Vizitator centex Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 tocmai am desfacut un ventilator comercial(nu din cel de pc) si as dori sa fac din el o mini eoliana, sa nu depaseasca 10-50w, la 12v.Va atasez mai jos pozele cu el, atat desfacut cat si masuratorile (in mm) fiecarei componente din el.Ideea e ca, nu stiu ce fel de magneti sa pun si cati, in functie de nr. bobinelor.(in nr. de 4). Precizez ca nu stiu cate spire are bobina,(probabil cateva sute de spire) dar cred ca firul nu depaseste 0,4mm grosime.In schema pozata, am gresit indicii. EX. Nu sunt 620mm ci 62mm..la fel la toate..Stiu ca nu e varianta cea mai buna, dar sper sa fie primul meu proiect reusit..multumesc pt. intelegere si astept ceva ajutor. Link spre comentariu
Vizitator centex Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 mai pun niste poze cu motorasul. AM gasit un subler, din pacate de plastic, dar imi arata ca sarma de bobbinaj are 0.5mm. Sunt pe putin 100 de spire. Eu cred ca in jur de 300. Din poza m7, se vede destul de clar ca bobinele sunt partial acoperite de camasa de metal a ventilatorului, ceea ce ma obliga sa-i fac eu ceva suplimentar sa inchid bine campul magnetic..Aand in vedere ca bobina are dimensiunile 38x16x11(AxBXC), iar axul care se invarte are 33x44mm - partea mai ridicata, iar tot axul 37mm lungime, ma gandeam la urmatorii magneti:30x10x537,5x4x440x10x540x10x10multumesc pt.intelegere.. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 rotorul e un magnet? prin timpul liceului recuperasem 2 motoare dintr-un video erau de 24v pe 200w. Erau pe perii iar statorul era cu magneţi. Generam tensiune electromoare cu ele. Trageam şi câte 2-3 A. Tensiunea varia mult. Link spre comentariu
Vizitator cristi_1993 Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 arata ca homemade dar functioneaza bine ? din cate se vede se pare ca-i cu magnet Link spre comentariu
H Robert Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 Rotorul este in scurtcircuit, nu este din magnet. Link spre comentariu
Vizitator centex Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Pana la urma, pot face ceva cu el sau nu? Macar un 10-20w.Ce fel de magneti sa pun , din cei ce i-am inumerat mai sus in post? Si cati ca nr.?multumesc pt. intelegere..sunt incepator.. Link spre comentariu
Florin31 Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Da cred ca poti. Incearca sa pui 5 magneti neodium pe rotor ( trebuie facute niste modificari la rotor.Rolienele chinezesti asa au, au un generator sub forma ventilatorului tau iar magnetii ii au pus pe rotor, singura diferenta este ca sunt mai multe bobine fata de ce ai tu acolo. Link spre comentariu
9victor Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Da cred ca poti. Incearca sa pui 5 magneti neodium pe rotor ( trebuie facute niste modificari la rotor.Rolienele chinezesti asa au, au un generator sub forma ventilatorului tau iar magnetii ii au pus pe rotor, singura diferenta este ca sunt mai multe bobine fata de ce ai tu acolo.salutare...ce vrei tu sa faci nu pre merita ca randament!...insa ca "laborator" este o lucrare interesanta!uite cum se face:1.ai patru bobine care ptr a obtine ceva trebuie sa le legi in serie!2.la rotor trebuie sa numeri polii (sunt intre lamele) sa-i numerotezi cate 3 N, S,...atentie sa fie nr par!3.cumperi magneti cilindrici polarizati pe inaltime de fi 6, sau fi 5 cu inaltimea de 8-10 mm!4.cu grija faci gauri in rotor cu desenul ales ptr poli, la adancime egala, si fixezi magnetii cu epoxy!...gaura trebuie sa fie o zecime de mm mai mare!Daca nu ai inteles ceva, sunt aici! ... succesVictor Link spre comentariu
Vizitator centex Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 Da cred ca poti. Incearca sa pui 5 magneti neodium pe rotor ( trebuie facute niste modificari la rotor.Rolienele chinezesti asa au, au un generator sub forma ventilatorului tau iar magnetii ii au pus pe rotor, singura diferenta este ca sunt mai multe bobine fata de ce ai tu acolo.salutare...ce vrei tu sa faci nu pre merita ca randament!...insa ca "laborator" este o lucrare interesanta!uite cum se face:1.ai patru bobine care ptr a obtine ceva trebuie sa le legi in serie!2.la rotor trebuie sa numeri polii (sunt intre lamele) sa-i numerotezi cate 3 N, S,...atentie sa fie nr par!3.cumperi magneti cilindrici polarizati pe inaltime de fi 6, sau fi 5 cu inaltimea de 8-10 mm!4.cu grija faci gauri in rotor cu desenul ales ptr poli, la adancime egala, si fixezi magnetii cu epoxy!...gaura trebuie sa fie o zecime de mm mai mare!Daca nu ai inteles ceva, sunt aici! ... succesVictorVictor, multumesc mult pt. sfat..deja ma depaseste ceea ce spui tu...este forate interesant, insa daca ma poti ajuta cu un mic desen, ar fi mai bine.. asta, deoarece eu o sa merg la un strungar care sa faca tot ce tine de partea mecanica la el(mi-e prieten).te rog, pune un desen.. Link spre comentariu
9victor Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 1.ai patru bobine care ptr a obtine ceva trebuie sa le legi in serie!aici am uitat sa-ti spun ca trebuie sa le legi in serie cate 2,opuse, adica nu una langa cealalta!trebuie sa-ti imaginezi ca interiorul la bobina este marimea magnetului!...in cazul tau din mai multi magneti mai mici!...cilindrici, faci gaura cu burghiu mai mare decat magnetul cilindric, pui ceva adeziv bun,il montezi si gata "generatorul"!succes Link spre comentariu
Vizitator centex Postat Septembrie 18, 2012 Partajează Postat Septembrie 18, 2012 1.ai patru bobine care ptr a obtine ceva trebuie sa le legi in serie!aici am uitat sa-ti spun ca trebuie sa le legi in serie cate 2,opuse, adica nu una langa cealalta!trebuie sa-ti imaginezi ca interiorul la bobina este marimea magnetului!...in cazul tau din mai multi magneti mai mici!...cilindrici, faci gaura cu burghiu mai mare decat magnetul cilindric, pui ceva adeziv bun,il montezi si gata "generatorul"!succesIti multumesc pt. ajutor..Crezi ca m-ai putea lamuri si cu un desen mai explicit decat cuvintele? Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 11, 2012 Partajează Postat Octombrie 11, 2012 majoritatea motoarelor electrice sunt reversibile, în sensul că dacă le învârtești rotoarele, o să ai ceva tensiune la ”intrare”.nu cine știe ce, depinde serios de modul de construcție și de viteza cu care este rotit axul, dar ai.la motoarele pas-cu-pas nu ține figura, dar la motoarele ”clasice”, pur electrotehnice, da.la fel, și toate motoarele ”controlate” prin cine știe ce regulatoare, incluse ”monolitic” în corp...dacă e vorba de vreo plăcuță detașabilă, ok, o scoți, și gata balul...așa că l-ai desfăcut degeaba... te puteai limita la a pune o elice mai mare, concepută pentru a acționa axul, nu pentru a crea un flux de aer... Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 salut , azi scormoneam prin magazie nus ce, si am dat de acelasi motor ca al tau centex, e luat de la un ventilator de camera , spunene daca ai mai facut ceva cu motorul tau , privind pozele cu motorul tau am vazut ca nu are decat 4 poli , la mine e altfel , are 16 poli , il voi face in 4 faze . spor Link spre comentariu
Vizitator tibiatg Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 vezi ca rotorul este din fier si aluminiu. acum inchipuieti cum ai scoate aluminiu de acolo.ai da gauri oarecum paralele cu axul nu ? cauta pe net 'colivie de veverita' si o sa vezi cam cum arata rotorul tau fara si cu aluminiu . deci daca inlocuiesti tijele de aluminiu cu magneti poti obtine un generator .dar chiar numai de test . pt o eoliana adevarata este ceva mai mult de lucru. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 tibi , domeniul eoliene e cunoscut de mine , asa ca..............o sa incerc sa imi ocup timpul cu ceva util decat sa stau in fatza tv-ului, ca tot vine iarna si e frig afara . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum