Vizitator vasile73 Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Buna ziua!Am o intrebare si anume la un tranzistor ce este mai important amperajul sau puterea sau amandoua ?De exemplu sunt tranzistori de 27amperi si 200watti si tranzistori de 60amperi si 160watti pe aceiasi tensiune de lucru cum unul de amperaj mai mic are putere mai mare Link spre comentariu
pinky Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Aceea este puterea disipata pe tranzistor. Adica, de exemplu ai un tranzistor NPN 100V 10A 100W, daca pe colector ai 100V iar pe emitor ai 1V inseamna ca pe tranzistor ai o cadere de tensiune de 99V. Daca in emitor ai un consumator de 1A inseamna ca puterea disipata pe tranzistor este de 99V x 1A = 99W deci te incadrezi in parametri. Daca in emitor ai un consumator de 1,1A inseamna ca ai depasit specificatiile tranzistorului si urmeaza sa se arda repede. Daca folosesti tranzistorul in modul complet inchis, adica baza este excitata maxim, vei avea o cadere de tensiune pe tranzistor de aprox 0,7 V ceea ce inseamna ca vei putea avea in emitor un consumator de 10 A fara riscul de a arde tranzistorul. Deci, ca exemplu, nu poti sa folosesti acest tranzistor ca regulator liniar de tensiune pentru curenti mai mari de 1 A. In schimb, daca folosesti acelasi tranzistor in montaje cu impulsuri inchis-deschis, poti sa-l folosesti la curenti mult mai mari, de 10 A. Intelegi frumusetea comutatiei ? Adica daca il tragi pe unul de nas nu il doare la fel de tare ca atunci cand il lovesti cu pumnul in nas. ( Asa cum a facut Basescu )Sper ca am fost suficient de explicit. Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Ambele caracteristici sunt importante. Curentul maxim depinde de suprafata structurii (cipului) de siliciu sau germaniu si este cea specificata in catalog. Puterea disipata maxima depinde de posibilitatea de racire a cipului fara sa se depaseasca o anumita temperatura a acestuia. Valoarea din catalog este data pentru o temperatura a capsulei ce nu poate fi realizata decat daca e tinuta in apa rece. In realitate puterea disipata maxima depinde de rezistenta termica a contactului capsula-radiator, de forma, pozitia, aria radiatorului si de eventuala racire fortata a acestuia. Nu se poate atinge valoarea maxima din catalog. Fara radiator, un tranzistor de 100 W se arde sigur la 4 W. Link spre comentariu
Vizitator vasile73 Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Am inteles . Am pus aceasta intrebare pentruca eu am un tranzistor de aceiasi tensiune pe acelasi aperaj dar difera watajul intre ele ,partea nasoala e ca eu nu pot determina consumul atat timp cat eu nu-l fac sa functioneze, montajul este in comutatie , ce mai dura bura trebuie respectate caracteristicile producatorului ca sa nu iasa cu scantei atat tensiunea, amperajul cat si watajul.Multumesc fff mult. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 In aplicatiile simple la alegerea tranzistorului potrivit se tine cont in primul rand de tensiunea si curentul pe care acesta va trebuie sa le suporte, apoi se va lua in considerare si curba SOA care dicteaza maximul de curent admis prin tranzistor la un nivel cerut de tensiune, spre exemplu TIP35C la o tensiune CE de 10V poate suporta un maxim de aproximativ 12A curent prin el, orice depaseste aceasta valoare va distruge cu siguranta acest tranzistor, de aceea este important5 sa se tina cont de acest factor-SOA ( Safe Operating Area ), te va scuti de dureri de cap. La aplicatii mai complicate se vor lua in seama si alti factori cum ar fi Cob, Ft, Rds-on( pentru mosfet ), etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum