Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de putere

Vizitator vfo2008

Postări Recomandate

Vizitator vfo2008

buna ziua ,in primul rand imi cer scuze pt postare daca nu este in locul potrivit ,asta datorindu-se faptului ca sunt nou pe acest forum.am nevoie de cateva sfaturi in legatura cu un amplificator construit recent.este vb de un kit de amplificare cu o putere de iesire de 200w pe canal,eu aducand-ui pe parcurs cateva modificari.este vb de aceasta schema luata de pe un site specializat in constructia de module electronice iar eu iam adus cateva modificari : am dublat nr de tranzistori finali de la 2 pereche pe canal la 4 perechi,prefinali o pereche cu 2sa1941 si 2 2sc 5198 si o pereche cu bd 911 si bd 912 ,la intrare am schimbat 2sa1015 cu 1013 ,alimentarea am facut-o cu 2 traf-uri de 2x 65v alternativ ,iar filtrarea este facuta cu o punte de 50A/1000v si 6 condensatoare de 10000mf/100v.atasez mai jos cateva poze cu chitul modificat si astept pareri.Mai nou mam gandit sa scimb tranzistorii finali bipolari cu mosfeturi.

amp400wt8.pdf

post-58108-139829464389_thumb.jpg

post-58108-139829464405_thumb.jpg

post-58108-139829464423_thumb.jpg

post-58108-13982946444_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 84
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator vfo2008

da nu am spus ca scoate acum 400w desi in acest moment lucreaza la 2x90v continuu,am postat amplificatorul pt a vedea si alte opinii,deci oricum este alimentat amplificatorul la mai mult decat in schema originala dar nu am amperajul necesar puterii pe care poate sa o debiteze ea in prezent, si dupa mai multe consultatii cu alti impatimiti in ale muzicii ,m-am orientat mai mult la cei care lucreaza frecvent cu astfel de puteri si parerea multora dintre ei a fost ca puterea ei in prezent este de 250w fara distorsiuni.spun ca nu am amperaj pt ca in volum scade voltajul ajunge pe la 60 la suta din putere sa-mi ia 18,20v pe ramura ,adica 40 de v in total.

Link spre comentariu

Nu m-ai inteles, nu era vorba despre ce ai zis tu ci despre linkul postat de @Dj_Dog unde se specifica faptul ca ampliful ar livra 400W, dar in fine nu mai conteaza.+/-90V alimentare, in ce sarcina si cu cate perechi de tranzistori in final? Faptul ca pierzi pana la 20V in sarcina nu este deloc bine pentru amplif ca sa nu mai pomenim de distorsiunile foarte mari... de ce ai recurs la niste tensiuni atat de mari daca stiai ca nu ai suficient curent?

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

4 perechi pe canal ,adica 16 tranzistori in total pe 2 canale ,sarcina pe care l-am folosit cand am masurat tensiunea a fost de 4 ohmi si se aude fara distorsiuni la 60 la suta din volum cu semnal de la un calculator,si bineinteles preamplificator corector de ton ,ca acum este montat intr-o carcasa de la un denon.Asta e statia.si am recurs la acesta tensiune tocmai in scopul de a suplimenta intr-un fel lipsa curentului.asa am gandit eu atunci.

post-58108-139829464575_thumb.jpg

post-58108-139829464596_thumb.jpg

post-58108-139829464615_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ai postat aceeasi schema si la sectiunea "Scheme amplificatoare" .. Ti-a spus si Hpavictor ca superdioda este un \kkt\ .. acest amplificator este "subtire" si nu poate livra puteri mari la iesire in regim de siguranta .. daca tot l-ai realizat , lasa-l asa cum e , alimentat la o tensiune de +/-45V maxim si nu il stresa, ar fi ajuns si doua perechi de finali. daca doresti puteri mai mari orienteaza-te spre o alta topologie , cum ar fi o simetrie totala de exemplu..

Link spre comentariu

...Ti-a spus si Hpavictor ca superdioda este un \kkt\ ...

Eu nu tin minte sa fi vazut o asemenea expresie din partea lui @Victor, o fi el mai dur dar in nici un caz nu-i lipsit de bun simt asa cum par a fi altii...pe de alta parte sa folosesti o asemenea expresie cand esti cu verde...sa zicem ca nu e prea frumos :nas:

Nu este neaparat nevoie de simetrie perfecta si scheme ultrastufoase pentru a obtine un amplificator suficient de liniar incat sa nu deranjeze timpanul, si la puteri decente, asa cum @zal spunea, muzica nu se asculta cu osciloscopul. Pe de alta parte @wally_gatter 2 perechi de finali la +/-90Vcc? cat spune autorul temei ca alimenteaza amplificatorul? trebuie ca cineva a reinventat roata :freaza:

@vfo2008 Pentru 4 Ohm ca sarcina, trebuiesc minim 5 perechi de finali pentru tensiunile alea, fa un calcul al curentului ce trebuie sa-l suporte fiecare final apoi verifica SOA si ai sa intelegi...Pe de alta parte cu caderi de tensiune in sarcina de pana la 20V imi este tare greu sa cred ca amplificatorul ar functiona perfect pana la 60% din volum. :da

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

m-am gandit sa mai pun cate o pereche pe fiecare canal,dar pe site-ul de unde am luat schema spune ca daca se folosesc tranzistori finali ca 2sc5200 si 2sa 1943 este necesar min 1A pt fiecare adica la mine ar trebuii sa am 16A pt o functionare corecta?

Link spre comentariu

Atunci o clona a ta a postat aici? http://elforum.info/viewtopic.php?p=1059511#p1059511

:ras:

Se pare ca nu numai pe la noi se promoveaza minciuna si dezinformarea...si kituri minune :rade:

Nici numarul de tranzistori finali si nici tipul acestora nu dicteaza nivelul curentului cerut de la sursa, ci nivelul tensiunilor de alimentare in raport cu sarcina folosita, o anumita tensiune per ramura implica si un anumit nivel maxim al semnalului( tensiunii ) pe sarcina, si cum nenea Ohm zice ca si anume unde avem V si R avem neaparat si I logic ca un anumit nivel al tensiunii pe o sarcina data implica si un anumit curent cerut.

PS: Incep sa ii dau din ce in ce mai multa dreptate lui @hpavictor, din ce in ce mai multi neinitiati cer teoria chibritului la sectiunea amplificatoare...totusi, rolul acestei sectiuni nu este sa desluseasca ABC-ul electronicii catre cei carora lenea sau comoditatea ii impiedeca sa se documenteze singuri despre lucrurile de baza :nas:

Link spre comentariu
Vizitator vfo2008

scuzati da eu nu am primit nici o notificare cum ca cineva a raspuns asa cum primesc aici si de aceea nu am stiut de raspuns,si nu e cazul sa fim aroganti ca multi dintre cei care isi dau cu parerea nu fac pt ei nici un amplificator de 50w cu 2 tranzistori finali cum spunea cineva mai sus,nu stiu cine e victor si nici nu ma intereseaza dar as fi foarte curios sa aflu ce amplificator are el sau ce amplificator foloseste unul care spune ca chitul respectiv e zero.eu am postat subiectul in speranta ca o sa aflu diverse pareri si sugestii dar nu de genul celor rautacioase.

Link spre comentariu

vfo2008 nu mai face si tu atata caz cu acest amplificator, vad ca esti membru al acestui forum de cateva luni bune timp in care daca te uitai pe tot felul de scheme de amplificatoare si de discutii in legatura cu ele constatai ca acel amplificator este o petarda pe langa ele, dar e unul excelent pentru tine ca incepator, lasa-l asa nu-i mai adauga tranzistoare, nici macar traful care il ai nu ii face fata

E perfect asa cum e, dar doar atat, ai prins experienta, e timpul sa te apuci de un alt proiect mult mai ''avansat'' !!!

Spor la lipit !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări