Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare protectie DC pt boxe


player4

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hpavictor

    15

  • zal

    5

  • maxente

    5

  • player4

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O protectie simpla cu cablaj proiectat de mine care functioneaza ok ( mi-a salvat boxele la distrugerea unuia din mosfetii finali dintr-un amplif ) si se alimenteaza la 12V.

Link spre comentariu

multumesc. este destul de simplu, iar componentele in afara de BC-uri la am.ma intereseaza sa-l pot folosi pe parcursul punerii in functiune si testarii unor module leach.

Link spre comentariu

Nu prea conteaza ce amplificator testezi sau protejezi cu el atata vreme cat il alimentezi cu 12V si releul are contactele suficient de puternice sa reziste curentului vehiculat prin ele.

Link spre comentariu

Daca ai alimentare mai mare de +/- 30Vcc iti recomand sa folosesti releu cu contacte de minim 16A/30Vdc, preferabil cu 2 seturi de contacte inseriate, pentru a rupe arcul electric de curent continuu in mediu inductiv, din 2 parti, si a evita astfel perlarea contactelor si implicit distrugerea lui si a difuzorului.Mai multe detalii despre fenomen, aici, unde vezi si citeva teste practice:viewtopic.php?f=35&t=95867

Link spre comentariu

Nu va mai luati dupa Leco , este cea mai mare gogomanie cu releele avand contacte inseriate la puteri normale , pana in 200W .Cauta un releu serios si gata !

Link spre comentariu

Victor ca de obicei...

 

La un 200W/8 ohm, ai cel putin +/- 60Vcc alimentare.

 

Nu stim exact la ce tensiune si ce putere se vrea alimentat acel amplificator, insa stim ca omul vrea sa fie SIGUR 100% ca vrea sa isi protejeze boxele, mai ieftine sau mai scumpe!

 

as dori sa realizez o protectie dc cat mai simpla si sigura, cu alimentare la max 12v pt boxe

am gasit urmatoarele scheme:

http://i46.tinypic.com/v4yvpu.jpg

http://i45.tinypic.com/sdeixe.png

 

ce parere aveti?

multumesc anticipat

Fa-ti si tu timp asa pentru cultura ta generala si urmareste in intregime aceste filmulete, TEST PRACTIC de comportament real al releului cind rupe tensiune alternativa si tensiune continua:

 

Releul din test este un releu FOARTE SERIOS de 30 AMPERI, si de firma, nu ciurucurile de pe la noi la 5 lei bucata.

 

Test intrerupere tensiune alternativa, aproape 61Vac:

 

 

Test intrerupere tensiune continua, aprox 74Vdc:

 

 

Test intrerupere tensiune continua cu 2 seturi de contacti inseriati: cum spun eu ca este corect

 

 

Acum, cred ca victor a facut o gluma acra, ca amaritul (fara scop de jignire) initiator al threadului, sa-si arda difuzorul sau difuzoarele.

 

Orice tensiune continua, mai mare de 30Vdc in mediu inductiv se intrerupe din 2 seturi de contacti inseriati.

PUNCT.

 

Victor, nu esti fair play...

 

Chiar si la +/- 40Vcc contactele releului se perleaza in mediu inductiv, unde ai bobina filtrului de bass, sau bobina difuzorului, ce are o inductanta de minim 1mH...

 

Inseriaza o inductanta de 1mH la tensiune continua de 40Vdc, si vezi cam ce curent ar trece prin ea, si daca acel releu ar rezista arcului electric in tensiune (curent) continu(a)u.

 

Succes, si sper ca initiatorul threadului sa ia decizia corecta, pentru a-si proteja in siguranta maxima, boxele.

Link spre comentariu

Hai sa vedem cine are dreptate , dar conform regulamentului , noi putem combate ideile , nu persoanele .Evident , trebuiesc prezentate doar argumente tehnice serioase , care sa fie recunoscute de oricine ca fiind absolut reale . Eu consider ca amplificatoarele asamblate de Leco sun in aceeasi categorie cu cele ale unei firme din domeniul Pro , Dynacord . Luam ca exemplu modelul de amplificator CL1600 , un amplificator de mare putere , care are pe iesire un releu de 16 A ,releu care conform teoriei lui Leco nu este absolut deloc suficient . Am cautat lista de componente , specificatiile tehnice si schema acestui amplificator si am gasit cu ajutorul motorului de cautare Google producatorul releului din lista de componente . Mai jos aveti cateva print screen-uri mura-n gura pentru a va lamuri cum sta treaba :

Link spre comentariu

Practica a aratat tot, fac pariu cu oricine de pe forum, ca si la dynacord, oricare dintre ele, daca este nevoit sa rupa in DC, releul cedeaza.

 

Am vazut multe amplificatoare de firma, la care releele erau FIERTE.

 

Acum, fiecare sa faca ce-l taie capul, prost sint eu ca ma bag sa ajut.

Link spre comentariu

Aici aveti pagina de catalog a distribuitorului acestui releu si se observa usor datele acestui releu declarate chiar de producatorul releului , va rog sa studiati inca o data specificatiile tehnice ale amplificatorului adica : tensiunea de alimentare , puterea pe sarcina de 8 / 4 / 2 ohmi etc .Dynacord chiar stie sa faca amplificatoare de mare putere Pro si au hotarat ca acel releu de 16 A este suficient . Voi ce parere aveti ?

Link spre comentariu

 

Am vazut multe amplificatoare de firma, la care releele erau FIERTE.

 

 

Amplificatoarele alea de " mare " firma nu cumva erau semiPro adica :

- EntryLevel

- Low quality

- Low Cost

- Big Shit

- etc

Amplificatoarele de care vorbesti sunt in genul : TAmp , Blue Tech , Tapco , C Max , Monacor , Behringer , Phonic , Alto , Mc Cript , Biema si restul facaturilor din China care ii imbogatesc pe negustori si ii nenorocesc pe fraieri ?

Pai marcile de mai sus nu pot fi exemple serioase .

Nu au cum...sunt gunoaie , in majoritatea cazurilor .

Daca producatorul foloseste componente proaste , rezultatul final va fi si el prost .

 

Poti face mancare cu carne stricata , dar nu o poti manca !!!

 

Trebuie folosite relee de calitate , se gasesc usor , costa putin .

Solutia lui Leco este valabila doar la relee subdimensionate , marcate in mod voit eronat de catre producator cu specificatii mai bune pentru a fi vandute cat mai scump rezultand profit maxim , iar clientul derutat nu va putea alege ... in cunostiinta de cauza .

Doar in paguba !

La fel se intampla si cu tranzitorii finali si cu electroliticii , conectica , cabluri etc .

Daca nu esti informat , nu poti cumpara marfa de calitate .

In schimb poti cumpara produse contrafacute .

Adica niste gunoaie !

Link spre comentariu

nu stiu ce cauta asta la amplificatoare, dar clar se muta.

tot cu gandul la amplificatorul pe care abia astept sa-l termin...aici i-am gasit loculalimentarea este aprox +-56Vcc, cate un traf pe modul de amplificare.intentia mea este de a folosi aceste protectii doar pana ce termin toate conexiunile si fac oarece teste/rodaj al amplificatorului.dupa ce ma asigur ca totul merge brici, nu intentionez sa le mai folosesc, pt ca nu obisnuiesc sa abuzez de putere si nici sa-l folosesc pe alte boxeam citit si celalalt topic in care am vazut discutiile voastre, iar parerea mea este ca solutia aleasa tine de felul in care fiecare foloseste amplificarea:respectiv pentru cineva care are grija de amplificator si il foloseste strict pt. home use, un releu de 16A de calitate cred ca este suficient, insa in situatia in care umblii cu scula prin vecini la party-uri si sonorizari pe tot felul de boxe , sau il mai si imprumuti altora pe deasupra, cred ca se poate adopta o solutie cu relee mai sanatoase
Link spre comentariu

Citeste cu atentie cele cateva subiecte in care s-a mai tratat aceasta problema .Concluziile le vei trage singur !viewtopic.php?f=35&t=95867&start=75viewtopic.php?f=35&t=107167&start=15viewtopic.php?f=35&t=14751Oamenii au deja idei fixe , popularizate de useri ca Leco , care se citeaza pe ei insusi pentru a avea credibilitate si copiat chiar si reteta de succes a Holywood-ului , le-a sucit parerea chiar si celor care aveau cat de cat habar de fenomene...impactul video este uimitor la naivi .Pacat , este pseudostiinta pura sa afirmi ca trebuie obligatoriu inseriate contactele releelor la tensiuni de alimentare mai mari de 30V DC .Dar asta este nivelul forumului !

Link spre comentariu

Draga coleg de forum, initiator al threadului, faci cum te taie capul, eu ti-am dat o solutie tehnica care ofera siguranta.

 

Am sa te rog pe tine, indiferent ca abordezi solutia folosirii unui singur contact inseriat, de orice firma, eu iti trimit GRATUIT, doar iti platesti transportul,acest releu de calitate si de firma, pe care sa-l folosesti in montajul tau, sau poti alege ORICE alt releu pe care il doresti tu, insa doar cu un contact inseriat precum zice Victor.

 

Posted Image

 

Am inteles ca iti alimentezi montajul la +/- 56Vcc, deci un aproximativ 250w/4 ohmi garantat daca alimentarea nu scade.

 

Am sa te rog ca atunci cind ai realizat protectia, cuplezi boxa ta la iesirea releului, si pui sa decupleze (pentru verificarea protectiei) una din ramurile de alimentare pe contactul releului.

 

daca va flama interior si iti va arde difuzorul, VICTOR, se va OBLIGA sa iti plateasca boxa integral.

 

Daca nu va flama si va decupla corect, eu iti trimit gratuit un set de finali pentru amplificatorul tau.

 

Victor, te bagi?

 

Spre mirarea multor useri, nu sint un om scolit in domeniu, nu am facultati, ori masterate, insa daca nici proba practica oferita de mine in filmuletele de mai sus, unde se certifica CLAR ca cele 2 relee isi fac treaba corect atunci cind au contactele inseriate,nu este credibila, atunci va rog dragi colegi forumisti, sa nu-mi mai trimiteti NICIODATA PM-uri, gen "Leco, cum sa fac acolo sau ce sa pun in locul acelor finali".

 

Am sa va rog sa ii dati PM-uri lui Victor, ca sa va raspunda in "zeflemea" cum face cu mai toti userii de pe forum in ultima perioada. ca toti "e prosti" sau n-au ce cauta ca incepatori, si altii sint destepti..

 

O zi racoroasa va doresc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări