Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune reglabila-experiment


titel90

Postări Recomandate

Buna ziua. de mult timp vreau sa imi fac o sursa reglabila,cat mai simpla posibil,0-40v,10A(valori orientative). Ce spuneti despre schema atasata? Va rog sa ma ajutati cu pareri, sfaturi,daca se poate.ce probleme pot aparea? multumesc.numai bine

post-40258-139829461825_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    12

  • titel90

    8

  • em2006

    3

  • gauss

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

uite aici viewtopic.php?f=66&t=117856 O poţi modifica cu tranzistoare în paralel pentru curentul dorit.Şi schema ta e cam suspecta ea aşa de felul ei... :nas: sau cu lm317 dar merge până pe la 35-38v şi cu tranzistoare iese ceva de 10A(eu am 2 de astea cu 2x mje13009 şi trag şi câte 7 amperi din ele ). Dar la 10A îti trebe ditamai trafu de 450w-500w. Ai aşa ceva?Şi la puterea asta ar trebui şi o limitare de curent ceva, că dacă faci scurt plângi după montaj.

Link spre comentariu

@titel90 schema prezentata ar avea cateva neajunsuri:

 

-In primul rand nu poti alimenta un circuit de stabilizare cu 40Vcc la intrare si sa speri ca vei obtine aceeasi tensiune la iesire, orice circuit de stabilizare are nevoie de o anumita diferenta minima intre Vin-Vout pentru a functiona corect.

 

-Circuitul prezentat nu poate suporta 10A curentul cerut, pentru asta iti trebuie mai multi tranzistori in paralel.

 

-Circuitul prezentat nu se poate numi stabilizator de tensiune devreme ce este sensibil la variatiile de tensiune de la intrare, tensiunea din baza BD139 se va modifica o data cu tensiunea aplicata la intrare, un simplu divizor rezistiv nu poate compensa asta.

 

Schema prezentata de mine la tema din linkul sugerat de @Vlad Mihai, cea cu amplificator de eroare este imuna intr-o buna masura la variatiile de tensiune tocmai datorita amplificatorului de eroare, si este si protejata la scurt insa ea implica anumite calcule nu tocmai la indemana oricui pentru redimensionare, cea mai simpla varianta pentru stabilizator ajustabil este cu LM317HV care spre deosebire de fratiorul sau mai mic ce suporta maxim 35Vcc la intrare, acesta suporta pana la 50Vcc, asadar poti obtine cei 40Vcc maxim insa avand in vedere ca doresti sa cobori pana la 0V pe langa faptul ca-ti va trebui si o tensiune negativa mai intervine si problema disipatiei, o diferenta de 40Vcc sau si mai mult intre intrare si iesire va aduce si o disipare mare pe stabilizator, si iti vor trebui 2 sau chiar mai multi tranzistori in paralel ( depinde de tipul de tranzistor ), pentru a suporta curentul de 10A.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

post-1-139829461848_thumb.png Relativ incorecta. Postata la sectiunea incepatorilor?

@titel90 0-40V/10A stabilizat, nu se poate obtine cu o solutie de acel gen, care se preteaza ca scop didactic.

Link spre comentariu

Incorecta din ce punct de vedere? Schema este postata de mine acolo, si este adevarat eu am desenat-o, deasemenea tot eu am ales componentele ina in urma unor calcule care nu sunt inventate de mine, am gasit niste documentatie despre aceasta tipologie si am sugerat-o acolo ca fiind doar o posibila ideie/optiune pentru cineva care dorea reducerea tensiunii de la un anumit nivel ( 55 daca nu ma insel ) pana undeva la 37V parca, si cu limitare de curent la 2A. Daca s-ar alege varianta asta ( desi e mai simplu cu LM ), atunci trebuiesc recalculate mai multe componente.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Repun schema cu notificarea unor noduri ce reprezinta valori imaginare de tensiuni:post-1-13982946185_thumb.gifAm mai discutat cu tine despre asta, puterea disipata de un tranzistor cu sarcina rezistiva este maxima atunci cand rezistenta echivalenta colector-emitor egaleaza sarcina. Deci: A=55V; B=35,5V; C=16V. Daca presupunem sursa in gol, iar curentul prin R1 se scurge nu prin baza Q1, ci prin colectorul Q2, care este curentul prin R1 si care este puterea disipata pe Q2 (aceeasi ca si pe R1)?Dar daca iesirea e la minim (18V), ce tensiune se regaseste in punctul B? Care este curentul prin R1 si care este puterea disipata pe zener (fara consumator)?

Link spre comentariu

Pai din conceptia mea tensiunea de la bornele R1 este Vin-(Vout-0,65), in cazul de fata 55-(36-0,65)=19,7, si asta implica un curent de aproximativ 50mA pe R1 si o putere disipata pe ea de aprox 0,9W, se poate alege aceasta rezistenta de 1W sau chiar 2.Pe de alta parte in cazul tranzistorului ai dreptate, se pare ca m-am grabit putin cu alegerea lui BC547 in acest scop, tensiunea pe Q2=(Vout-0,7)-Vz=(36-0,7)-18=17,3V, si puterea cam 0,85W, asadar trebuie un tranzistor mai puternic, si-mi cer scuze pentru eroarea insinuata de mine in calcul ( neatentia de moment probabil ), si tot probabil s-ar putea alege spre exemplu BD139 desi asta are Hfe cam mic...Oricum topologia asta depinde de multe variabile, in special de Hfe al Q1 si Q2 asa ca poate prezenta dificultati in punerea in functiune la parametrii doriti insa prezinta avantajul protectiei la scurt si suprasarcina, alegerea apartine in orice caz constructorului.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pt. cazul prezentat de mine, puterile disipate pe R1 si Q2 sunt egale si de valoarea 0,975W. Nu conteaza R1, dar Q2 nu rezista. Chiar si in cazul BD trebuie radiator.

La zener, 1,51W.

Se poate folosi Q1 ca darlington si nu mai e nevoie de R1=390 ohmi, poate fi mai mare sau inlocuit cu un generator de curent constant. In care caz poate ramane BC, dar as opta pt. ceva de tensiune mai mare (BC546).

Intrebam de sectiunea incepatorilor intrucat n-am idee ce e pe acolo, dar banuiesc ca poate fi descurajant rau sa ti se distruga un lucru pe care il faci "ca la carte". (si despre asta am vb.)

Aviz Vlad Mihai, probabil cu cele mai multe afirmatii eronate pe care le-am vazut eu, dar afirmatii facute cu siguranta si fermitate.

Link spre comentariu

In schema puterile pe R1 si Q2 nu pot fi egale tocmai datorita faptului ca exista o diferenta de tensiune, probabil s-a inteles ca Dz este de 16V, ceea nu-i asa, zenerul este de 18V ( din cate vad am ales o rezolutie prea mica, lucru care a afectat claritatea imaginii ), asadar desi puterea ar fi ceva mai mica pe Q2 decat pe R1 oricum ai dreptate, nu ar face fata, deja mi-am cerut scuze pentru aceasta neatentie. In alta ordine de idei schema nu a fost conceputa pentru a se putea obtine tensiunea minim posibila la iesire ( aproximativ 20V ), semireglabilul din baza Q2 are ca singur scop reglaje mai precise spre a se ajunge cat mai aproape de cei 37Vcc ceruti de catre autorul acelei teme, asadar stabilizatorul din schema este gandit unul fix, cu iesire la 37Vcc situatie in care puterea pe zenner este de aproximativ 0,9W si un zenner de 1W poate face fata, sau se poate mari R2 la 470 si se scade puterea disipata pe zenner.Oricum, daca se doreste folosirea acestei scheme/tipologii, toate calculele trebuiesc refacute/adaptate pentru parametrii necesari fiecarei situatii, tocmai de aceea am si specificat acolo ca sa nu se realizeze montajul practic pana nu se vor prezenta valorile exacte ale Hfe pentru tranzistorii alesi de proprietar, pentru a putea reface eu calculele mai exact.LE: Cat priveste sugestia cu Q1 darlington si/sau generator de curent constant, este o ideie buna pentru un proiect de viitor de a pune la punct o schema ceva mai complexa de acest tip.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

puterile pe R1 si Q2 nu pot fi egale

Poti privi Q2 ca fiind o rezistenta variabila. Cand reglajul tensiunii determina ca aceasta rezistenta sa fie de valoarea R1, atunci tensiunea de pe R1 egaleaza tensiunea Uce iar puterile disipate sunt perfect egale. Intotdeauna exista un astfel de punct de reglaj, indiferent de tensiunile vehiculate. Acel punct trebuie cautat si analizat, este maximul puterii disipate pe Q2 corespunzator acestui gen de configuratie (cu sarcina rezistiva). Puterea disipata maxima pe zener este rezultatul permis de reglajul posibil. Daca se doreste 37V, ar trebui calculat corespunzator divizorul, astfel incat reglajul sa permita ramanarea in conditiile stabilite. Oricum, pentru un zener de 1W, o putere de 0,5W este pentru mine la limita riscului.
Link spre comentariu

Pai deja am recunoscut ca Q2 este gresit ales, ( asta e, m-am grabit, se mai intampla ) deja am recunoscut ca puterea maxim disipabila pe el ( in situatia de R1=VceQ2 ) adica aproximativ 0,95W este prea mult pentru acel BC, logic ca ai dreptate, mai trebuie sa imi cer a 3-a oara scuze pentru o eroare deja recunoscuta? cel mai potrivit ar fi cred Q1 un darlington pentru ca Q2 sa poata fi tot un tranzistor cu Hfe mare, sau de ce nu, asa cum ai zis si un generator de curent constant in locul R1.Cat despre zenner, e drept ca 0,9W e cam mult, dar se poate mari R2 asa cum am zis, situatie in care problema disiparii pe zenner se rezolva, divizorul este calculat pentru cei 37Vcc la iesire insa depinde intr-o buna masura de factorii beta implicati de aceea orice realizare practica va implica recalcularea acestuia.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sa le ia naiba de scuze, mie mi se rupe de asa ceva. Nu are importanta daca am dreptate sau nu. E important pentru tine, sa intelegi. Sau pentru altii.

Link spre comentariu

Pentru mine insa chiar este important ca tu ai dreptate ( si asta de obicei se intampla mereu :), oricum am inteles eroarea si cand am timp voi reproiecta schema asta aplicand sugestiile tale, ma gandesc ca pentru puteri mai mari ar putea merge si Q2 un darlington, sau 2 tranzistori in conexiune darlington pentru a putea obtine un Hfe mare si deasemenea o putere disipabila mai mare, ramane de vazut oricum.Multumesc pentru corectii si scuze daca am parut scortos. :nas:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Se zice ca toate lucrurile au cate o chichita. Nu trebuie sa cunosti lucrurile, ci chichitele. Nu sunt total de acord, dar exista un adevar in asta. Pentru dimensionarea corecta a componentelor trebuie luate in calcul cele mai defavorabile posibilitati. Trebuie cautate acele puncte de functionare, chiar si cele mai putin imaginate. Asta doream sa subliniez. Chichita la un tranzistor cu functionare liniara si rezistor de sarcina este egalitatea cu rezistorul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

ce evolutie a avut subiectul meu:D. in fine,greseala mea cand am spus sursa stabilizata. schema pusa in postul meu ar veni montata dupa o sursa de tensiune fixa,stabilizata,montajul oferind doar posibilitatea micsorarii la un nivel dorit a tensiunii. ma gandeam insa tot pe planul acesta la o schema pentru o sursa diferentiala. eu m-am gandit astfel,insa nu stiu daca am procedat bine. spuneti daca am polarizat bine tranzistorii pe ramura negativa. numai bine

post-40258-139829465889_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări