Vizitator maddhawk Postat Mai 13, 2006 Partajează Postat Mai 13, 2006 Am si eu o problema: vreau sa folosesc oscilatorul intern al 628ului, dar nu stiu cum sa "spun" timerului sa se ia dupa el.Am citit data sheetul, m-am lamurit cum pot sa setez pinii RA6 si RA7 pt oscilatorul intern, am vazut unde se seteaza sursele timerelor, dar niciunde nu am vazut explicat cum setez timerul sa primeasca semnal de la acel oscilator intern.Si inca o intrebare: daca totusi este posibil, cat de precis este ? merita folosit pana la urma, sau nu? Link spre comentariu
Abram Burel Postat Mai 14, 2006 Partajează Postat Mai 14, 2006 TMR0 se seteaza din OPTION_REG, bitul T0CS=0 (pag.20)TMR1 se seteaza din T1CON, bit TMR1CS=0 (pag.46)(referinte la DS40300C)Precizia este ca a unui oscilator RC (deci destul de proasta), iar stabilitatea chiar mai rau, neputand sa alegi calitatea R si C. Oricum il poti folosi pentru masuratori indicative (de exemplu: turometru), dar evident nu pentru unele pe bune (de exemplu: frecventmetru). Link spre comentariu
sofian Postat Mai 15, 2006 Partajează Postat Mai 15, 2006 eu am facut un frecventmetru cu 628 cu oscilator intern si merge foarte binenu stiu ce fel de rc este oscilatorul dar eu am pus freq sa masoare o freceventa 10MHz si dupa aceea am pus letconul pe pic sa vad daca arederiva termica si nu s-a clintit din loc freq Link spre comentariu
Zerro Postat Mai 29, 2006 Partajează Postat Mai 29, 2006 Certific si eu cele spuse de @sofian ... Link spre comentariu
Vizitator maddhawk Postat Iunie 9, 2006 Partajează Postat Iunie 9, 2006 Mai am o problema, de data asta cu ceasul de instructiuni.Din cate am inteles, 20 Mhz => 1 inst = 200 ns.Am facut un mic programel de test (aprins leduri), si parca timpii nu sunt chiar ceea ce ar trebui sa fie. Adica o rutina de delay de 10 sec (pt verificare), desi in simulator (MPLAB) ruleaza in timpul cat ar trebui, "real" dureaza cam 49 sec.In acelasi timp, o rutina scrisa pt 16f84 (4 Mhz) ruleaza perfect.Se poate ca respectivul PIC (un 16F628 marcat 20 -I/P) sa ruleze de fapt doar la 4Mhz? Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 9, 2006 Partajează Postat Iunie 9, 2006 Oscilatorul intern al lui F628 oscileaza la 4MHz, tipic. Info se afla in foaia de catalog in tabelul 17-5. De altfel intarzierea de 49s (aprox 50) fata de 10 secunde programata, sugereaza exact raportul de 5/1 intre 20MHz si 4MHz.F628 poate fi "impins" la 20MHz numai cu oscilator cu cuart extern. Se poate ca respectivul PIC (un 16F628 marcat 20 -I/P) sa ruleze de fapt doar la 4Mhz?Marcajul "20" indica viteza maxima de lucru a procesorului, fara vreo legatura cu sursa din care provine clocul respectiv. Daca sursa este capabila de mai putin atunci si procesorul va executa la viteza mai mica.Cirip Link spre comentariu
Vizitator maddhawk Postat Iunie 9, 2006 Partajează Postat Iunie 9, 2006 Chiar am citit datasheet-ul, dar in prima pagina scrie mare 20Mhz *SI ATAT*, si sincer sa fiu tabelul ala l-am bagat in seama doar dupa ce mi-ai spus de el. Si nici asa nu am inteles aproape nimic (adica oricum nu mi-as fi dat seama).Si tocmai pt ca observasem diferenta de 1/5 am testat rutinele alea de 4 Mhz.Sincer sa fiu nu ma deranjeaza *PREA* tare, pt ca multe din bucatile de cod pe care le vroiam sa le folosesc , fiind pt F84, erau pe 4 Mhz si chiar ma chinuisem sa le modific. Acum, e totul de-a gata :supz: Multumesc mult Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 10, 2006 Partajează Postat Iunie 10, 2006 Tot pe prima pagina scrie "Precision Internal 4 MHz oscillator factory calibrated to ?1%" :yawinkle: OK, important e ca l-ai dibuit.Bafta!Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum