300B SE Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 Am cateva tuburi la care getter-ul a devenit negru in loc sa fie argintiu. Stiu ca tuburile "rasuflate" au getterul alb. Ce se intampla cu aceste tuburi? (am pus in foto un tub cu getter normal si unul negru, apoi alaturate; imi cer scuze pentru calitatea slaba a imaginilor, nu am putut focaliza bine) Cu siguranta ca cineva a intalnit acest caz. Va multumesc! img upload upload picture upload photo Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 S-a schimbat aspectul ghetterului in timpul functionarii/depozitarii?Aspectul oglinzii de ghetter difera dupa tipul si modul de aplicare a ghetterului (bariu, zirconiu), compozitia sticlei, starea suprafetei interioare (rugozitate, flash supressor), etc. Link spre comentariu
Bloodmist Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 tine cont ca unele tuburi il au negru din fabrica. dar daca a fost argintiu si si-a schimbat culoarea intr-un interval de timp scurt, e posibil sa fie imperfecta lampa si sa prinda aer. arpopo, alb se face numai cand patrunde mult prea mult aer pentru ca getterul sa o mai poata salva. nu am pretentii de expert in asa ceva, poate te vor lamuri mai bine veteranii tuburilor Link spre comentariu
300B SE Postat Iulie 20, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2012 Da era interesant de vazut parerile veteranilor dar moderatorii au mutat topicul aici si a vazut de 2 persoane in 2 zile!RUSINE DOMNILOR ADMINISTRATORI!Am postat la amplificatoare pe tuburi deoarece dupa parerea mea aceste tuburi sunt audiofile! Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iulie 26, 2012 Partajează Postat Iulie 26, 2012 Tuburile daca au pe sticla portiune de alb mat ( de obicei in partea de sus a tubului) inseamna ca au vidul compromis si a intrat aer.De obicei se observa si sticla sparta sau fisurata la pini sau la "motul" tubului.Getter-ul este de 2 tipuri si este utilizat diferit la tuburi.Getter-ul de bariu este realizat ca o depunere pe sticla tubului.Dupa terminarea constructiei tubului, in fabrica, se realizeaza activarea ghetter-ului de bariu care are rolul de a absorbi gazele ramase in tub si a le depune pe sticla.Odata cu utilizarea tubului, la marginea portiunii getterului apar cercuri de diferite culori, mai accentuate cu cat este mai uzat tubul.De mentionat ca acest getter este activ doar o singura data, la activarea din fabrica.Getter-ul de zirkoniu, este unul activ pe durata de functionare a tubului, realizarea sa depinde de tipul de tub si de producator, insa se gaseste sub forma de inel, de ex la ECC83 sau sub forma de castronel, de ex 6n2p.La tuburile de putere, se poate gasi depus pe anod sau in apropierea sa in interiorul tubului.Odata cu incalzirea tubului, zirkoniul se evapora si in combinatie cu gazele din tub se depune, mentinand vidul.La fiecare functionare a tubului, procesul se repeta pana la epuizarea zirkoniului sau pana la defectarea tubului, cazul in care sticla prezinta fisuri si getter-ul este ineficient. Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 9, 2018 Partajează Postat Decembrie 9, 2018 (editat) Am observa ca la unele lampi (de ex. la cele RFT) getter-ul se inegreste si isi pierde luciul, daca incalzesti portiunea respectiva la flacara aragazului, fara ca tubul sa se fisureze si sa-si piarda vidul. Ba mai mult, apar mici gauri in stratul de getter. Probabil ca materialul din getter reactioneaza cu sticla, sau chiar cu gazele reziduale din tub. Misterul poate fi dezlegat partial daca se masoara curentul pe prima grila (pA), negativata corespunzator si cu tensiune anodica normala. Este curent dat de ionii pozitivi din gazul rezidual. Se masoara curentul initial si dupa incalzirea getter-ului. Daca dupa aplicarea incalzitii curentul pe grila este mai mic, inseamna ca vidul s-a imbunatatit si getter-ul a reactionat cu gazele reziduale din tub. Editat Decembrie 9, 2018 de VAX Link spre comentariu
Vizitator Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 Un getter negru denota ca s-au fixat ceva gaze in el, tubul poate insa functiona mult si bine in parametrii corecti. Daca volumul de gaze din tub este foarte mare getter-ul poate ajunge la saturatie, nemaiputand reactiona chimic. E ca atunci cand dizolvi sare in apa, dupa o anumita concentratie sarea nu se mai dizolva. Aspectul de praf alb la tuburile sparte / fisurate este dat de oxigen. In mod normal se elibereaza gazele stocate in structura metalica. Exista si un fenomen in genul osmozei, in care gazele patrund pur si simplu prin sticla, dar este extrem de lent. Link spre comentariu
mojnost Postat Septembrie 14, 2019 Partajează Postat Septembrie 14, 2019 (editat) Am verificat foarte multe tuburi pe catometru (mii de tuburi) si din experienta mea culoarea ”oglinzii” tubului nu este un indiciu privitor la calitatea lui. Aceasta culoare variaza intre oglinda propriu-zisa si negru, uneori in valuri, apare si tenta albastruie pe acolo. Un exemplu concludent este 6s33s, tub mare pe care se poate observa variatia mentionata, unii cumpara si reclama asemenea tuburi ca fiind defecte din aceasta cauza, tuburile fiind de fapt foarte bune. In prezenta aerului in tub oglinda devine alb-transparenta, incepand de la margini. La cel mai mic semn de acest fel tubul este compromis iremediabil. Prezenta aerului in tub (gasy tubes) poate fi relevata si prin masurarea Ig1. Cand nu sunt schimbari vizibile dar Ig1 depaseste 100nA (valoarea poate fi diferita functie de tipul de tub iar valoarea maxima permisa este mentionata de producatorul tubului si/sau catometrului) inseamna ca tubul are putin aer si de regula getterul prin incalzire rezolva problema si dispare Ig1 dupa cateva ore/zile de functionare a tubului. Este unul dintre motivele pentru care eu pe un suport separat cu multe socluri tin tuburile la incalzit cel putin 30 de minute inainte de a le masura. In lipsa posibilitatii de a face masuratori sunetul si calitatea tuburilor ar trebui apreciata dupa cca 3 zile de functionare, cu aceasta ocazie ar fi bun si un nou reglaj al biasului. Unele tuburi sunt predispuse sa ia aer, cum ar fi cele rusesti cu pinii tari, gen GU50, GU32, GI30, GU29 s.a., chiar si 6s33s dar mult mai rar. La acestea apare si un oxid alb pe pini, oxid ce trebuie curatat foarte bine altfel apar probleme de contact in soclu. Editat Septembrie 14, 2019 de mojnost corectare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum