succese .

Link spre comentariu

Asa este , cum spui tu .

Dynacord se bazeaza pe faptul ca releele lor sunt folosite pentru a intrerupe doar la conectare / deconectare de la retea sau protectie termica , protectie la ultrasunete su infrasunete etc si nu " rup " cu semnal in forta datorita etajului " mute " .

Daca se ard finalii , inlocuiesti si releul de pe iesire , ca doar nu mai conteaza...

Dar la amplificatoare nepretentioase , de putere mica , se poate accepta o protectie cu releu , dar obligatoriu acesta trebuie sa fie de calitate .

Parerea mea .

Imi cer scuze pentru gogomanie ...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări