Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de putere

Vizitator vfo2008

Postări Recomandate

Vizitator vfo2008

C1 l-am pus de 470mf la 200v ,R1 un semireglabil de 10k am gasit eu pe aici si am vazut ca si R4 face acelasi lucru cu R1.nu am avut tranzistorii care se cer in schema dar am pus la Q1 un 2n5551 si la Q2 un BD 944 care desi nu e darlington merge.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 84
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inainte de toate atentie mai mare la conotatii deoarece 470mF inseamna 0,47F=470.000uF, pe cand 470uF inseamna 0,00047F.

Sa revenim la subiect:

-C1 de 470uF este cam mare, va fi descarcat mai greu si astfel se pierde din reglarea automata in functie de nivelul volumului, apare un soi de intarziere care poate pacali circuitul. Deasemenea si 200V este mult ca si tensiune a sa, nu vei avea nici macar pe jumatate tensiunea aia pe el, ar insemna sa buseasca Q1, 50-63V este suficient.

-Semireglabilul care inlocuieste R1 este indicat sa fie mai mare de 10K, de aceea am sugerat valoarea de 20k tocmai pentru a permite o reglare mai eficienta si o adaptabilitate mai buna.

-R4 este normal sa aiba efect similar cu R1 deoarece modifica parametrii divizorului care comanda Q2.

-Q1 este ok cel folosit, in schimb Q2 nu este tocmai inspirat BD944, VCE-ul sau este cam la limita si deasemenea incarca Q1 mai mult tocmai pentru ca spre deosebire de darlington acesta are Hfe mult mai mic, eu as sugera pentru un ventilator normal cum este cel de sursa PC un BD238 in conexiune darlington cu un BC556.

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

pai nu ca nu se duce toata tensiunea ce cade pe C1 in Q1 pt ca e limitat de R2si R3 si am ales C1 de 470uf pt ca imi pastreaza o turatie stabila.

Link spre comentariu

C1 se incarca prin intermediul R1 cu tensiune redresata de catre D1 si D2 de la iesirile amplificatorului, si se descarca prin intermediul R2, pe R3 si Q1, cu cat este mai mare capacitatea sa cu atat mai greu va fi incarcat si descarcat, de aici si intarzierea ce poate aparea in reactia circuitului, daca insa spui ca merge ok atunci lasa-l asa. BD682 e ok.

Link spre comentariu

Diferenta de generic este denumirea topologiei ( pe care aparent nu o stapanesti ), Final Complementar ( NPN+PNP ); si Final Cvasicomplementar ( NPN+NPN ), restul te las sa asimilezi singur din zecile de documentatii de profil, ai ce pentru ca e destul de citit. Cat despre schema respectiva...dupa parerea mea e doar o gluma, nu se poate numic amplificator serios, motivele sunt prea multe ca sa ma apuc sa comentez... :rade:

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

am o nelamurire si poate cineva sa-mi explice cum stau lucrurile.cautam un traf mai mare pt un amplificator,defapt pt cel care lam prezentat mai sus,am mai multe trafuri recuperate din diferite statii si combine:2 trafuri identice din 2 statii technics model mai vechi cu iesiri de 2x32v si 5v,pe statii scria consumul total 250w,mai am unul dintr-o combina panasonic la fel cu 2x32v si 5v,pe combina scria consumul total 230w.mai la urma am facut rost de un traf de la o statie AS2050 romaneasca ,un traf f bun dar cu iesire mica pt ce imi trebuia mie 2x28v,l-am folosit cu dublor de tensiune cam o luna dar pt ca imi lua din curent folosit cu dublor am zis ca imi mai trebuie unul si am gasit unul tot mare de la o statie technics SA-DX950 un traf bun la prima vedere cu iesire mare de 2x38 una de 6v si una de 4v.nelamurirea mea este ca uitandu-ma pe spate la statia SA-DX950 scria consumul total de 230w ori traful e mult mai mare decat celelalte 2 si cel de la combina ,in primar are o sarma destul de grosuta ,iar pe aparat imi da 5 ohmi iar in secundar are sarma groasa de 2mm,fata de celelalte care are sarma de 1mm.care e de fapt adevarul ?diferenta intre cele 4 trafuri adica cele 2 identice si cel de la combina in comparatie cu asta de la SA-DX 950 e mare tare.

Link spre comentariu

Trafo mai mici erau din amplifuri ce aveau şi prize suplimentare în spate, ptr alimentat şi alte componente ale lanţului audio? Dacă nu, atunci e doar diferenţă de perioadă istorică în care au fost realizate, anii 85...95 au fost plini cu astfel de pocnitori la Technics.

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

nu nu aveau prize la spate ,stiu despre ce e vb da nu aveau modelele alea .defapt nu am vazut pana acum statii technics cu prize suplimentare.am vazut la DENON la PIONEER cam atat.

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

da stiu ca diafonia transmisa pri alimentare este superioara si am vrut sa modific circuitul pt alimentari separate ,defapt trebuie sa scot 2 strapuri si sa am alimentare separata pe canale da imi trebuie 2 trafuri cu iesire minim 2x55v si nu am. si sa intreb ceva am 2 trafuri unul de 55v si unul de 53v le pot inseria?

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

azi m-am lovit de o problema pe care nu o stapanesc f bine si anume ambalare termica a finalilor si a puntii redresoare la volum mic.am schimbat finalii si prefinalii pt ca aveam finali cumparati din mai multe locuri si am vrut altii mai buni,iar ca prefinali am pus 2sa1941 si 2sc5198.am facut rost de 2 trafuri de la as2050 si cand am zis ca e gata dupa aproape un an de munca la ea am vazut ca se incalzesc f tare finalii si puntea .m-am uitat pe site-ul de unde am luat schema si spunea ca intre bazele prefinalilor trebuie sa am 0,7v iar eu aveam 2v.am modificat superdioda aia cu 3 diode in serie si am lasat una iar in locul celor 2 am pus 2 rezistente de 6,8 ohmi si am ajuns la 0,8v si nu se mai incalzeste acum dar au disparut cei 500mv dintre baza si emitorul finalului.am 350mv doar in timpul functionarii.e in regula?am iutat ,puntea e de 50A1000v

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări