Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune reglabila-experiment

titel90

Postări Recomandate

• Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

12

• titel90

8

• em2006

3

• gauss

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Schema ta nu e buna. Nu poti obtine o tensiune macar cat de cat fixa in raport cu sarcina, indiferent ce exista inaintea montajului prezentat. Orice intrebare referitoare la alte facilitati adaugate solutiei tale, este inutila. Trebuie sa intelegi ca intr-un fel sau altul, ti s-a spus asta. Cauta o schema corecta.

Link spre comentariu

nici macar nu cred ca v-a durut capul sa va uitati calumea la postul meu. am pus doua intrebari clare,ale caror raspunsuri nu aveau nici o treaba cu corectitudinea schemei propuse de mine si anume..

eu sunt relativ impacat cu schema asta simpla,primitiva.insa pe partea de minus(alimentare diferentiala) nu stiu daca am polarizat corect tranzistorii.offtopic: ca sa nu mai deschid alt subiect pentru o intrebare,stie cineva ce tip de senzori de temperatura sunt acei senzori care se gasesc ori in bateriile de laptop, ori la afisajele alea externe de se monteaza pe unitatea calculatorului si lipesti senzorul de radiatorul CPU-ului. au doua terminale unite la varf si sunt invelite intr-un plastic galben. termistor, termocuplu...numai bine

insa dupa cum ziceam e greu sa raspunzi la obiect..pana nu isi arata fiecare ce cunostinte de electronica are..
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Dragul meu, nu reprosa nimanui consecinta nefolosirii in mod corect a semnelor de punctuatie. Poate daca puneai un semn de intrebare, era interpretat ca atare. Uita-te sa vezi ca ai primit raspunsuri la intrebarile cu semnul "?". Nu sunt un fan Pruteanu (D-zeu sa-l ierte), mai ales pe un forum tehnic dar totusi, folosirea corecta a limbii are avantajele ei.

Pe ramura de minus e ok. Dar chiar daca folosesti schema asta are neajunsuri multe. Daca doresti aprofundam.

Am intalnit termistor si termostat. Termistorul are avantajul alegerii temperaturii sesizate.

PS. Nu interpreta discutia mea cu marian, e o alta relatie, dar da, am profitat de topicul deschis de tine. Insa in avantajul tuturor celor interesati. Nu ma chinuie sa demonstrez nimic.

Link spre comentariu

ai dreptate cu semnele de punctuatie si imi pare rau pentru treaba asta,dar totusi,scria clar ca aveam o nelamurire,fie ca uitasem sau nu sa pun semnul intrebarii. multumesc mult pentru raspunsuri. schema stiu ca are neajunsuri,sunt doua-trei piese,era de asteptat. o schema didactica dupa cum spunea cineva mai devreme. insa e buna ca studiu,cum functioneaza tranzistorul,cum se comanda. in fine, imi pare rau inca o data pentru micul conflict si multumesc de ajutor. numai bine

Link spre comentariu

Ai putea sa limitezi putin mai jos tensiunea maxim dorita de la sursa reglabila ( sa zicem cam 35V ) si astfel te poti folosi de TL431 care poate fi folosit atat pentru ajustarea tensiunii cat si pentru protectie la suprasarcina/scurtcircuit, sau oricum cel putin asa cred :nas:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca tot folosesti schema asta, macar poti s-o perfectionezi. La intreruperea alimentarii, daca primul condensator (intrare) se descarca mai repede decat al doilea (iesire), pe tranzistoare va apare o tensiune inversa. Se practica, pentru preventie, o dioda antiparalel pe colector-emitor la tranzistorul de putere.Trebuie o sarcina la iesire, sa zicem 1k/2W.Potentiometrul de 15k mai poate fi scazut la 10k sau chiar 5k pentru a asigura o variatie mai mica la iesire fata de sarcina. Din aceiasi cauza, daca ai de unde alege, foloseste tranzistoare cu factor de amplificare mare.Inseriaza potentiometrul cu macar 100 ohmi spre intrare ca sa nu se permita prin reglaj punerea bazei BD direct la intrare.Nu strica o protectie, macar sigurante.Iti ofer un calcul simplu. La intrare ai 45V. La iesire doresti 10V cu o sarcina care consuma 4A. Asta inseamna ca pe tranzistorul de putere cade o tensiune de 35V cu un curent de 4A, ceea ce va conduce la o putere disipata de 150W. Indiferent de radiatorul folosit, garantez ca 2N3055 se distruge. Nu discutam de cei 10A doriti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări