Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pe ce baza functioneaza PELTIER COOLER ?

Vizitator Vasile

Postări Recomandate

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Murcielad

2

• nicu_stef

2

• Mircea Bartic

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

elementul peltier pe care l-am vazut arata ca un 'sandwich' din doua placi ceramice (si cam asa arata toate), intre care se aflau sute de jonctiuni

avea cam 40x40x3,6mm si era din cele maricele.

efectul peltier apare la trecerea curentului prin nu's ce jonctiune din nu's ce material, si care face ca o parte sa se raceasca si cealalta sa se incalzeasca

elementului respectiv daca-i aplici o tensiune (la mine 15V era maxima) una din fete se incalzeste iar cealalta se raceste, practic era o 'pompa de caldura' pentru una din fete, daca inversezi tensiunea se inverseaza fetele.

mai multe gasesti pe site-ul producatorilor http://www.melcor.com sau http://www.marlow.com

din pacate ambele sunt in state, la est si la vest din cate am auzit.

am cumparat direct de la melcor printr-un amic de-acolo, acum vreo 6 ani

succese

Link spre comentariu

Elementul Peltier, transforma energia electrica intr-un gradient de temperatura. Aceste adevarate pompe de caldura, fara piese in miscare, absorb caldura de pe partea rece si o evacueaza pe partea calda, spre un radiator. Constructiv, sunt realizate dintr-un sandwich de aproximativ patru pe patru centimetri si patru milimetri grosime, alcatuit din doua placi ceramice intre care sunt montate niste pastile dintr-un aliaj de bismut si teluriu. Alternativ, pastilele sunt de tip N si P, respectiv dopate sau saracite de electroni. Dispunerea lor se face asa incat ele sunt conectate in serie din punct de vedere electric si in paralel din punct de vedere termic. Utilizarea acestor dispozitive ridica cateva probleme. Una dintre ele este ca puterea pe care trebuie sa o disipe radiatorul este suma puterilor procesorului si a elementului Peltier propriu-zis, fiind mult mai mare cantitatea de caldura evacuata in carcasa. Se impune utilizarea unor surse de alimentare care sa suporte si curentul necesar functionarii pompei de caldura, dar si o ventilare suplimentara eficienta a carcasei sistemului. Pentru a obtine rezultate remarcabile, practic nu mai este suficienta racirea cu aer a radiatorului, fiind necesara una din solutiile in care se folosesc fluide. O alta problema apare cand procesorul se afla in stare de asteptare si puterea lui disipata este foarte mica. Fara circuite suplimentare, sofisticate, elementul Peltier coboara temperatura procesorului sub zero grade Celsius, vaporii de apa din aer se condenseaza pe procesor, formand o adevarata bruma pe soclul CPU-ului. La revenirea procesorului in functionare normala, aceasta se topeste, apa rezultata punand probleme serioase, in cazul in care ajunge pe placa de baza.

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

The Peltier Module is a solid state device, a kind of heat pump enabling heating/ /cooling of a device depending on supply voltage polarity. A good heat abstraction from the module heating side is the condition of module effective work. This needs to use high surface heatsinks and thermally conductive pastes between the heatsink and the Peltier module.To increase heatsink effectiveness fans may be used.Bismuth telluride semiconductor elements, from which, the Peltier modules are made, have on two sides anti-diffusion barrier preventing them from degradation of material properties in higher operating temperature.To avoid elements internal corrosion and water vapour condensation the Peltier modules are fully sealed with siliconeSymbol Dimensions AxBxH Imax Umax Pmax ΔTmax Module type [mm] [A] [V] [W] 71 single stage TM-31-1.0-3.9 15x15x3,9 3,6 8,5 3,8 71 single stage TM-31-1.4-6.0 20x20x3,9 6,0 12,9 3,8 71 single stage TM-71-1.0-3.9 22,4x22,4x3,6 3,9 19,3 8,6 71 single stage TM-127-1.0-3.9 30x30x3,6 3,9 34,0 15,5 71 single stage TM-71-1.4-8.5 30x30x3,4 8,5 40,0 8,6 71 single stage TM-127-1.4-6.0 40x40x3,9 6,0 53,0 15,5 71 single stage TM-127-1.4-8.5 40x40x3,4 8,5 72,0 15,5 71 single stage TM-127-2.0-1.5 50x50x3,6 15,0 110,0 15,5 71 single stage TM-127-31-5.0 40x40x11,7 5,0 15,5 17 95 double stage TM-127-63-6.5 40x40x7,5 6,5 16,0 35 86 double stage

Link spre comentariu

cum ziceam am cumparat 4 buc model 40x40x3,6 mm de la http://www.melcor.com seria HT care suporta mai mult decat 71 de grade diferenta de temp intre fete (poate fi o problema).

le-am cumparat direct din state la pretul de 25$/buc

la vremea aceea o firma din buc, shu-shu (nu radeti, chiar asa se numea) mi-a cerut cam 270$ (in loc de 100 cat faceau), motivand cu taxe si transport.

am mai vazut in catalogul celor de la RS, la noi prin Compec Aurocon, care in general aduc foarte scump tot ce au.

succese

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări