Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum leg un potentiometru??

Vizitator tukulie

Postări Recomandate

Vizitator tukulie

salutare.. am o mare problema.. am un bec de 12v si un transg de 12v 1A si un potentiometru din acela de la volum.. de la boxe. e mono.. ce vreau eu sa fac este sa ii micsorez luminozitatea din potentiometru becului.. insa nu stiu sau nu cred ca este bun potentiometru folosit de mine.. primadata am legat + si - de la trafo pe pini 1 si 3 de la potentiometru..iar curent am luat dupa 1 si 2.. insa cad ii dau drumu iese fum din potentiometru.. am incercat sa il leg alfel.. am strampat + si am pus potentiometru ca un fel de "intrerupator".. adica am legat pe pinu 1 si 2.. la fel iese fum. ce pot sa ii fac????

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vasile eugen

1

• BUGHIU

1

• Ticu

1

• Iustinian

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

salutare.. am o mare problema.. am un bec de 12v si un transg de 12v 1A si un potentiometru din acela de la volum.. de la boxe. e mono.. ce vreau eu sa fac este sa ii micsorez luminozitatea din potentiometru becului.. insa nu stiu sau nu cred ca este bun potentiometru folosit de mine.. primadata am legat + si - de la trafo pe pini 1 si 3 de la potentiometru..iar curent am luat dupa 1 si 2.. insa cad ii dau drumu iese fum din potentiometru.. am incercat sa il leg alfel.. am strampat + si am pus potentiometru ca un fel de "intrerupator".. adica am legat pe pinu 1 si 2.. la fel iese fum. ce pot sa ii fac????

Nu ai cum sa faci,ai doua variante :1.Un vatiator de tensiune2.O sursa reglabila.
Link spre comentariu
Vizitator tukulie

Nu ai cum sa faci,ai doua variante :1.Un vatiator de tensiune2.O sursa reglabila.
am inteles. va multumesc mult!
Link spre comentariu

V-ar trebui un potentiometru de putere ,bobinat ,de wataj mare,care sa reziste consumatorului,in cazul dvs,becul de 12v(si cati wati) Dar nu este prea ortodoxa ideea. Ceea ce v-a sugerat colegul mai sus este indicat!!!

post-23239-139829462186_thumb.jpg

Link spre comentariu

Desi in principiu ai procedat corect, curentul absorbit de bec de la sursa nu este suportat de potentiometru, care se incalzeste pana la distrugere. Nu ai specificat curentul sau puterea becului !Ti-ar trebui un potentiometru de putere mare (mare, scump si bobinat cu sarma destul de groasa) care sa suporte de exemplu 1A, adica vreo 12 Watt. Astea uzuale au cam 0,5 W. Solutia rezonabila, indicata si mai sus, este sa controlezi curentul relativ mare care trece prin bec cu un element amplificator (tranzistor, sursa de curent sau de tensiune) care de asemenea va prelua si transforma in caldura o parte din puterea sursei. Numai ca prin potentiometrul de reglaj va trece un curent mult mai mic, pe care acesta il suporta.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

O alta idee v-o spun eu.Din intamplare la o ora de fizica am mers la laborator.Acolo fara sa vreau ma uitam pe pereti si am vazut ceva ceva,era un variaotr sau ceva de rezistenta dar ala era imens sau nici chiar si era ceramic pentru a rezista la putere ridicata.Am intrebato pe profesoara si la aratat clasei.Deci daca ai vreo cunostinta fa o incercare ar trebui sa gasesti.Bafta !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări