Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VARIATOR DE TENSIUNE 220 v

sogard_2003

Postări Recomandate

AS vrea sa imi fac un variator de tensiune in 220 volti cum sunt cele care se vand pe piata(ALEA SCUMPE)...sa imi reglez un bec de 220 volti la 100 wati...ce ziceti ma ajutati cu cateva scheme... :partyman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

2

• unGuru

2

• cirip

1

• sogard_2003

1

Top autori în acest subiect

Am vazut variator pt. bormasina cu 5RON.Un variator bunicel pt. bec (nu chinezesc) costa maxim 20RON si arata si bine.Daca incerci sa iti faci te costa cam 10RON (triac+un mic radiator, diac, potentiometru, cablaj, eventual o bobina, condensatoare, borne, carcasa, etc......).Deci cele din magazin nu sunt f. scumpe.

Link spre comentariu

Am vazut in talcioc la un nene batran, un circuit ... batran pentru o bormasina.Era 3 RON si cica mergea...dar nu l-am luat fiindca nu am ce face cu el.Era o cutiuta mica putin sparta la un capat :)

Link spre comentariu

La comercianti din talcioc gasesti vasriator de bormasina la 15 ron si pioti alege marimea pe care o vrei[comercianti de scule electrice] :supz:

Link spre comentariu

Eu am folosit recent schema urmatoare, tot pentru reglajul unui bec: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt24.htm#1.

Ceea ce mi s-a parut interesant este prezenta unei punti care elimina histerezisul sau saturarea din momentul comutarii. Adica descarca rapid condensatorul pentru a putea fi (re)incarcat corect la fiecare alternanta.

Aaa, inca ceva! Fata de valorile din schema, eu am folosit un condensator de 270nF in loc de cel de 100nF (0,1uF) dintre diac si catodul (T1) triacului. Schema este calculata pentru alimentarea la 110V, si cu valoarea respectiva nu puteai sa "stingi" becul foarte mult. Asadar, foloseste-o cu incredere ca merge excelent. Eu am realizat "montajul" in aer (intr-o carcasa foarte mica din plastic), si a incaput (evident) intr-o "doza" in care era montat (anterior) intrerupatorul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am si eu o intrebare . Ce rol are diacul? si cum trebuie sa il aleg in functie de triacul folosit, consumator si plaja tensiunii reglabile. Nu am folosit diac niciodata. De ex. la un BT138 (oricum seria BT) ce diac folosesc pt. reglajul unui bec de 100W la 0-220? ce proprietati tre sa indeplineasca diacul ca sa se preteze.

Link spre comentariu

Diacul este un fel de dioda bidirectionala care se deschide la o anumita tensiune de prag, alta decit cea "clasica" pentru o dioda (0,6V). Pentru o schema de variator, valoarea lui nu este critica.. in general se foloseste DC32, un diac cu tensiunea de deschidere in jur de 30V.. alte tipuri de diacuri folosite sint DB3, DB4.Ca sa explic mai bine rolul diacului: initial, triacul este blocat. Intre cele doua ramuri ale tensiunii de retea se afla grupul R-C (unde R este reglabil - potentiometru). Cind tensiunea de pe o alternanta incepe sa creasca, condensatorul se incarca cu o "viteza" dictata de valoarea lui R (repet, valoare setata din potentiometrul respectiv). Cind tensiunea pe condensator atinge valoarea de prag a diacului (30V) acesta se deschide si practic se scurtcircuiteaza, astfel ca tensiunea de la bornele condensatorului se aplica pe poarta (grila) triacului. In acest moment triacul se deschide, alimentind sarcina (becul, in acest caz). In momentul in care tensiunea (alternativa) ajunge iar la zero, triacul se blocheaza.. apoi ciclul se reia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări