Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AC automobil cu propan

cusnir

Postări Recomandate

Ii cam pasa ce pompeaza.Agentii frigorifici nu sunt la fel.R22 se folosea ptr temperaturi pozitive iar R12 la temperaturi negative.De ce au ales la auto R12 (134a) chiar nu stiu.Folosind alt agent frigorific exista riscul sa ajunga lichid in compresor, acesta fiind incompresibil distruge compresorul.Riscul nu este foarte mare (la auto) ptr ca detenta se realizeaza printr-o vana termostatica (sau presostatica) nu prin capilar ca la frigider de ex.La cat costa un compresor eu nu as risca, mai degraba mi-as cumpara o butelie de 1kg de R134a si un manometru.Ptr mai multe detalii intrebati un frigotehnist (nu un incarcator cu freon de la service) ce se poate intampla daca bagati 12 in loc de 22 si viceversa.Am folosit denumirile vechi R12 si R22 ptr ca fiecare are multi inlocuitori ecologici si se putea crea confuzie.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cusnir

14

• Ashky

6

• Dr.L

4

• worker

4

Top autori în acest subiect

Confirm cele spuse de @cusnir,mi-am incarcat AC de pe masina ,functioneaza "beton".Cati dintre noi or avea in instalatii propan si isi imagineaza ca este" freon ecologic".Chiar am discutat cu frigotehnist care a cam inceput sa se balbaie crezand ca l-am prins cu mata in sac :rade:

Link spre comentariu

diferenta e intre 30 si 50 euro aici.Adica propanul e aproape gratis. Pe cand refrigerantul costa, manopera costa..Daca instalatia e perfect etansa se poate incarca 1 pe an. Dar daca are pierderi ca la mine atunci nu iti permiti sa arunci sumele astea o data la 10 zile. Ideea este ca nimeni nu caseste scurgerea nici cu UV nici cu detectoare electronice

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

daca bagi GPL sigur functioneaza chiar daca e amestec de propan si butan.Partea buna e ca la benzinarii e mult mai mult propan decat in buteliile de aragaz cu care am incarcat eu..Aici nu avem masini pe GPL si infrastructura cu GPL e la pamant..

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Am acasa o combina frigorifica Bosch, (frigider in partea superioara, congelator 3 sertare in partea inferioara), pe spate are lipite in diagonala stickere cu inscriptia "PROPANE"Probabil ca se face referire la agentul frigorific "ecologic", banalul propan.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 10 luni mai târziu...

Postul e vechi dar totusi . la instalatii vechi facute cu R22 trebuie schimbat uleiul cu unul sintetic special pentru refrigerant ecologic sau pentru butan/propan . altfel uleiul vechi se dizolva in butan/propan si se buseste compresorul . la instalatii facute pentru refrigerent eco nu este problema sa baga propan/butan fara problema. mie un berbec mi-a stricat frigiderul care era cu r12 bagind refrigerent eco. desi l-am intrebat de 7 ori si chiar aveam o butelie de r12 pe undeva. asa ca atentie.

cind fisura e foarte fina la o teava etc ,nu se poate observa cu detectorul de multe ori . doar incalzita cu lampa atuci freonul r12 de exemplu coloreaza flacara si te prinzi imediat.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări