Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator pentru bormasina cu baterie li ion

Vizitator steli

Postări Recomandate

Vizitator steli

Buna ziua

Am cumparat o bormasina second hand care are baterie li ion de 18 v si 1500 ma Barmasina e aproape noua dar nu are incarcator Am cumparat un incarcator tot de la second hand (probabit de la vreun tel mobil sau ceva electronic)de 18 v si 0,5 a (500 ma) Bateria s-a incarcat (nu stiu cat de mult ), nu s-a incalzit dar nu stiu daca este bun si nu stiu cat sa il tin la incarcat ( am tinul vreo 3 ,4 ore)

Nu stiu ce incarcator s-ar potrivi ce valori ???

V-a rog frumos daca puteti sa ma ajutati[/b]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mihai85

1

• radusa

1

• Vlad Mihai

1

Vizitator steli

Buna ziua Multumesc mult de raspuns Am vazut acolo este vorba de baterii NIMH ,NICD La mine e LI ION si stiu ca incarcarea e un pic diferita As vrea sa gasesc un incarcator cat de cat compatibil (o sa caut la talcioc ca acolo e foarte eftin si facut de fabrica) Sa construesc unul trebuie cunostinte de electronica ca din ce am vazut e mai mult de un traf si o punte de diode ,necesita timp,cred ca iese scump si nu se merita. Am testat bormasina cu acumulatorul incarcat cu alimentatorul de 18v( 500 mah) dar s-a descarcat in scurt timp (dupa ce am dat numai cateva gauri in lemn) deci banuesc ca acumulatorul nu era incarcat suficient . Sa incerc cu un incarcator mai mare ?? sa zicem 18v 1000 mah (bateria are 1500 mah) Nu stiu regimul de incarcare aproximativ al bateriilor de litiu ion (a cata parte din amperajul bateriei sa aiba incarcatorul pt o incarcare decenta ( nu necesar intr-o ora.. se poate si 7,8 ore de ex) Ideal banuesc ar fi sa gasesc un incarcator de la alta bormasina cu acumulator li ion de 18v dar nu sunt sigur ca voi gasi.M-am gandit si la incarcatoarele de leptop dar am vazut ca au un amperaj prea mare.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Bateriile LiIon daca nu sant incarcate corect ,explodeaza ...si sant in carcasa metalica.Incarcare se face in curent/tensiune constanta cu oprire (shutdown) .O forma folosita curent ,care scurteaza viata accu dar elimina pericolul de explozie ,e cu LM317 in configuatie de sursa de curent cu detectarea/oprirea incarcari la un prag de tensiune. Si e ieftina ,2...3 lei fata de 6...7 lei cat e incarcatorul cu integrat dedicat .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator steli

Bateriile LiIon daca nu sant incarcate corect ,explodeaza ...si sant in carcasa metalica.

Incarcare se face in curent/tensiune constanta cu oprire (shutdown) .

O forma folosita curent ,care scurteaza viata accu dar elimina pericolul de explozie ,e cu LM317 in configuatie de sursa de curent cu detectarea/oprirea incarcari la un prag de tensiune. Si e ieftina ,2...3 lei fata de 6...7 lei cat e incarcatorul cu integrat dedicat .

Multumesc mult de raspuns

Nu conteaza ,daca as avea de unde as opta pentru incarcatorul original dar pana acuma nu am gasit ,sau de la o alta bormasina tot cu li ion 18v 1500 ma Daca nu o sa incerc sa construesc alimentatorul cu lm317

La incarcatorul cu lm317 din ce am studiat cred ca un traf de 12 la 1000 ma ar fi de ajuns dar incarcatorul va scoate 18v max 650 ma (din ce am vazut ) Sper sa fie de ajuns Nu stiu cat amperaj sa aiba incarcatorul

Link spre comentariu

In toate raspunsurile primite, vad ca nu a fost nimeni care sa spuna un lucru esential.Si anume ca o baterie de 18V nu se va incarca niciodata cu o tensiune tot de 18V. La un acumulator de 18V ai inauntru cinci celule de 3.6V fiecare, legate in serie. Fiecare celula trebuie incarcata cu o tensiune stabilizata de 4.2V (modelele mai vechi, parca numai 4.1V).In concluzie incarcatorul tau trebuie sa poata asigura o tensiune stabilizata de 5x4.2V=21V. Nu depasii aceasta tensiune ca explodeaza acumulatorul. Totodata curentul de incarcare trebuie limitat (aici trebuie sa stii datele producatorului) dar ca sa stai linistit curentul se limiteaza la 0.2xC, C fiind curentul nominal in Ah. In cazul tau pt 1500mAh, curentul de incarcare va fi in jur de 300mA. Sinteza: la LiIon incarcarea se face cu tensiune stabilizata de 4.2V/element si curent limitat la 0.2C.Daca nu ai cunostiintele necesare de a construi singur aceasta sursa, mai bine cumpara un incarcator din comert, dar care trebuie sa fie tot pt LiIon (f important) si tot pt 18V. Si il adaptezi (atentie cum o faci) la suportul tau. Toate bune

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator steli

Multumesc mult de raspuns Cel putin stiu ce tensiune si amperaj trebuie pt a incarca bateria.Daca amperajul e mai mare (ex 500 ma ) ce se poate intampla ??Intreb pentru ca este greu sa gasesc un transfomator sau ceva alimentator la 21 volti si numai 300 ma .Mai caut o solutie pe net dar daca nu gasesc vreau ca combin o sursa de 21 v cu LM317 (am vazut schema si chiar daca nu sunt electronist o sa incerc sa o contruesc sau sa cumpar un alimentator din comert)

Link spre comentariu

Sinteza: la LiIon incarcarea se face cu tensiune stabilizata de 4.2V/element si curent limitat la 0.2C.Daca nu ai cunostiintele necesare de a construi singur aceasta sursa, mai bine cumpara un incarcator din comert, dar care trebuie sa fie tot pt LiIon (f important) si tot pt 18V. Si il adaptezi (atentie cum o faci) la suportul tau.

In cat timp se va incarca acel acumulator la un curent 0,2C ,mai ales ca este o bormasina? La astfel de aplicatii incarcarea se face la curentul nominal .
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator steli

Sinteza: la LiIon incarcarea se face cu tensiune stabilizata de 4.2V/element si curent limitat la 0.2C.Daca nu ai cunostiintele necesare de a construi singur aceasta sursa, mai bine cumpara un incarcator din comert, dar care trebuie sa fie tot pt LiIon (f important) si tot pt 18V. Si il adaptezi (atentie cum o faci) la suportul tau.

In cat timp se va incarca acel acumulator la un curent 0,2C ,mai ales ca este o bormasina? La astfel de aplicatii incarcarea se face la curentul nominal .
Salut tuturor si multumesc de raspunsuri Un prieten mi-a dat un incarcator tot pt baterii de 18 v ,tot pentru bateri de bormasina dar pentru baterie NIMH. Stiu ca bateria li ion e diferita dar am incercat sa o incarc totusi cu incarcatorul de NIMH .Am tinut-o la incarcat aprox 6 ore in timp ce am verificat de mai multe ori tensiunea la borne sa nu treaca de 21 V .Bateria s-a incalzit putin dupa 6 ore dar tensiune la borne nu a ajuns 21v .Din ce am testat bormasina bateria e mult mai incarcata dar nu stiu daca la capacitate maxima sau daca nu o sa o distrug( o sa scurtez viata bateriei).Pe transformator scrie 24v (prin suportul care incarca bateria se mai reduce tensiunea) si 400 mah
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări