THOMAS Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 ... cei rau intentionati ...De acord ca exista si oameni rau intentionati dar acestia sunt cei care cauta sa agreseze vrind in acest mod primitiv sa-l domine pe celalalt. Cei care doar au alta parere decit noi nu sunt neaparat rau intentionati. Daca nu ar exista persoane cu vederi diferite atunci nu ar avea sens dialogul. Eu nu as fi interesat sa discut cu cineva care are exact aceleasi vederi cu mine pentru ca raspunsul il stiu dinainte, ma gindesc ce raspuns as da eu. M-as plictisi sa vorbesc cu un alter ego. Foarte corect,tocmai la asta m-am referit si eu,dialogul in contradictie duce la progres,dar numai dialogul civilizat.Cand cineva este lipsit de anumite cunostinte,poate nu din cauza instructiei sau a educatiei,trebuie sa-l facem sa inteleaga asta intr-un mod prietenesc si barbatesc. Se prea poate sa avem acelasi nivel de pregatire teoretic foarte multi dintre noi,dar uneori comunicarea lasa de dorit si mai ales daca nu activezi zilnic in domeniul in speta,multe chestii sa se uite...,nu vad nimic rau in asta... Dar hai sa mai vorbim si despre factorul de amortizare,asa-i ??...altfel se supara sefii de p'aci! Link spre comentariu
ggg Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 De acord ca exista si oameni rau intentionatiNu mai vorbi prostii !!! Ce rea intentie sa fie cand se poate citii asa ceva De fapt nici pe difuzor nu ar trebui sa scrie 8ohm ci 5-45ohm.Hombre!!! Domnul TraianB tocmai a explicat intr-un alt topic ce inseamna impedanta.La difuzor exista o impedanta nominala stabilita la frecventa de 1Khz iar celalelte marimi care o compun , sunt variabile .De fiecare data cand am intervenit am fost la fel de rau intentionat ca si acum. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Nu stiu daca aceste articole ne vor lamuri, dar sper sa ne puna pe ganduri: http://www.essex.ac.uk/csee/research/au ... 0drive.pdf http://www.passdiy.com/pdf/cs-amps-speakers.pdf Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Doar la amplificatoarele destinate masuratorilor e absolut necesar un DF foarte mare.Exista amplificatoare in curent si amplificatoare in tensiune. Amplificatoarele in curent ideale au DF=0 iar cele in tensiune ideale au DF infinit. Amplificatoarele reale reprezinta o combinatie intre cele 2 tipuri de amplificatoare. La un sistem audio care reda muzica pe boxe reale care varianta suna mai bine? Amplif in curent sau amplif in tensiune? Deci care DF e mai bun? zero sau infinit? (sau poate ceva intermediar functie de boxe.... Hm...)Consider ca e o gresala sa afirmi ca un amplif cu DF=3 e mai prost ca un amplif cu DF=400. Eu am ascultat amplif cu DF=0.2 si nu mi s-a parut ca suna rau...De asemenea am ascultat si amplif cu DF=400 si culmea, nici asta nu suna rau...Deci nu DF e determinant.Probabil au fost facute diverse confuzii de catre persoane care nu au inteles bine fenomenul...Astfel, cu cit scade DF, datorita faptului ca ne apropiem de amplif in curent, acesta trebuie sa aiba "rezerva de tensiune", adica sa fie in stare sa ridice tensiunea fara a distorsiona atunci cind impedanta pe care o vede tinde sa creasca. Adica nu e in stare sa redea in orice conditii puterea maxima de care ar fi capabil. O proiectare corecta, daca proiectantul tine cont de DF propus si de sarcina propusa, adica "cunoaste despre electronica audio" rezolva problema.Din cauza asta au aparut tot felul de filozofii cum ca DF mare = "superochei". Link spre comentariu
blue Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Bine ar fi ca amplificatoarele cu DF=400 si DF=2 sa fie ascultate pe aceleasi incinte, dar cum sa asculti un SE de citiva watt pe o boxa cu SPL de 88dB si apoi un SS cu sute de DF ?@Misa, se pare ca amplif. cu DF mare sint acelea care contin si RN, eu nefiind interesat de aceasta, de regula amplificatoarele facute de mine au DF <10 si habar nu am de ce unele SE suna mai bine decit altele cu toate ca aproape toate au fost ascultate doar pe doua tipuri de boxe Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Amplificatoarele cu lampi fara reactie negativa (sau cu reactie foarte mica) au DF intre 1 si 5. Mi se pare normal sa ai DF mai mic ca 10.Reactia negativa (de tensiune, adica cea folosita in amplificatoare audio in general) apropie amplificatorul de un amplificator in tensiune, deci creste (mult) DF.Blue, DF nu are legatura cu puterea amplificatorului. Poate fi si un solid state de 1W cu DF1000. Are legatura in schimb cu nivelul reactiei negative si implicit prin asta, cu amplificarea in bucla deschisa. Adica pentru o anumita aplicatie daca tu ai o reactie negativa de 20 dB, amplificarea in bucla deschisa trebuie sa fie cu CEL PUTIN 20dB mai mare decit amplificarea pe care o necesita aplicatia....Cam asta se intimpla daca vrei amplif cu DF mare. (aici discutia poate duce spre faptul ca un amplificator cu DF mic nu va putea functiona la putere nominala daca creste impedanta de sarcina NUMAI daca are rezerva de tensiune, adica e proiectat corespunzator. (proiectare inspre un amplificator de curent)Stiu ca-s chestii "straine" multora...poate nici nu trebuia sa pomenesc de ele...Dar ce sa fac, e electronica predata prin scoli si aplicata situatiei date... Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 23, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2012 Nu mai vorbi prostii !!! Ce rea intentie sa fie cand se poate citii asa ceva De fapt nici pe difuzor nu ar trebui sa scrie 8ohm ci 5-45ohm. Ar fi bine sa incetezi cu agresiunea asta prosteasca. Ar fi bine deasemenea sa nu mai dai citate desprinse de context ca sa denaturezi spusele mele. Ceea ce am spus era un raspuns dat lui adrian_pic si era asa: lazaroiu ca de obicei aduce esenta topicului! ... nu are rost sa vorbim despre Rs! Difuzorul nu poate fi inlocuit decat in teorie cu Rs. Daca nu putem vorbi de Rs ci de o impedanta variabila in functie de frecventa atunci nu putem vorbi nici de DF. Putem vorbi doar de o plaja de valori, intre "Tyco si Dale". De fapt nici pe difuzor nu ar trebui sa scrie 8ohm ci 5-45ohm. Hombre!!! Domnul TraianB tocmai a explicat intr-un alt topic ce inseamna impedanta. Pina acum doua zile imi dadeai in cap cu "nea Vali", acum vad ca ai comutat pe "Domnul TraianB". Incearca sa gindesti singur chiar si daca citesti si faci un rezumat din altii. Fa tu afirmatii si sustinele nu ma trimite la altii de parca respectivii ar fi reprezentantii tai si poti sa-i pui sa vorbeasca in numele tau pentru ca tu nu esti capabil sa-ti sustii spusele. Spune si tu ceva ontopic. Pina acum in acest topic ai intervenit doar ca sa ma agresezi pe mine. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Bine ar fi ca amplificatoarele cu DF=400 si DF=2 sa fie ascultate pe aceleasi incinte, dar cum sa asculti un SE de citiva watt pe o boxa cu SPL de 88dB si apoi un SS cu sute de DF ?@Misa, se pare ca amplif. cu DF mare sint acelea care contin si RN, eu nefiind interesat de aceasta, de regula amplificatoarele facute de mine au DF <10 si habar nu am de ce unele SE suna mai bine decit altele cu toate ca aproape toate au fost ascultate doar pe doua tipuri de boxeBlue, nici eu nu stiu (inca ) sa spun de ce unul "suna" mai bine decit altul.Vezi ca nu am gresit mai sus...am zis de DF 0.2 nu 2.Amplidicatoarele cu DF=1 sunt de fapt amplificatoare jumate tensiune jumate curent. Asta e situatia echidistanta. Cam asta e situatia.Amplificatoarele generatoare de tensiune, cu DF mare, trebuie sa aiba rezerva de curent, pentru a mentine tensiunea si pe sarcini mici (putini ohmi) iar amplificatoarele generatoare de curent (DF mic) trebuie sa aiba rezerva de tensiune pentru a putea mentine curentul si pe sarcini mari (multi ohmi). Intre astea ne invirtim, mai pricepem, mai nu pricepem...asta e. Link spre comentariu
ggg Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 Ar fi bine sa incetezi cu agresiunea asta prosteasca. Ar fi bine deasemenea sa nu mai dai citate desprinse de context ca sa denaturezi spusele mele. Ceea ce am spus era un raspuns dat lui adrian_pic si era asa: lazaroiu ca de obicei aduce esenta topicului! ... nu are rost sa vorbim despre Rs! Difuzorul nu poate fi inlocuit decat in teorie cu Rs. Daca nu putem vorbi de Rs ci de o impedanta variabila in functie de frecventa atunci nu putem vorbi nici de DF. Putem vorbi doar de o plaja de valori, intre "Tyco si Dale". De fapt nici pe difuzor nu ar trebui sa scrie 8ohm ci 5-45ohm. Ti-ai demosntrat propria incapacitate . No more comment . Link spre comentariu
feri.visky Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 adigh si ggg aveti nevoie de un "Damping Factor" (factor de amortizare) mult mai mare... comentati mult prea mult lucruri neesentiale si va raportati la persoana si nu la subiect!Referitor la DF (factor de amortizare) adaug faptul ca el exprima cat de bun este un amplificator pentru a controla difuzorul... adica reprezinta capacitatea amplificatorului de a rezista schimbarilor induse de difuzor pe tot domeniul de frecventa dar mai ales in jurul frecventei de rezonanta a difuzorului.O trioda are un factor de amortizare mai mare (x3...5 aprox) decat o pentoda dar mult mai mic decat un amplificator cu siliciu... De aceea la acestea din urma conteaza mult cablul de legatura pentru ca se influenteaza drastic valoarea factorului de amortizare (in sensul scaderii lui). Link spre comentariu
ggg Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 ... adica reprezinta capacitatea amplificatorului de a rezista schimbarilor induse de difuzor pe tot domeniul de frecventa dar mai ales in jurul frecventei de rezonanta a difuzorului. Exact. Pt ca la frecventa de rezonanta este amplitudinea cea mai mare a sistemului oscilant (aka difuzor) . In tabelul expus de Domn'Lazaroiu , ca rezultat al unui test practic a si subliniat ca sub frecventa de 100 Hz, acest raport de amortizare variaza semnificativ . De ce ? Pt ca in general , difuzoarele au frecventa de rezonanta sub 100 Hz. P.S. In ceea ce priveste calitatea posturilor , imi cer scuze in incercarea mea de a contracara niste mesaje care nici macar semidocte nu se pot considera . Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 24, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2012 adigh si ggg aveti nevoie de un "Damping Factor" (factor de amortizare) mult mai mare... comentati mult prea mult lucruri neesentiale si va raportati la persoana si nu la subiect!Pentru mai multa obiectivitate eu doar am m-am aparat la atacurile lui ggg. Incontinuu ma agreseaza si mi se pare normal sa ma apar. A spune ca agresorul si agresatul sunt de vina deopotriva e gresit. Ceea ce spun se poate vedea din ceea ce a fost scris pina acum. Pina inainte de interventia dvs. nu a avut o alta interventie in acest topic decit de a ma agresa. Daca si eu am facut la fel adica "comentati prea mult lucruri neesentiale si va raportati la persoana si nu la subiect" asta poate aprecia fiecare. Eu cred ca inafara de provocarile lui ggg am vorbit la subiect, mai mult sau mai putin neesential.P.S. In ceea ce priveste calitatea posturilor , imi cer scuze in incercarea mea de a contracara niste mesaje care nici macar semidocte nu se pot considera .Vad ca continui. Nu pot sa stau sa o iau incontinuu pe spinare fara sa ma apar asa ca te invit sa te abtii de la a mai folosi cuvinte ca "semidoct". Ma provoci sa raspund la fel.Probabil ca se va considera ca si cel care agreseaza si cel care se apara au aceeasi vina.LE: Propun sa se steaarga ce e in plus. Link spre comentariu
ggg Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 Ceea ce spun se poate vedea din ceea ce a fost scris pina acum.Tocmai! Ca se poate vedea din toate posturile care s-au scris. In timp ce arat punctual "abstractiuni si divagatii a teoriilor tale stiintifice" , fara sa deducem ( exemplu recent) ca se intelege insemnatatea unui banal raport , iti oblojesti orgoliul ranit acuzand rea intentie.Nu mai trebuie sa convingi pe nimeni. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2012 Daca definim DF doar ca un raport de rezistente sau un raport de impedante atunci asta nu ne spune nimic despre ce inseamna DF. Sa vedem ce este DF.Daca aplicam pe un difuzor un singur impuls dat de un monostabil atunci dupa ce membrana va efectua cursa, va continua sa oscileze in jurul punctului de echilibru pina se va opri. De ce ? Pentru ca membrana e cuplata cu aerul care e un mediu elastic. Elasticitate mai are deasemenea si sistemul mobil al difuzorului. Acele oscilatii ulterioare impulsului aplicat pe bobina sunt oscilatii parazite ce nu au fost prezente in semnalul aplicat pe bobina sau altfel spus pe linga oscilatiile datorate semnalului audio vor mai fi prezente in aer si alte oscilatii (sunete) ce nu au fost in semnalul audio original. Asta inseamna distorsiuni ale difuzorului. E important de a amortiza cit mai rapid acele oscilatii parazite ale membranei difuzorului pentru a micsora distorsiunile difuzorului. Din intreg lantul electroacustic difuzorul are cele mai mari distorsiuni. Rezistenta unui lant nu e data de media rezistentelor verigilor ce compun lantul ci e data de rezistenta verigii celei mai slabe asa ca daca vom actiona la difuzor vom obtine rezultate mai bune daca vom cobori distorsiunile de la 3% la 2% decit daca ne vom stradui sa coborim distorsiunile unui mplificator de la 0,5% la 0,3%. De asta e important DF, pentru ca contribuie la amortizarea rapida a oscilatiilor parazite si duce la micsorarea distorsiunilor.Sa vedem ce valoare trebuie sa aiba DF. Dupa trecerea acelui impuls dat de monostabil bobina difuzorului se va comporta ca un generator pentru ca se misca in interiorul unui cimp magnetic. Cu alte cuvinte se converteste energia mecanica in energie electrica iar apoi energia electrica se transforma in caldura fiindca se disipa pe rezistenta interna a amplificatorului. E importanta valoarea Ri a amplificatorului. Daca bobina ar fi pusa in scurt atunci nu s-ar disipa multa energie. Acesta ar fi cazul amplificatoarelor cu Ri mici spre zero, adica generatoare de tensiune. S-ar disipa energie doar pe Ri a bobinei difuzorului. Daca am avea un amp. cu Ri mare, tinzind la infinit, atunci ar fi si mai rau fiindca energia disipata ar fi mult mai mica sau chiar deloc daca Ri a amplificatorului e infinita. E cazul amp. generatoare de curent.Interesul nostru e sa evacuam si disipam cit mai repede energia generata de bobina astfel incit oscilatiile parazite ale membranei sa inceteze cit mai repede reducindu-se astfel distorsiunile difuzorului. Cel mai mare transfer de energie dintre o sursa si un consumator se face atunci cind Ri a generatorului = Ri a sarcinii. Cu alte cuvinte in cazul nostru cind Rdifuzor=Ri a amplificatorului. Adica atunci cind DF=1. Acesta e DF ideal.Daca am gasit DF ideal atunci se pune intrebarea de ce amplificatorul nu suna bine doar atunci cind DF=1 ? Raspunsul e ca sunetul nu depinde exclusiv de DF ci de un cumul de factori. Punctul unde am avea cel mai bun DF ar putea foarte bine sa nu coincida cu PSF-ul unde avem cele mai mici distorsiuni sau, daca vreti, cu armonicile cele mai placute. Sau am putea sa nu avem cel mai bun randament si sa scoatem prea putina putere. Atunci cind ne deplasam dintr-o zona spre alta cistigam ceva si pierdem alceva. E un compromis si nu putem vorbi atit de un punct unde amplificatorul suna cel mai bine ci mai degraba de o plaja. Ideal ar fi sa gasim tubul unde toate acestea sa coincida. Doar atunci putem vorbi de un punct unde amplificatorul suna cel mai bine iar iesirea din acel punct ar fi resimtita puternic fiindca toti factorii se inrautatesc deodata. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 25, 2012 Partajează Postat Iulie 25, 2012 Aceasta oscilatie suplimentara a membranei apare oricum si este specifica unui difuzor. Este reprezentata prin diagrama Waterfall a difuzorului. Uite un exemplu de diagrama: http://www.visaton.com/bilder/ausschwin ... 200_zd.gif Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum