Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Far cu LED-uri pentru bicicleta

Vizitator slick15

Postări Recomandate

Vizitator slick15

Salut, vreau sa fac un far pentru bicicleta din LED-uri (cam 15buc.) alimentate la 3v (2x 4baterii R6 in paralel). Carcasa o voi folosi de la un far romanesc vechi cu bec caruia ii voi modifica lupa. Am facut eu o schema cam cum as vrea.. eu mai am facut la bicicleta un "neon" din 10led-uri albastre alimentate la baterie de 4.5v si au mers impecabil fara sa le pun vreo rezistenta.

Si vreau sa ma ajutati in legatura cu legarea led-urilor. (am lasat o varianta fara legaturi ca sa imi desenati pe poza.)

Si a doua rugaminte este sa imi spuneti ce led-uri mai puternice pot folosi la far. adica sa imi dati o varianta mai buna decat cea cu led-uri normale.

As putea pune si led-uri din astea: http://www.leduri.ro/product.php?about=led&ledid=45

sau 3buc. asa http://www.leduri.ro/product.php?about=led&ledid=213 ?

Singura problema in cazul asta (led-urilor puternice) ar fi alimentarea, pentru ca farul va fi folosit pe bicicleta si nu stiu daca vor putea fi duse de bateriile din schema facuta de mine.

post-47117-139829462556_thumb.jpg

post-47117-139829462563_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca ledurile lumineaza rezonabil la 3v (in mod normal tensiunea corespunzatoare curentului nominal este undeva intre 3,2V si 3,5V) atunci vei avea o durata de folosire scurta din cauza ca, pe masura ce o baterie se consuma, tensiunea scade catre 1V pe element. Asa ca, la 2V, acel led nu mai lumineaza, acesta incetand a deveni vizibil undeva la 2,5-2,7V. Daca pui bateriile in grupuri de cate 3 vei avea o tensiune intre 4,5V si 3V si folosind cate un rezistor in serie cu ledul (un rezistor pentru fiecare led din ansamblu) de 75 ohm pentru primul si 10 ohm pentru al doilea vei avea o durata de utilizare mai lunga in dauna eficacitatii (apare caderea de tensiune pe rezistor). Prin folosirea unui montaj de alimentare in impulsuri poti mari eficacitatea. Atentie ca al doilea led are nevoie de un radiator prin care sa disipe caldura. Aceste leduri au unghiul de "imprastiere" destul de mare si ar trebui o lentila speciala pentru a putea face fascicul ingust, necesar la farul de bicicleta.Faptul ca acele leduri albastre au functionat cu o baterie de 4,5V fara rezistor nu inseamna ca nu au fost limitate in curent. Exista rezistenta interna a bateriei care a limitat curentul si multe lanterne chinezesti se bazeaza pe acest lucru. De aceea se ard ledurile la inlocuirea bateriilor cu acumulatori, acestia avand rezistenta interna mica, distrug ledurile prin ambalare termica.Ca idee, inlocuirea bateriilor cu acumulatori NiMH imbunatateste eficacitatea pentru ca diferenta de tensiune este de numai 0,6V fiind necesari 30 ohm pentru primul led si 4 ohm pentru al doilea. Acumulatorii au palierul de tensiune aproximativ constant pe durata descarcarii asa ca luminozitatea ramane aproximativ constanta.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

N-ai spus ce vrei de la far, faza scurta, lunga, sau ambele? Cu leduri de 5mm obtii dispersie mare, n-ai cum sa le focalizezi (daca pui o lupa obtii o turma de patratele in loc de un spot), partea buna e insa ca ai scapat de racire speciala si calcule. As recomanda un Cree XM-L, dar pe tatonate; poti doar sa variezi distanta ledului fata de reflector. Ledul ala din link nu se pupa deloc cu reflectorul tau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări