Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC16F877A si LCD 2x20 - incompatibile oare ????

messu

Postări Recomandate

Am realizat schema alaturata, care in simulari functioneaza perfect. Functioneaza si in realiatate, dar doar cu display 2x16.Display-ul 2x20 folosit, este BT22008, de genul celor folosite in telefoanele publice. Pe un forum strain am citit ca ar necesita alimantare -5V si GND (in loc de +5V si GND) . Am incercat si asa dar tot nu functioneaza. Nu da niciun semn !!! Ce poate sa fie ?Display-ul nu cred ca are probleme, pentru ca am doua si cu niciunul nu functioneaza. Ma indoiesc sa fie ambele distruse.Ce-as putea sa fac ?

post-9378-139829463305_thumb.jpg

post-9378-13982946331_thumb.jpg

post-9378-139829463321_thumb.jpg

BT_22008_dm.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• messu

5

• costi002

2

• Liviu M

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

poate ca controler-ul din isis nu este identic cu cel al display-ului tau si nu se initializeaza corect. la alimentare, nu apare primul rand plin cu patratele?

Link spre comentariu

Nimic ! Este MORT.Si eu m-am gandit ca poate ca este vreo diferenta intre simulare si realitate, dar daca pun display 2x16, merge perfect !!Display-ul 2x20 are (se vede in fotografie) o eticheta pe care scrie HD4478 ceea ce ma face sa cred ca are acelasi tip de controller. Poate gresesc !?Oricum, la alimentare nu da niciun semn. Nimic.... :cry:

Link spre comentariu

Multumesc pentru sugestie, dar ma tem ca depaseste posibilitatile si abilitatile mele.O sa incerc sa mai adun pareri si, daca nu reusesc, o sa fiu nevoit sa rescriu codul pentru display 2x16....

Link spre comentariu

Din ce am gasit eu (si din ce reiese din data-sheetul lui costi002 din VEE = VDD-VO= 0..13V), tensiune negativa (-1.5 .. -5V) trebuie doar pe pinul VO (pinul 3).

Link spre comentariu

Daaa, am gasit (si studiat partial) detaliile controlerului SPLC 780 (1) si m-am dus cu gandul in directia aia. Eu am facut gresit conexiunea, asta e clar. Am alimentat si display-ul cu -5V. Sper sa nu-l fi distrus...Abia astept sa ajung acasa si sa probez cu -V doar pe VO.Oricum, multumesc pentru reconfirmare si am sa revin cu rezultatele dupa probele practice.

Link spre comentariu

Gata, am rezolvat problema.Intr-adevar, tensiunea negativa (-5V) trebuie aplicata DOAR la Vo (pin3), display-ul alimentandu-se la +5V.Iar controller-ul SPLC 780 este, se pare, total compatibil cu HD44780, asa ca n-am intampinat alte probleme.Multumesc.

post-9378-139829463706_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări