Kosmin Postat Iulie 26, 2012 Partajează Postat Iulie 26, 2012 Linkul pus de domnul Lazaroiu mi se pare "de bun simt".Daca ne gandim ca difuzorul e vazut ca un dispozitiv mecano-electric atunci DF va fi legat atat de mecanica precum si de electronica. Doar ca dezvoltarea acestui aspect nu cred ca va genera niste chestii concrete atata timp cat si difuzorul va sta in cele mai multe cazuri intr-o incinta, cu niste filtre inaintea lui si o luam de la capat ca deja avem alt DF. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 26, 2012 Partajează Postat Iulie 26, 2012 adigh te-ai suparat cand eu ti-am zis ca tu vrei sa asculti muzica pe un rezistor dar vad ca dupa ce scrii nu prea stii ce si cum se maninca difuzoarele. Ce este un DF mecanic ?Inseamna amortizarea oscilatiilor parazite prin mijloace mecanice. Adica frecari. Tu crezi ca amortizarea oscilatiilor se face doar prin frecare??? Tu ai auzit de : diaphragm surround si spider Astea ce freaca??? Dar ce rol au oare??? Crescind DF mecanic inseamna sa scazi sensibilitatea difuzorului. Membrana trebuie sa se miste cit mai fara frecari. Orice constructor de difuzoare incearca sa mentina la valori cit mai mici DF mecanic in zona de lucru a membranei. Oare de ce constructorii nu sunt de acord cu tine si construiesc difuzoare cu DF mecanic MARE si SPL mic si culmea ca aceste difuzoare si suna bine. Uite un pic: http://www.europe-audio.com/document.as ... datasheets\peerless\835016.pdf http://www.europe-audio.com/document.as ... datasheets\peerless\NE265W-04.pdf si fi atent si la excursia membranei. De asta am spus ca nu ne putem baza pe DF mecanic sa amotizeze oscilatiile parazite. tu nu dar constructorii dupa cum vezi o fac. Bun sfat v-a dat misa tie si lui Traian B (de la care vad ca incepi sa iei idei) sa construiti amplificatoare pe tuburi si apoi sa vorbiti dar pentru tine mai adaug sa incerci sa pui mana si pe difuzoare cu diametru mai mare (unele difuzoare din gama PRO ti-as recomanda) sa vezi si tu cu ce se maninca un difuzor. Mergi pe google si cauta parametrii unui difuzor si citeste un pic despre ei si ai sa vezi ca ai sa iti schimbi parerea vis-a-vis de ce ai scris. Nu ti-a placut experimentul facut de lazaroiu facut cu doua difuzoare puse fata in fata dar din acel experiment sa stii ca ai ce invata! Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 26, 2012 Partajează Postat Iulie 26, 2012 Un lucru interesant: la difuzoarele cu pretentii, Tannoy are rile cu sectiune transversala variabila!Oare DE CE????????? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 26, 2012 Partajează Postat Iulie 26, 2012 Nu puteti pune un link? (pierd mai mult timp eu pe google pana gasesc)Multumesc Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2012 Nu ti-a placut experimentul facut de lazaroiu facut cu doua difuzoare puse fata in fata dar din acel experiment sa stii ca ai ce invata!De ce nu-mi spui tu ce a reiesit din acel experiment ? Concret, fara abureli. Vreau sa invat. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 27, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2012 Un lucru interesant: la difuzoarele cu pretentii, Tannoy are rile cu sectiune transversala variabila!Oare DE CE?????????Chiar daca banuiesc la ce va referiti ar fi bine sa fi fost un link sau doua ca sa ne referim la acelasi lucru.Indiferent de deformarea graduala sau nu a membrabei, in sistemul mobil tot exista indoiri in timpul functionarii (centraj+gofraj). De cit de elastice sau plastice sunt acele indoiri va depinde DF mecanic, adica pierderile de energie in partea mecanica. Oricine ia o sirma in mina si o indoaie repetat va observa ca sirma se incalzeste datorita deformarilor plastice. Unde avem deformari pur elastice nu exista pierderi de energie. Un difuzor plasat in vid ce primeste un impuls va continua sa oscileze pina la pierderea totala a energiei date de acel impuls. Nu va oscila la infinit ci se va opri la un moment dat. Asta arata ca au existat pierderi. Timpul pina la oprire arata marimea acelor pierderi. Daca ar exista indoiri pur elastice difuzorul nu s-ar opri niciodata. Un oscilator mecanic sau electric ar oscila la infinit daca nu ar exista pierderi.Intrebarea se pune cit de mari sunt acele pierderi in difuzoare si cit de mult se amortizeaza vibratiile datorita acelor pierderi. Cit de mare e DF mecanic ? Daca pe un difuzor am aplica 50W si ar avea pierderi in mecanica de 20% atunci vom avea 10W disipati in partile unde avem indoiri in sistemul mobil. Se va incalzi gofrajul si centrajul. Eu cred ca acele pierderi sunt mult mai mici. Si sunt mai mici decit se pierde pe Ri a amplificatorului. Adica DF mecanic e mai mic decit cel electric daca nu vorbim de DF de 200. Suntem la tuburi si vorbim de amplificatoare fara NFB adica Ri mari. Daca am spus ca DF mecanic ar fi bine sa fie mic (si este mic) atunci ma astept sa vina altcineva si sa spuna ca din contra ar fi bine sa fie cit mai mare. Apoi sa vina altcineva si sa spuna ca nu trebuie sa fie nici mare si nici mic si sa dea valoarea care ar trebui sa fie. Asta inseamna dialog, asta inseamna dezbatere, asta inseamna forum. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Maestre adigh,Un lucru ar trebui sa fie clar pentru toata lumea, atunci cand abordeaza un subiect: finalitatea lui! Sistemul electro-magneto-mecanic numit difuzor dinamic este complex si in regim dinamic, greu de evidentiat matematic. Toate simularile nu cuprind absolut toate fenomenele ce au loc la functionarea unui difuzor de acest tip.De aceea, in practica, si profesionistii sunt interesati de aspectele practice, de utilizare a difuzoarelor, daca nu sunt angrenati strict in proiectarea lor.Cum fiecare suntem dotati cu cap, e bine sa-l utilizam, sa lucram, nu sa incercam sa reinventam apa calda! E pierdere de vreme, mai ales ca, practic este dificil sa intervii asupra unui lucru deja facut pentru o anumita destinatie.In plus, o experienta este de 10.000 de ori mai edificatoare decat link-uri si explicatii mura-n-gura!Din astfel de explicatii si link-uri, unii au ajuns la concluzia ca o cutie cu un difuzor, o gaura si un tub, reprezinta o solutie aproape perfecta!!!Incearca sa treci la ceva mult mai aplicabil si mai util decat o discutie sterila.Uite, iti dau un exemplu: userul VIOBIO ! Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Aha....sau amplificatoarele audio cu GU50 . Sper ca stiti de gluma , dar eu am un fix cu GU50 . Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Un lucru interesant: la difuzoarele cu pretentii, Tannoy are rile cu sectiune transversala variabila!Oare DE CE?????????Pentru a obtine o elesticitate cat mai constanta pentru o plaja mare de amplitudini? (adica distorsiunile sa nu creasca odata cu puterea)Am raspuns bine? Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 27, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2012 Maestre VTP,Nu stiu ce gasesti deranjant in aceasta discutie. Cineva a pus o intrebare referitor la DF mecanic si altcineva s-a gasit sa-i raspunda. Unde e pierderea de vreme ? Cine considera ca nu are rost sa discute despre asa ceva atunci nimeni nu-l baga cu forta in discutie, nimeni nu-l obliga sa-si piarda timpul. Incearca sa treci la ceva mult mai aplicabil si mai util decat o discutie sterila.Eu decid ce anume fac. Eu nu ti-am dat sfaturi despre cum sa-ti folosesti timpul liber.Daca esti maestru in difuzoare poti sa ne lamuresti si pe noi cum sta treaba cu DF mecanic, cit de mare e in realitate si cit ar fi bine sa fie, dar fara link-uri, prin propriile vorbe. Daca esti lamurit dar nu ai dispozitie sa ne explici atunci macar nu ne opri pe noi cei care nu am elucidat misterul sa discutam.Apa calda trebuie redescoperita in permanenta fiindca tot timpul generatiile se schimba. Iar capul mi-l folosesc chiar daca poate crezi altfel. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Apa calda ca apa calda , dar cu GU50 cum ramane ? Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Oricine ia o sirma in mina si o indoaie repetat va observa ca sirma se incalzeste datorita deformarilor plastice. Unde avem deformari pur elastice nu exista pierderi de energie. scuza-ma, dar nu m-am putut abtine Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Maestre VTP,Nu stiu ce gasesti deranjant in aceasta discutie. Cineva a pus o intrebare referitor la DF mecanic si altcineva s-a gasit sa-i raspunda. Unde e pierderea de vreme ? Cine considera ca nu are rost sa discute despre asa ceva atunci nimeni nu-l baga cu forta in discutie, nimeni nu-l obliga sa-si piarda timpul. Incearca sa treci la ceva mult mai aplicabil si mai util decat o discutie sterila.Eu decid ce anume fac. Eu nu ti-am dat sfaturi despre cum sa-ti folosesti timpul liber.Daca esti maestru in difuzoare poti sa ne lamuresti si pe noi cum sta treaba cu DF mecanic, cit de mare e in realitate si cit ar fi bine sa fie, dar fara link-uri, prin propriile vorbe. Daca esti lamurit dar nu ai dispozitie sa ne explici atunci macar nu ne opri pe noi cei care nu am elucidat misterul sa discutam.Apa calda trebuie redescoperita in permanenta fiindca tot timpul generatiile se schimba. Iar capul mi-l folosesc chiar daca poate crezi altfel.Inutilitatea e deranjanta! Ai vazut undeva valoarea DF mecanic, electric, magnetic, pneumatic, hidraulic, etc. in calculul vreunei incinte??? La ce mi-ar folosi un astfel de studiu?Si care e misterul care nu te lasa sa dormi? Si chiar intra in discutie GU50?Dece nu faci experienta propusa de dl.Lazaroiu si sa-ti folosesti dotarea in explicarea fenomenelor care apar?O sectiune variabila a rilei are ca rol modificarea constantei k din ecuatia F= k.x, in consecinta si DF mecanic. Link spre comentariu
ggg Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Oricine ia o sirma in mina si o indoaie repetat va observa ca sirma se incalzeste datorita deformarilor plastice. Unde avem deformari pur elastice nu exista pierderi de energie. scuza-ma, dar nu m-am putut abtine Poate ma intelege si pe mine cineva Energia nu are cum sa se termine iar oscilatiile sa scada fiindca sunt intretinute de amplificator. Genial!!Deja avem premisele unui perpetuum mobile . De asta imi era teama .Fizica se reinventeaza, acum si aici pe elforum.info. Doar doresc sa aduc aminte cum functioneaza un difuzor. In difuzor nu introduce nimeni "oscilatii parazite" . In momentul in care difuzorul are la borne curent alternativ , nu exista aceasta problema pt ca membrana este condusa de catre bobina, care se afla intr-un camp magnetic. Pe alternanta pozitiva a curentului de audiofrecventa, membrana difuzorului se deplaseaza in sus.Bineinteles , pe cea negativa se deplaseaza in sens opus. Problema oscilatiilor necontrolate, apare pregnant doar cand , temporar, nu mai exista semnal la bornele difuzorului sau semnalul nu este ,dintr-un motiv sau altul , in faza. Asta se poate intampla in oricare moment a schimbarii alternantelor unui curent de audiofrecventa.Este vorba despre momentele de 0,180 sau 360 de grade dintr-un ciclu. Si ca veni vorba de ciclu de functionare, trebuie spus si de ce masuratorile se fac static. La masuratori ne intereseaza ce se intampla strict intr-un ciclu, la o frecventa de referinta. Din cauza asta se foloseste sarcina rezistiva. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 27, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2012 Inutilitatea e deranjanta! Ai vazut undeva valoarea DF mecanic, electric, magnetic, pneumatic, hidraulic, etc. in calculul vreunei incinte??? Cine a spus ca vrem sa calculam incinte. Aici nu se vorbeste de incinte. Se vorbeste despre DF (amplificator-difuzor) si intimplator a fost adusa vorba si de DF mecanic. Aici nu calculam incinte. Si chiar intra in discutie GU50? Am pomenit eu de GU50 ? Dece nu faci experienta propusa de dl.Lazaroiu si sa-ti folosesti dotarea in explicarea fenomenelor care apar? De ce nu explici cum e cu acea experienta a d-lui Lazaroiu ? Cum e cu amortizarea oscilatiilor parazite in acea experienta cita vreme exista oscilatorul in circuit ? Daca ar exista un comutator rapid in circuit pentru oscilator + un osciloscop cu memorie cu baza de timp declansata de acel comutator ar fi altceva dar asa ... Inteleg acea experienta foarte bine si spun ca nu are nimic de a face cu amortizarea oscilatiilor parazite. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum