Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Damping Factor (DF)

adigh

Postări Recomandate

Pai daca tu vrei ca sa folosesti ca sarcina un rezistor nu ramane decat sa asculti muzica pe un rezistor si nu pe un difuzor (care este o sarcina complexa).

Oricum nu eu am fost primul care a dorit sarcina complexa in loc de rezistor. Nu zic ca este gresit, doarca ca o data zice sarcina complexa si apoi cand prezinta teorie o face folosind rezistenta. In topicul asta tu pomenesti de DF-ul real al unui amplificator si prezinti doua ecuatii in care apare doar rezistenta. Sper ca iti este clar ca ecuatiile tale nu se pot aplica decat pentru cazul in care asculti muzica pe un rezistor!!!

DF sau factorul de amortizare se determina (masoara) practic la anumite frecvente (depinde de tipul de difuzor utilizat) si este extrem de important mai ales pentru sistemele de amplificare cu crossovere active unde efectul (oscilatia libera a difuzorului) ,fiind foarte accentuat pentru difuzoarele ce redau frecventele joase .

Pentru amplificatoarele cu tuburi fara NFB dar cu OT eu am masurat un DF=(1.02.....7).Pentru clasa A SE un DF=(1.0...2.5) este excelent,iar pentru un PP DF=[5....7],repet FARA NFB,cu NFB se poate imbunatati pana la; DF=(3...5) pentru SE si DF=(12...15) pentru PP.

Gasiti in adresa de mai jos o metoda practica pentru determinarea DF,dar si cat de importante sunt cablurile (amplificatoare-difuzoare) adica exact ce spunea .Chiar daca o sa considerati o fantezie,dar si in LTC se poate stabili clar,electric cat este factorul de amortizare (DF) pentru un amplificator,cu SS sau cu tuburi.

http://www.bcae1.com/dampfact.htm

P.S cand avem un amplificator cu SS sau cu tuburi ce are in componenta sa un transformator de adaptare cu sarcina ar fi absurd sa credem ca putem vorbi de rezistenta in dc,nu?

Interesant ce se spune aici DF comparativ SS si tuburi:

"Transistors vs Tubes:

In general, 'solid state' amplifiers (transistor amplifiers) tend to have a higher damping factor than tube amplifiers. Transistor amplifiers drive the speakers directly and may have a damping factor greater than 200. Most tube amplifiers drive the speakers through a large transformer which tends to lower the damping factor of the amplifier. The damping factor of top notch tube amplifiers may be as low as 20. Please understand that the lower damping factor is NOT an indication of the quality of the amplifier or the sound quality that you will get from it. Low damping factor amplifiers can sound really good, easily as good as amps with higher damping factors. "

...tot din adresa de mai sus...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 109
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

37

• adrian_pic

15

• THOMAS

10

• mișa

9

Top autori în acest subiect

lazaroiu ca de obicei aduce esenta topicului! Informatii utile!Daca se poate sa puneti si ceva date despre SE-urile masurate ar fi fain! (lampa folosita si ceva date despre traf).Cat timp ascultam muzica pe difuzoare si ne intereseaza marimea unui parametru nu are rost sa vorbim despre Rs! Difuzorul nu poate fi inlocuit decat in teorie cu Rs. Nu suntem la departamentul de marketing!!!!P.S. Nu mai zic ca am omis filtrele din boxe dar sa zicem ca sarcina ar fi un BL.

Link spre comentariu

lazaroiu ca de obicei aduce esenta topicului! Informatii utile!Cat timp ascultam muzica pe difuzoare si ne intereseaza marimea unui parametru nu are rost sa vorbim despre Rs! Difuzorul nu poate fi inlocuit decat in teorie cu Rs. Nu suntem la departamentul de marketing!!!!

Sper sa nu fie considerat off,dar pentru ca ati pomenit ceva mai sus de Ra,Za...,aveti in documentul de mai jos ceva util,cred,adica,cateva forumule nu extrem de "universitare",dar utile... ...daca este off,rog sa fie sters.
Link spre comentariu

Low damping factor amplifiers can sound really good, easily as good as amps with higher damping factors. "

... insa nu pe orice incinta acustica, iar in acest caz restrictiile sunt mult mai mari! Un SE fara reactie negativa nu se aude bine decat pe niste boxe usor de condus (Ok, termen standard, poate nu cel mai bine ales sau placut de unii dintre noi...)S-a pomenit mai devreme de filtrele pasive simple, de gradul I, la care eu adaug ceva la care s-a strambat din nas in alt topic unde s-a atins subiectul damping factor: sensibilitatea incintei trebuie sa fie si ea mare. ------------------Pe de alta parte, reactia negativa introdusa numai pentru a creste DF si a incerca potrivirea unui amplificator cu anumite incinte, este o prostie; dpdv al sunetului, se strica totul...Ca orice caracteristica electrica din lista, DF este orientativ, iar importanta/valoarea sa a fost si este mult exagerata. Un amplificator fie se impaca cu acele cabluri si incinte, fie nu, iar acest lucru se stabileste auditiv. Daca nu se impaca, de pomana facem calcule.Invers, din niciun calcul/parametru nu poate spune cu certitudine: acest amplificator "merge" (perfect) cu aceasta incinta!
Link spre comentariu

lazaroiu ca de obicei aduce esenta topicului! Informatii utile!

La acel link http://www.bcae1.com/dampfact.htm se prezinta metoda de a masura tensiunea la iesirea amplificatorului in gol iar apoi in sarcina. Astfel se determina caderea pe Ri a amplificatorului, de aici se deduce Ri iar apoi de aici DF.Aceeasi metoda am propus-o in primul meu post. La sugestia lui kosmin227 ca ar fi mai bine sa nu lasam in gol amplificatoarele cu tuburi fara NFB, am prezentat metoda cu doua rezistente. Ar fi putut fi pomenit asta si la acel link.
Link spre comentariu

Eu m-am referit la ce a scris despre amplificatoarele cu filstre active pe intrare conectate direct la difuzoare de putere mare si care manipuleaza puteri foarte mari si mai ales la valorile masurate la unele amplificatoare SE si PP.Personal sunt interesat de schema SE-ului care a avut DF-ul cel mai mare.Fcon termenul de boxe usor de condus nu-i lesne de inteles pentru multi deci niste exemple si eventual detalii sunt binevenite.(mai ales ceva DIY pentru ca suntem romani cu salarii. .. romanesti).

Link spre comentariu

lazaroiu ca de obicei aduce esenta topicului! ... nu are rost sa vorbim despre Rs! Difuzorul nu poate fi inlocuit decat in teorie cu Rs.

Daca nu putem vorbi de Rs ci de o impedanta variabila in functie de frecventa atunci nu putem vorbi nici de DF. Putem vorbi doar de o plaja de valori, intre "Tyco si Dale". De fapt nici pe difuzor nu ar trebui sa scrie 8ohm ci 5-45ohm.
Link spre comentariu

Tare ar fi bine sa scrie adevarul pe difuzoare!!!! Dar marketingul cosmetizeaza totul. Daca te uiti la graficele difuzoarelor scumpe sigur strambi din nas dar macar alea sunt mai aproape de realitate. Cine pacaleste mai bine castiga mai bine. Pretul platit a fost disparitia unor mari firme sau scaderea calitatii a ceea ce se mai produce!

Link spre comentariu

lazaroiu ca de obicei aduce esenta topicului! Informatii utile!

La acel link http://www.bcae1.com/dampfact.htm se prezinta metoda de a masura tensiunea la iesirea amplificatorului in gol iar apoi in sarcina. Astfel se determina caderea pe Ri a amplificatorului, de aici se deduce Ri iar apoi de aici DF.Aceeasi metoda am propus-o in primul meu post. La sugestia lui kosmin227 ca ar fi mai bine sa nu lasam in gol amplificatoarele cu tuburi fara NFB, am prezentat metoda cu doua rezistente. Ar fi putut fi pomenit asta si la acel link.
Nimic de zis,este corect (teoretic) si ce spuneti dv.,dar nu pe REZISTENTE,este mult mai concludent sa folosim acel traductor electrodinamic (difuzorul) ce va avea in timpul testelor un comportament absolut diferit comparativ cu rezistentele,va avea un comportament natural si rezultatul va fi cat mai aproape de realitate,dar asa dupa cum spune si ,DF este un parametru mai putin important... E multa filozofie aici,cred ca putem discuta pana la Craciun si nu vom termina,dar topicul este interesant si foarte complex,daca vom utiliza in discutii toate variabilele;amplificator,OT-adaptare,difuzoare,boxe,filtre,...tipul de muzica....
Link spre comentariu

Urmeaza sa vedem impreuna cit de inportant sau nu este acel DF. Daca vom ajunge la concluzia ca nu are mare importanta atunci tot ne-am ales cu ceva, am demitizat DF. Nu e o problema daca o sa discutam pina la Craciun. De la Craciun vom continua cu criogenia.

Link spre comentariu

Chiar la metoda propusa de tine eu am o banuiala ca daca folosesc sa zicem 8 ohmi si 16ohmi nu va iesi acelasi rezultata daca folosesc 8 ohmi si 32 de ohmi. Se va folosi aceeasi priza a secundarului!

Link spre comentariu

Chiar la metoda propusa de tine eu am o banuiala ca daca folosesc sa zicem 8 ohmi si 16ohmi nu va iesi acelasi rezultata daca folosesc 8 ohmi si 32 de ohmi.

Banuielile trebuie sa aibe justificare, matematica in acest caz. Eu am aratat matematic cum se calculeaza, daca spui ca nu e bine atunci demonstreaza matematic ca e gresit. Ghicitul nu merge.
Link spre comentariu

Pt masurarea DF, sarcina trebuie sa fie neaparat rezistiva deoarece acesta este un parametru oarecare ca de pilda banda de frecventa , putere, THD etc, cum se comporta ulterior pe sarcina complexa este o alta problema ce poate fi privita subiectiv dar determinarea DF este clar o operatiune de masurare obiectiva daca se foloseste o metoda standard si acceptata , apropo ,cu totii am construit amplificatoare cu tuburi, cit dureaza o asemenea masuratoare ?

Link spre comentariu

Chiar la metoda propusa de tine eu am o banuiala ca daca folosesc sa zicem 8 ohmi si 16ohmi nu va iesi acelasi rezultata daca folosesc 8 ohmi si 32 de ohmi. Se va folosi aceeasi priza a secundarului!

Vor fi foarte apropiate rezultatele. Eu masor rezistenta interna prin metoda asta de multi ani. De fapt am descris si eu aceasta metoda pe forum acum citiva ani. Metoda e OK. Cu cit rezistentele vor fi mai departate ca valoare, masuratoarea va fi mai precisa.Cel mai bine e ca tensiunile pe rezistente sa le masori cu un aparat de masura care functioneaza la 1KHz. Daca nu ai, alegi o frecventa la care iti functioneaza aparatul de masura, de exemplu 50Hz. Masuratoarea cu un osciloscop simplu e foarte imprecisa in cazul asta.Blue are dreptate, toate masuratorile, inclusiv asta, se fac pe sarcina rezistiva.Daca cineva e curios de rezultate pe un alt tip de sarcina, atunci singura sarcina reactiva pe care merita facute masuratorile e chiar boxa pe care asculti. In cazul asta, rezultatul nu va fi o caracteristica a amplificatorului ci o caracteristica a amplificatorului SI a boxei. (ceva ce eu nu stiu sa interpretez)
Link spre comentariu

adigh matematic nu iti pot demonstra ca practia este mai complexa decat teoria. Ecuatiile tale preluate de la Traian B ar putea fi utilizate daca asculti muzica pe un rezistor si ala neaparat neinductiv. Dupa Traian B nu exista diferente intre SS si tuburi dar Misa va spus clar ca daca veti construi amplificatoare pe tuburi veti Auzi diferentele pe care teoria prezentata nu le-a putut explica. Pentru ca teoria care s-ar apropia mai mult de practica este mult mai stufoasa s-au ales niste simplificari. Dar asta nu inseamna ca teoria asta simplificata se aplica in practica decat in cazuri particulare. Cazul general este mult mai complex. Eu te intreb de ce in linkul pus de tine nu pune formula cu Ri si Rs??? Linkul ala doreste sa nu dezinformeze cititorii dar sa ii faca sa inteleaga ceva! In cursuri la facultate se pomeneste de impedanta de intrare si impedanta de iesire dar se prezinta teoria doar pentru rezistenta de intrare si rezistenta de iesire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări