danzup Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 E ok , dar uite cum iti sugerez eu : Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Pentru asemenea aplicatii mult mai potriviti ar fi perechea TIP35C/TIP36C in locul 2955/3055. Link spre comentariu
titel90 Postat Iulie 23, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2012 E ok , dar uite cum iti sugerez eu :mersi de interventie,dar schema nu merge.. am testat acum:D nu ajunge tensiune dupa rezistenta aia de 47k la potentiometru. astfel nici la cursorul acestuia,implicit nici in baza tranzistorului.. e buna ideea sa fac valoarea tensiunii de iesire independenta de variatiile tensiunii de intrare,dar mai trebuiesc idei. si o protectie la scurt ar fi buna.buna ideea cu tranzistorii respectivi tip35/36, dar 2n-uri mai gasesc prin casa Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 @titel90 te vad indecis asa ca haide sa recapitulam putin, si deci raspunde te rog la intrebarile astea:-Ce curent doresti sa obtii de la circuit?-Ce tip de sursa va alimenta acest circuit, stabilizata sau nu? -La ce tensiune se va alimenta circuitul?-Ce gama de reglaj doresti sa obtii la iesire, intre ce valori ale tensiunii? Link spre comentariu
titel90 Postat Iulie 23, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2012 @titel90 te vad indecis asa ca haide sa recapitulam putin, si deci raspunde te rog la intrebarile astea:-Ce curent doresti sa obtii de la circuit?-Ce tip de sursa va alimenta acest circuit, stabilizata sau nu? -La ce tensiune se va alimenta circuitul?-Ce gama de reglaj doresti sa obtii la iesire, intre ce valori ale tensiunii?1. 10A2. stabilizata3. 40-50 V4. 3-45Veu sunt relativ impacat cu schema asta simpla,primitiva.insa pe partea de minus(alimentare diferentiala) nu stiu daca am polarizat corect tranzistorii. si ar fi utila o protectie simpla la scurtcircuit.offtopic: ca sa nu mai deschid alt subiect pentru o intrebare,stie cineva ce tip de senzori de temperatura sunt acei senzori care se gasesc ori in bateriile de laptop, ori la afisajele alea externe de se monteaza pe unitatea calculatorului si lipesti senzorul de radiatorul CPU-ului. au doua terminale unite la varf si sunt invelite intr-un plastic galben. termistor, termocuplu...numai bine Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Pai stai putin ca ceva nu se pupa...spui ca vei alimenta circuitul cu sursa stabilizata si cand am intrebat cu ce tensiune zici ca 40-50V, pai ori este stabilizata ori nu?? Cu ce anume stabilizezi atunci tu sursa care alimenteazqa circuitul asta? si la urma urmei pricepi notiunea de sursa stabilizata? Link spre comentariu
em2006 Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 E vorba, probabil, de o sursa stabilizata reglabila, sau cu posibilitatea ajustarii tensiunii intre 40-50V... Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Daca este asa atunci nu pricep pentru ce ar fi nevoie de 2 surse, una care sa stabilizeze intre 40 si 50V si alta care apoi sa reduca si mai mult...oare nu se tine seama de randamentul scazut al surselor liniare? Link spre comentariu
em2006 Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Eu am inteles ca-l tenteaza simplitatea si e relativ impacat cu ideia randamentului prost.Si in fond, de ce un electronist nu si-ar face un resou electronic?De altfel, concret a intrebat de corectitudinea unor polarizari intr-o sch propusa si a solicitat eventuale solutii de protectie la scurt, deci cred ca un raspuns strict la obiect pe astea ar trebui axat. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Nu stiu de ce se evita aprioric orice sursa liniara ... cu plusurile si minusurile ei ... echivalentul in comutatie , ca si functionalitate , cu alte plusuri si minusuri , poate fi destul de spinos ca executie si punere la punct , liniara poate fi gata intr-un timp mult mai scurt , exista si solutii pentru micsorarea masiva a disipatiei ... am testat cu multi ani in urma o schema cu un tiristor inseriat inaintea condensatorului de filtraj , comandat de caderea de tensiune pe elementul serie ... sau cu prize pe secundar , comandate de relee comutate de tensiunea prescrisa , asa cum au sursele chinezesti Zhaoxin care au invadat piata ... liniare si foarte economice si fiabile , usor de depanat si ieftine ... cu componente uzuale si nepretentioase ... in fine , cred ca e o moda , problema e ca multi sufera deziluzii apucindu-se de comutatie cu orice pret ! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Nu cred ca situatia sta tocmai asa, nu cred ca lumea fuge cu orice pret de sursele liniare ( eu cel putin nu o fac ), ba dimpotriva as putea sa ma numesc un promotor al lor...oarecum... stiu din proprie experienta cat de dificila este comutatia, cand aparent nimic nu este ars si totusi nimic nu merge, daca n-ai osciloscop este aproape imposibil de realizat asa ceva, in schimb la o sursa liniara nu prea sunt multe variabile, putine lucruri pot merge prost, sau oricum neprevazut, ca au inconvenientul puterii mari disipate...este adevarat, dar cand vine vorba de stabilizator eu unul aproape intotdeauna prefer varianta liniara.Comentariul meu aici de mai sus a fost legat strict de faptul ca se intentioneaza folosirea a 2 surse liniare in serie, practic 2 stabilizatoare in serie si fiecare cu pierderile proprii ceea ce nu este tocmai eficient, si as fi ales o singura sursa liniara ajustabila insa asa cum @em2006 a sugerat, autorul temei este multumit cu solutia asta si noi nu avem dreptul sa incercam sa-i schimbam parerea conform propriilor standarduri ( cam multi fac asta, si spre rusinea mea din pacate si eu calc stramb in acest mod uneori )... Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Nu am scris ca toata lumea fuge de liniare ... observam ca majoritatea celor de pe forum au o fascinatie fata de cele in comutatie , si deduceam din postari ca ramine de multe ori un vis frumos ... sper sa nu fiu subiectiv ... sint " satul " de comutatie , am zilnic de-a face cu sursele de acest gen ... si sint ceva ani de cind se intimpla asta ... in fine , cum am mai scris , nu vreau sa contrariez pe nimeni , face fiecare ce schema doreste , mai e si aspectul profesiei sau al hobby-ului , electronica - pasiune de timp liber sau profesie , etc . Link spre comentariu
titel90 Postat Iulie 24, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2012 stiu ce e o sursa stabilizata. imi pare rau ca nu vorbesc nimic exact. sursa respectiva o sa fie una fixa,momentan nu o am si de aceea am spus ca va scoate 40-50V,undeva intre valorile astea,dar fixa. montajul pus in discutie va avea functia de a alimenta pentru probe scheme pentru care nu o sa am o sursa ,astfel o sa am nevoie de o sursa reglabila,pentru mai multe tipuri de scheme ce vor fi realizate sau depanate cu timpul. inca odata,daca e problema la polarizarea tranzistorilor de pe ramura negativa v-as ruga sa imi spuneti. si pe schema asta simpla,ce protectie la scurt s-ar putea implementa,fara multe complicatii?aa si nu mi-a raspuns nimeni la offtopicul din postul trecut,cu senzorul de temperatura. daca stiti as fi recunoscator sa impartasiti. numai bine. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 Nu poti obtine stabilizare cu acea schema.Nu se preteaza la 10A. Pentru asta nu e suficienta puterea tranzistoarelor folosite.Daca creezi protectie termica, de ce sacrifici din complexitatea necesara?Sursele liniare se preteaza pentru bancul de lucru. Acolo nu intereseaza randamentul ci acuratetea si stabilitatea. Un eventual circuit testat, poate fi ulterior dotat cu comutatie, dar e mai comod (si nu numai) a se efectua testele cu liniara. Fiecare tip de sursa are domeniu de aplicabilitate. In plus, randamentul se poate eventual mult imbunatati printr-o proiectare corecta si prin utilizarea de prize, relee, etc., cum s-a precizat mai sus, dar asta intereseaza mai putin cand testezi ceva. Link spre comentariu
em2006 Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 ...in fine,greseala mea cand am spus sursa stabilizata. schema pusa in postul meu ar veni montata dupa o sursa de tensiune fixa,stabilizata,montajul oferind doar posibilitatea micsorarii la un nivel dorit a tensiunii....De ce nu zici, atunci, ca vrei un variator de tensiune, nu o sursa stabilizata...Nu poti obtine stabilizare cu acea schema....Pai, zice ca nici nu vrea, vezi mai sus.S-ar putea sa ma insel, dar eu banuiesc ca @titel90 face o confuzie, probabil asta l-a derutat si pe @marian.Vrea sa faca o sursa de tensiune fixa stabilizata, urmata de un variator de tensiune, crezand ca la iesire va obtine tot tensiune stabilizata (se bazeaza pe stabilizarea sursei de tensiune fixa). Ceea ce scapa din vedere este ca e nevoie de stabilizare nu numai cu tensiunea de intrare ci si cu sarcina.Sau, poate nici nu vrea tensiune stabilizata ci doar reglabila, de altfel asa a si intitulat topicul.Mai greu e pana stim exact ce vrem sa facem, ca dupa aia gasim solutii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum