Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

un mic ajutor pt un turometru

Vizitator

Postări Recomandate

salut pt inceput.tata are un cielo din 2004 noiembrie(nou) are motorul doch(16Valve). totu bine si frumos.este varianta doar cu aer conditionat si iam montat radioul si boxe, dar vreau neaprat si un turometru care sa-mi indice turatia. am achizitonat unul de la adelaida(acela pe leduri). Motorul acesta foseste 2 fire pt aprindere, 1 fir pe 2 cilindri. turometrul de la adelaida are doar un fir, si dak cuplez turometrul doar pe unul dintre ele imi arata doar juma din turatie, relantiul fiind la 850 t/min el arata doar 425 t/min. datimi si mie un montaj care sa rezolve aceasta problema dea dreptul imbecila. am incercat cu 2 diode si 2 rezistente dar are un circuit in el turometrul care se incinge si marind valoare rezistentelor turometrul nu mai indica bine. micul motaj era realizat cu 2 diode fiecare dintre ele puse pe unul dintre firele care vin de la motor si fiecare dintre diode puse in serie cu cate o rezistenta pt ca altfel nu mai mere turometrul.cam atat si as dori sai fac surpriza lui tata si sa fac un mic montaj care sa rezolve treaba

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Abram Burel

3

Eu as face asa:

- 2 optocuploare - OC1 si OC2 (de exemplu LTV817, sau daca vrei sa faci economie de... capsule LTV827 cu 2 intr-un DIP8 - gasesti la Conex ambele, la Comet numai 817, iar la altele din zona Maica Domnului ce-o da... Domnul)

- 2 rezistente pentru leduri - R1 si R2 ~ 4K7 (~ 2mA in ledul din OC)

- 1 rezistenta pentru sarcina tranzistoarelor - R3 ~ 10K (pentru alti OC, trebuie vazut care e factorul de transfer

- anozi OC1 si OC2 (pin 1) la +12V

- catozi (pin 2) cu R1 si respectiv R2

- celelalte capete de R1 si R2 la cele doua comenzi de aprindere

- emitoarele tranzistoarelor din OC1 si OC2 (pin 3) la masa

- colectoarele (pin 4) impreuna la R3 si de aici iei si semnalul pentru turometru

- celalalt capat al lui R3 la +12V

Daca cumva comanda aprinderii se face cu impulsuri pozitive (sincer, nu stiu, poti intreba pe http://www.daewooclub.ro), nu-i nici o problema, doar... inversezi conexiunile la ledurile din OC.

Avantajul unui astfel de montaj este ca elimina practic orice interactiune intre cele doua circuite de aprindere si ai si izolare galvanica pe intrarea turometrului.

Link spre comentariu

poti sami descrii mai pe larg. adik mai precis o schema pt ca vreau sa ma ocup cat mai repede de montaj. mam gandit si eu la optocultor dar nu prea stiu cum sa fac. imi poti desena ceva ca sa pricep si eu. pls ca vine acu ziua lui tata si asta va fi cu siguranta cel mai bun cadou :)

Link spre comentariu

mam prins de restu dar nu mam prins de pasaju"colectoarele (pin 4) impreuna la R3 si de aici iei si semnalul pentru turometru- celalalt capat al lui R3 la +12V " lamurestema si pe mine nitel si cam gata. cu toata stima pt rabadrea acordata, ca sincer nu pricep unde vin pinii 4 de la ce doua optocultoare. dupa cum am inteles ar treui bagat si R3 da nu stiu unde

Link spre comentariu

ms inca o data pt schema. ok ca sa detaliez: turometrul de la adelaida este facut cu doua LM3914N un integrat pentru fisare cu 10 leduri. si apoi mai exista un circuit LM2907. acesta facand conversia din tensiune in frecventa. alte idei dupa ce ati vazut si cu este facut micul meu turometru

Link spre comentariu

Pai, tu vrei sa faci colectie de idei sau sa iti rezolvi problema?Ai deja doua propuneri concrete:- "sumarea" impulsurilor- dublarea frecventei (pe alt topic)De ce nu incerci? Amandoua ar trebui sa mearga.De fapt nu am vazut "cum este facut turometrul", ci doar doua foi de catalog. Ma rog, ne putem imagina :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări