Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem audio Jucarii de plus


Vizitator rauelgabriel

Postări Recomandate

Vizitator rauelgabriel

Buna ziua,Sunt interesat de crearea unui sistem audio miniatural precum cel din interiorul jucariilor de plus.Este pentru prima oara cand google nu m-a putut ajuta si m-am gandit sa apelez la un forum.Aveti idee de unde pot face rost de componentele necesare si cum se numesc acestea mai exact ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    1

  • Stefan

    1

  • manolo

    1

Vizitator rauelgabriel

Multumesc frumos pentru raspuns. Se apropie de ceea ce caut.Sa inteleg ca pentru a crea un sistem care sa cante 30 de secunde dintr-o melodie cand il ating, am nevoie de: un microcontroller flash - care sa retina melodia (ca un HDD pentu computer) un difuzor miniatural - care sa poate reda cele 30 de secunde ale melodiei baterii pentru ceas (?) - care sa alimenteze microcontrollerul si difuzorul (amandoua au nevoie de curent electric?) o carcasa - pentru protectia sistemului Urmatoarea mea intrebare, ar fi, prin ce procedeu se programeaza microcontrollerul pentru a copia melodia dintr-un calculator pe acesta ?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Urmatoarea mea intrebare, ar fi, prin ce procedeu se programeaza microcontrollerul pentru a copia melodia dintr-un calculator pe acesta ?

uC e ca un CPU din calculator,melodia e retinuta in memorie care poate fi continuta de uC.

Pt inscrierea uC si a memoriei ai nevoie de un programator (hard) si de un program (soft) .

-Programatorul e format din doua parti :

a) partea fizica -poate fi din 3 rezistente pana la alt microconroler ,sch gasesti pe net;

b)partea virtuala -pe aceelasi site cu schema.

Fiecarei famili de uC poate sa se potriveasca un tip de programator iar softul e specific fiecarui model in parte (se selecteaza din softul programatorului) .

-Programul este partea care efectiv se inscrie in uC si/sau memorie si cuprinde melodia si instructiunile despre cand si la ce comanda sa se execute -posibil sa gasesti pe net anumite melodii.

Are nevoie de o carcasa rigida deoarece jucariile de plus sant moi ;declansatorul e bine sa fie un buton mecanic,nu te mai complici cu butoane senzoriale.

Transferul programului (melodia & diverse) se realizeaza cu PC-ul prin interfata numita programator ,programator care functioneaza la randul lui cu un soft - un exemplu de programator gasesti aici http://www.lancos.com/prog.html

Link spre comentariu
Vizitator rauelgabriel

Ai idee de unde pot cumpara microcontrollerul, rezistentele si programatorul ?

Gasesc in Romania asa ceva ?

 

Cel mai aproape am ajuns la linkul

http://www.tme.eu/ro/katalog/?idp=1&sea ... 283&page=1

 

insa biroul lor de vanzari si tehnic este mai mult decat inexistent.. nu m-au putut lamuri cu absolut nici o problema..

 

ma intereseaza sa stiu, cam ce caracteristici trebuie sa aibe componentele pentru a le putea utiliza in cadrul sistemului final - sa stiu macar ce trebuie sa caut.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Vad ca te-ai confuzionat de la atatea date noi...

In primul rand ai nevoie de un proiect de pe net ,bazat pe PIC ( http://www.microchip.com/ ) sau pe Atmel ( http://www.atmel.com/ ) .

In functie de uC utilizat e si restul .

Intradevar cei de la TME nu au putut sa-ti spuna de un proiect dar programatoare puteau sa-ti recomande...unele performante care stiu sa inscrie cam tot R.I.S.C.-ul (PIC/Atmel) .

Link spre comentariu

Da o cautare pe net pic sound si vei gasi multe variante interesante ,iti alegi ce iti trebuie.Programatoare gasesti gata facute pe aici pe la romania sau pe forum diverse modele ,verificate si care functioneaza perfect.Trebuie un pic de rabdare si ceva timp pentru a alege ce doresti.

Link spre comentariu

Ca o completare, in unul din Tehnium-urile vechi se prezenta o varianta asemanatoare care continea doar un EPROM si cateva numaratoare. Melodia era scrisa byte cu byte in memorie. Principiul acesta se foloseste la acele integrate chinezesti ieftine, exista o memorie (de obicei este rom) si partea de numarare si generare a semnalului si mai putin se foloseste un uC. Varianta cea mai folosita este de a avea un oscilator pentru fiecare nota simultana a melodiei (daca este monofonica un singur oscilator iar daca este polifonica atatea oscilatoare cate sunete simultane trebuie reproduse), cuplat la iesirea eprom-ului. Programul din eprom, in functie de frecventa de ceas a numaratoarelor, dicteaza generarea sunetului. Iesirea din eprom este conectata la un convertor digital-analog simplu cu rezistente, daca se foloseste un singur oscilator comun, care controla frecventa acelui oscilator. Cam asta tin minte despre acel montaj.Ca sa creezi un sistem din acesta iti trebuie partitura, care sa contina notele melodiei si din care sa identifici cate note simultane trebuie reproduse. Apoi trebuie descompusa acea melodie in partile de timp cele mai mici pentru a realiza frecventa de ceas (perioada) si se numara cate perioade are in total melodia ca apoi sa se aleaga un microcontroler care sa dispuna de suficienta memorie eeprom pentru a memora acea melodie (fiecare perioada contine detaliile notei / notelor care trebuie reproduse inclusiv frecventa generata). Acel uC trebuie sa fie suficient de rapid ca sa poata reproduce cea mai inalta nota a melodiei folosind metoda de generare a sunetului aleasa (nu am experienta in uC asa ca ce scriu este la modul general). Mai trebuie si un mic amplificator cu tranzistori daca pinul uC nu are capabilitatea de putere necesara reproducerii sunetului.Cam asa vad eu situatia.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Melodia trebuie inregistrata de la microfon ,voce +instrumente.Durata e scurta ,am recomandat integrate pt roboti telefonici.Stie careva care sant ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări