Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator turatie ventilator controlat din LPT

Vizitator jgyprime

Postări Recomandate

Vizitator berti

jgyprime: daca tot zici ca esti programator de meserie si tot discutam de portu paralel, nu ne faci un soft micut? Hai ca dau o bere :partyman: cred ca vor contribui si alti colegi de pe forum!

In mare m-am gandit cam asa!

Foarte multe tastaturi au tot felu de butoane multimedia & other shit, eu am incercat cu o tastatura Compaq si un soft care interpreteaza codurile de la tastele apasate... deci win98 vede aceste taste si fara driver.

Mi-ar placea ca in momenul apasarii unei taste (din cele multimedia) sa se trimita cate codul aferent fiecarui bit de pe LPT! Iar la release sa revina la 0! Dar programu asta ar fi bine sa fie rezindent, adica indiferent in ce aplicatie sunt sa pot manevra portul paralel? Se poate face!

Nu stiu daca m-am facut inteles! Ce parere ai?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicul

9

• one

2

• Laci

2

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Vizitator jgyprime

@berti se poate face

am facut o chestie de-asta dar programul nu era rezident in memorie... functiona doar cind fereastra era activa.

problema e ca eu doar in week-end am timp de altceva decit munca

o sa mai sap putin ca sa vad ce se poate face...

mai mult ca sigur e posibil sa fac un program rezident in memorie care sa captureze evenimentele de tastatura

Link spre comentariu

la partea cu DAC-ul pot sa am o gramada de trepte de tensiune pe care as putea sa le aplic in baza unui tranzistor cu rol de regulator serie, iar la iesire o sa am tensiunea din baza minus 0,7V, insa o sa am pierderi de tensiune C-E pe tranzistor asa ca va trebui sa alimentez cu mai mult 12 V.

nu sunt eu mare electronist dar in locul tranzistorului nu se poate pune un operational (de ex uA741)?ca e ieftine si bunicele... :smt003 il puneam eu dar nu ma risc sa fac vreo timpenie si sa ard altceva :smt004
operationalul nu poate sa comande motorul care poate sa aiba un curent semnificativ... dar... tensiunea continua care iese din DAC poate fi prezenta la intrarea inversoare a unui A.O. La intrarea neinversoare am un semnal triunghiular cu o frecventa mai mare de 20kHz (mai sus scriam de 1Khz, dar la frecventa asta o sa auzi motorul cantand) , iar la iesire o sa am PWM cu care comand mosfet-ul.in felul asta pot sa alimentez la 12V. pe langa DAc va mai trebui si un generator de semnal triunghiular (inca doua ampli. op.)Crezi ca se poate realiza treaba asta? Ma gandesc ca pe portul paralel bitii de comanda pentru pot sa se schimbe mult mai rar. Eventual daca sunt suficienti 4 biti (cu care pot sa am 16 trepte de tensiune) se poate face un convertor digital analog R-2R si cu doua operationale cvadruple se rezolva.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

desfa-l, curata-l si greseaza-l ca sa nu mai faa zgomot.in privinta proiectului am testat partea de CAN, am ales cea mai simpla schema de convertor proportional pe 4 biti (cu R-2R-4R-8R). are un singur ampli. op. si merge neasteptat de bine.toata treaba intentionez sa o fac cu o singura capsula cu 4 AO, dar tot nu stiu cum sa scot semnal din calculator

Link spre comentariu

la chestia spusa de one, cu un bit, scapi si de conversie si cred ca ar merge si la 1KHz

Nu merge cu 1KHZ, am incercat eu; problema este ca acel 1 khz se aude in ventilator mai tare decit vajaitul lui, asa ca frecventa PWM-ului trebuie sa fie in afara spectrului audio!
Link spre comentariu

1.) problema cu PWM este ca nu toti cooleri suporta asa ceva...(depinde de frecventa)2.) vrei sa pui un 741? ala nu cred ca duce 500mA.3.) daca pui un regulator serie (repetor pe emitor) atunci o sa ai o putere disipata pe regulator "relativ" mare;de ex. vrei ca coolerul sa mearge cu 5 volti si consuma 0.2 A la tensiunea respectiva atunci Put. disipata de regulator o sa fie in jur de 1.4W, trebuie sa pui un radiator pe el...daca poti trimite-mi si mie codul cum citesti temperatura procesorului ca sunt si eu interesat...4.) o remarca: daca faci softul cu care trimiti prin port cu sleep(); atunci nu-ti mananca mult din resurse, am facut si eu ceva pentru motoare pas cu pas si merge frumos ( sa-l faci multithread :) )

Link spre comentariu
Vizitator xjust

salutare!nu prea am eu asa multa treaba cu electronica. dar tocmai termin automatica :) iti recomand inainte sa te apuci de soft pe port paralel si alte scheme sa incerci programul "speedfan"daca-ti recunoaste placa de baza s-ar putea sa mearga facut fara probleme din acest soft tot ce-ti trebuie tie :) la mine merge perfect.OFFTOPIC . are cineva (chiar si de 'vanzare') ceva proeict de diploma destept (pentru automatica) ? sa ma caute pe PM in legatura cu asta chiar ma intereseaza.

Link spre comentariu

pai vezi @laci, asta e chestia, incerc si eu sa descopar apa calda. un 741 poate comanda un mosfet si pana la urma e o aplicatie care comanda un motor din calculator in functie de ceva citit tot de catre calculator.pare o prostioara , dar ridica o gramada de probleme asa simpla cum e.altii fac treaba asta cu pic-uri , dar inca nu am ajuns pana acolo.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator jgyprime

Sorry pentru lipsa de pe forum dar nu am mai avut timp sa scriu aici

Mi-ar placea ca in momenul apasarii unei taste (din cele multimedia) sa se trimita cate codul aferent fiecarui bit de pe LPT! Iar la release sa revina la 0! Dar programu asta ar fi bine sa fie rezindent, adica indiferent in ce aplicatie sunt sa pot manevra portul paralel?

am incercat citeva variante dar functionalitatea era :toimonster: o sa mai incerc. e interesanta ideea astapina la urma nu are nimeni o schema simpla si realizabila de un amator ca din cei 8 biti de comanda de pe portul paralel sa scot o tensiune reglabila???please...
Link spre comentariu

pai uite una simpla, realizabila de orice amator. nu are reglaje si o poti realiza pe o placa cu gaurele cu cateva fire.

cum ramane cu comanda? am 4 biti de date si unul de comanda, cum ii gestionez? in functie de ce se modifica bitii de comanda?

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări