ALEKS Postat Iunie 2, 2006 Partajează Postat Iunie 2, 2006 Ai nevoie de cca. 212Vca pentru a ajunge la cca. 300Vcc. Link spre comentariu
mosfet Postat Iunie 2, 2006 Partajează Postat Iunie 2, 2006 Multumesc de raspuns, dar cu ce filtraj? Vad ca si pana un C de 47uF (relativ putin) creste f mult tensiunea. 212V in gol sau in sarcina trebuie sa aiba traful (sa stiu ce cumpar/bobinez)?Cam in ce interval de tensiune voi putea folosi/modifica o sursa de genul asta, fie prin adaugarea/scoaterea de condensatori, fie cu rezistente.....intre 250 si 350V....sa stiu daca voi putea reutiliza eventual traf-ul. Link spre comentariu
ALEKS Postat Iunie 2, 2006 Partajează Postat Iunie 2, 2006 Tensiunea de 220V de la priza este o medie intre maximul alternantei pozitive care este de 310V si maximul alternantei negative. Cu alte cuvinte redresand un transformator care scoate 220V in secundar vei obtine cca. 310V. Tensiunea debitata de transformator se inmulteste cu constanta pentru a obtine tensiunea continua dupa redresare.Transformatorul dupa ce-l bobinezi, il pui in priza si masori pe secundarul de 212V. Atat trebuie sa ai. Dupa redresare ai cat spuneam mai sus.Pune fara probleme 1000uF / 350V, daca ai de unde sa faci rost. Condensatorul nu creste tensiunea ci o "netezeste" prin faptul ca se descarca lent. Deci cu cat valoarea capacitatii este mai mare cu atat mai putin brum vei avea.Cat in ceea ce priveste infasurarea ta de 6.3V, eu zic ca o singura infasurare de 6.3V / 3-4A. Pentru lampa redresoare iti trebuie 5V si amperajul cerut de lampa. Eu te-as sfatui sa redresezi cu un element cu siliciu pentru ca lampile redresoare pot suporta capacitati ale condensatoarelor de filtraj de maxim 47uF.Stima,ALEKS Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Iunie 2, 2006 Partajează Postat Iunie 2, 2006 Dar care sunt avantajele/dezavantajele utilizarii redresarii cu tub sau cu diode? Link spre comentariu
ALEKS Postat Iunie 2, 2006 Partajează Postat Iunie 2, 2006 Cu tub este excelent daca esti chitarist. Rezistenta interna a tubului rectificator tinde sa scada sau sa creasca odata cu consumul total al montajului. Se creaza un efect placut de compresie.Dezavantajele redresarii cu tub:1. consum de curent foarte mare pe filament;2. suporta capacitate mica in sarcina;3. daca se "strapunge" poate introduce curent alternativ atata cat debiteaza transformatorul, direct lampilor din circuit;4. e mare consumator de energie (VA);5. fiabilitate si durata de viata mica;6. de cele mai multe ori necesita un filtru LC voluminos pentru a scapa de brum.Personal nu vad avantaje decat in amplificatoarele de chitara.Cu siliciu este exact opusul redresarii cu tub.ALEKS Link spre comentariu
mosfet Postat Iunie 2, 2006 Partajează Postat Iunie 2, 2006 Deci un traf 1:1 imi trebuie pt alimentarea de 300V (aprox) si inca o infasurare sau un traf separat de 3-4A pt 6.3V. As putea utiliza aici un traf de 6V-8V, sau 6,3V precis?Ca si bobina pe alimentare, pot folosi primarul unui traf recuperat?Multumesc pentru rabdare :partyman: Link spre comentariu
ALEKS Postat Iunie 2, 2006 Partajează Postat Iunie 2, 2006 Lampile astea sunt mai putin pretentioase decat tranzistorii. Poti folosi un transformator recuperat dintr-un radio spre exemplu. Primarul este bun in cazul in care suporta curentul necesar amplificatorului tau. Secundarul il bobinezi in asa fel incat sa ai 220V sau dupa cum zici tu raport 1:1. Depinde ce schema alegi. Daca te referi la cea cu EL84, este suficient 220V neredresat sau 310V redresat.Pentru majoritatea lampilor de regula este specificata o tensiune de filament de (6.3+/-5%)V. Deci nu sunt probleme daca le alimentezi la 6.5 sau la 6V. La mai multa tensiune pe filament, acesta-si va da duhul mai repede. La mai putina tensiune scade emisia tubului.Spor la treaba. Link spre comentariu
mosfet Postat Iunie 5, 2006 Partajează Postat Iunie 5, 2006 Pe diyaudio.com am gasit foarte multe pareri pozitive vizavi de condensatoarele rusesti cu teflon, cum ca ar fi "audiofile". Calitativ, cine le-a folosit, le compara chiar cu condensatoare f scumpe. E vorba de condensatoare sub 1uF, la tensiuni f mari, pe care le-am vazut folosite inclusiv in amp-uri cu tuburi. Prin Buc nu am mai vazut "rusi" sau basarabeni prin piete/targuri; are cineva idee daca se gasesc si pe la noi? exempluexemplu[/url] exemplu2 exemplu3 exemplu4 Link spre comentariu
mosfet Postat Iunie 10, 2006 Partajează Postat Iunie 10, 2006 Inca una: in cazul unei bobine pe alimentare - drosel, pot folosi primarul unui traf recuperat? Eventual un traf dintr-o sursa in comutatie de PC; cam ce inductanta ar avea primarul unui traf de genul asta? Am cativa toroizi cu sectiunea de 1cmp, as putea bobina unul sau doi, doar ca, daca am calculat corect, mi-ar trebui cateva mii de spire ca sa ajung la macar 1H :toimonster: Link spre comentariu
Electron Postat Iunie 10, 2006 Partajează Postat Iunie 10, 2006 Am mai spus, dar o repet: feritele nu sunt bune la drossele pt. frecvente mici, ele lucreaza de la o anumita frecventa in sus. Si eu am fost tentat sa fac acceasi chestie ca tine, dar am lasat-o balta. Mai bine iti cauti un traf de 3-4 cm2 si il bobinezi cu sarma de 0.3-0.5 mm pana il umpli si o sa obtii o inductanta destul de mare si un drossel care suporta destui mA pt tuburile tale. Dar ai grija cum asezi tolele. Ele se aseaza ca la un traf de iesire SE cu intrefier. Link spre comentariu
mosfet Postat Iunie 12, 2006 Partajează Postat Iunie 12, 2006 Am gasit un drosel prin vechiturile mele, miezul are cam 3cmp, sarma are 0.14mm, 3500 de spire si 330ohm, duce 60mA si are doar 6.5H - nu e putin? Sa mai caut unul?Ca si soft-start pt alimentare - sa nu uzez prea repede tuburile, ma gandeam sa folosesc un termistor dar nu stiu ce valoare/putere..? Cineva mi-a recomandat sa caut intr-o sursa arsa de PC - am vreo 2, deci mi-ar fi comod daca as sti ce sa caut.Ca si protectie pt boxe, ce ar trebui sa fac? Soft-startul pt amplificator e suficient? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum