Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Awelco Micro164

Marian

Postări Recomandate

Multumesc pt atentionare, asa e corect cum ai desenat.Chiar acum am corectat in ambele desene pe care le-am facut publice.In ce stadiu mai esti cu aparatul, ai mai lucrat la el?

Link spre comentariu

............................................In ce stadiu mai esti cu aparatul, ai mai lucrat la el?

M-am oprit din a-l repara, din pacate i-mi ia prea mult timp si bani, am trecut de doua ori prin partea de "joasa" de fiecare data asteptind dupa piese (multe smd-uri) ca sa-mi dau seama ca si partea de forta e "dusa", am incercat si acolo sa inlocuiesc componente insa dureaza foarte mult sa le dau jos si sa lipesc altele insa m-am lovit de lipsa pieselor identice, nu gasesc pe piata, am incercat ceva "echivalente" insa nu au dat rezultate din pacate nu mai pot continua, i-mi ia prea mult timp si asteapta altele la coada.
Link spre comentariu

Ce merge si ce nu merge la partea de comanda?Eu am terminat unul care mi-a dat ceva de furca si i-am facut o verificare foarte amanuntita, asa ca acum il am proaspatin memorie, zi niste chestii concrete, poate te pot ajuta cu vreo idee ori detaliu de schema.Ce smd-uri n-ai gasit? La o adica mai carpesti si cu tht-uri.

Link spre comentariu

Ce merge si ce nu merge la partea de comanda?Eu am terminat unul care mi-a dat ceva de furca si i-am facut o verificare foarte amanuntita, asa ca acum il am proaspatin memorie, zi niste chestii concrete, poate te pot ajuta cu vreo idee ori detaliu de schema.Ce smd-uri n-ai gasit? La o adica mai carpesti si cu tht-uri.

Multumesc pentru oferta dar nu mai e cazul, l-am inapoiat, nu partea de comanda a fost problema finala, pe acea am rezolvat-o fara prea mari probleme (semnal curat de comanda spre IGBT), partea de forta a fost problema, IGBT-urile pe care nu le-am gasit si am incercat altele, diodele (D06E60), rezistentele de 0R1 + dezlipitul/lipitul si refacere cablaj ars...., chiar nu mai e cazul, si asa mi-a depasit timpul alocat cu mult.Totusi, daca a-ti inlocuit IGBT-urile, cu ce le-ati inlocuit, de unde si daca lucreaza corespunzator.
Link spre comentariu

...nu partea de comanda a fost problema finala, pe acea am rezolvat-o fara prea mari probleme (semnal curat de comanda spre IGBT), partea de forta a fost problema....

Eu am inteles invers din afirmatiile anterioare, chiar voiam sa solicit niste amanunte cat timp lucram la al meu, unde partea de comanda era problema, desi nu se manifesta atat de violent.

Culmea......, mi-a venit si mie un Awelco 164 la reparat...La mine e mai "grav", a mai trecut pe le un "nene" inaintea mea si la o prima evaluare iese fum de peste tot, nu am PWM, driverul IGBT-urilor e "puscat" nu am tensiuni de alimentare etc etc, nu stiu LM-ul daca mai e inregula, adica e varza tot..... in afara de partea de forta, aceasta e "curata", cred ca mai ieftin ies daca ii fac o alta comanda :rade:

Deci au fost defecte atat UC3845 cat si L6386?
Link spre comentariu

...............................Deci au fost defecte atat UC3845 cat si L6386?

Da, nu comanda a fost "problema finala" , in sensul ca respectiva comanda am reparat-o, atit UC3845 cit si L6386 au fost duse, cel putin L-ul era vizibil, adica explodat, pe linga el din ce i-mi mai amintesc a mai fost Q10 si D15P(sirma) + altele, alimentarea la fel, nu aveam nici o tensiune, inaintea mea sa incercat folosirea unor tranzistori Mos (nu stiu de ce) in locul TIP122 (inclusiv cel de la ventilator), i-am gasit sirma si pe acestia. De doua ori am reparat partea de comanda cu semnal curat la iesire si de doua ori a facut "plici" pentru ca mi-a "scapat" un IGBT la masuratori, vizibil nu avea nimic insa avea o rezistenta scazuta (nu scurt) spre grila. Deci verdictul final este ca partea de forta mi-a creat pina la urma probleme, comanda culmea am reusit sa o repar de fiecare data.Al dv in ce stdiu se afla, tot cu antistikul? din pacate la al meu nu am apucat sa verific/testez antistikul.
Link spre comentariu

...inaintea mea sa incercat folosirea unor tranzistori Mos (nu stiu de ce) in locul TIP122 (inclusiv cel de la ventilator), i-am gasit sirma si pe acestia....

Cred ca a vrut sa puna MOS din cauza ca tranzistorul din stabilizatorul ventilatorului (Q101P) se incalzeste foarte puternic, nu poti tine mana pe el, eu pe durata probelor (fara capacul aparatului) am pus niste placi din pertianax sa-mi dirijeze aerul spre tranzistor, nu prea imi place sa lucrez cu piese fierbinti, cum se mai intampla in zilele noastre...

Tranzistorul e pus pe un mic radiator.

Circuitul respectiv este acesta:

Posted Image

Celalalt TIP122, montat fara radiator, este in stabilizatorul de 13v (Q1P), care alimenteaza si ledul rosu al aparatului, circuitul de softstart, protectia termica si tranzistoarele din low-side driver (Q12P,Q13P)

Link spre comentariu

Scuze, am omis ultima intrebare.

....in ce stdiu se afla, tot cu antistikul? din pacate la al meu nu am apucat sa verific/testez antistikul.

E ok acum.Testarea pt antistick se face foarte usor, doar cu voltmetrul pe bornele potentiometrului (de fapt, intre borna P1P1 si masa surselor cu Q1P si Q4P).Antistickul meu n-avea nimic, isi baga coada in pwm pentru ca asta-i treaba lui, nu facea decat sa reactioneze corect la o informatie falsa.Beleaua venea din alta parte si localizarea am facut-o in cele din urma in baza oscilogramei la pinul Vboot al lui L6386, care era sediul unor oscilatii ce perturbau mersul driverului. Am reusit sa-i dau de cap abia dupa ce am avut in fata releveul complet, si am citit atent datasheetul driverului, si nu in ultimul rand, dupa ce am inteles cum lucreaza circuitele de alimentare (atentie, nu e vorba doar de cele 3 stab serie ci si de conexiunile cu bara +HV).
Link spre comentariu

E ok acum.Testarea pt antistick se face foarte usor, doar cu voltmetrul pe bornele potentiometrului (de fapt, intre borna P1P1 si masa surselor cu Q1P si Q4P).Antistickul meu n-avea nimic, isi baga coada in pwm pentru ca asta-i treaba lui, nu facea decat sa reactioneze corect la o informatie falsa.Beleaua venea din alta parte si localizarea am facut-o in cele din urma in baza oscilogramei la pinul Vboot al lui L6386, care era sediul unor oscilatii ce perturbau mersul driverului. Am reusit sa-i dau de cap abia dupa ce am avut in fata releveul complet, si am citit atent datasheetul driverului, si nu in ultimul rand, dupa ce am inteles cum lucreaza circuitele de alimentare (atentie, nu e vorba doar de cele 3 stab serie ci si de conexiunile cu bara +HV).

Ma bucur pentru rezolvare, la care bara +HV va referiti, a lui l6386? sau va referiti la +HT (310V) deoarece observ o "conexiune" cu doua rezistente de 150k atit la Vboot catre +HT cit si la Out (pin 12) catre masa, nu prea le inteleg rostul.Discutati un pic daca se poate.
Link spre comentariu

...la care bara +HV va referiti, a lui l6386? sau va referiti la +HT (310V) ...

Evident ca e vorba de bara (rail) 310V, am scris HV din obisnuinta cu prescurtarea in engleza, in schemele aparatului se foloseste prescurtarea din franceza, HT.In aparatul nostru, pinul Vcc al driverului L6386 se alimenteaza din bara +310V prin R43P de 82K/3W, tensiunea fiind limitata de zenerul D14P (16V).Circuitul integrat L6386 este destinat comenzii atat a IGBT-urilor "JOS" cat si a IGBT-urilor "SUS", partea de comanda a acestora din urma avand sursa flotanta în raport cu sursa de alimentare.Pentru "SUS" a fost prevazuta sursa separata de 15V, cu tranzistoarele Q2P si Q3P.Aceasta e alimentata dintr-o infasurare separata a transformatorului TR2, tensiunea fiind redresata cu puntea D22P, filtrata cu CB1, apoi stabilizata cu Q2P, Q3P, zener D7P, R3P, R7P, filtrata la iesire cu C17P, C18P.Iesirea "SUS", nu se raporteaza la masa sursei de alimentare Vcc, ci la linia de masa flotanta a acestei surse de 15V, conectata la la pinul 12 (out) al lui L6386. In schemele aparatului vehiculate la acest subiect, aceasta linie de masa flotanta e notata MASSE_HAUT.La egalizarea potentialului cu linia de masa a sursei de alimentare Vcc, servesc rezistentele R49P+R50P, 300 kiloohmi in total, rezistentele in legatura cu care ti-ai exprimat nedumerirea.Un rol analog il au R44P+R45P, de data asta fiind vorba de linia +310V si linia de +15V_HAUT care se aplica la pinul 14(Vboot).Spre deosebirea de iesirea "SUS", despre care am precizat ca se raporteaza la masa flotanta, iesirea "JOS" ("LOW") se raporteaza la masa surseide alimentare Vcc. Este vorba de masa liniei de +310V, comuna cu a celorlalte doua surse auxiliare, realizate cu tranzistoarele Q1P si respectiv Q4P,surse alimentate din cealalta infasurare a transformatorului TR2, tensiune redresata cu puntea D21P, filtrata cu CB2, s.a.m.d. (vezi schema)
Link spre comentariu

......................La egalizarea potentialului cu linia de masa a sursei de alimentare Vcc, servesc rezistentele R49P+R50P, 300 kiloohmi in total, rezistentele in legatura cu care ti-ai exprimat nedumerirea.Un rol analog il au R44P+R45P, de data asta fiind vorba de linia +310V si linia de +15V_HAUT care se aplica la pinul 14(Vboot)..................................................

I-mi este cunoscut acest mod de a comanda un astfel de invertor, ma refer la acest tip de comanda realizata cu l6386 (sau oricare alt driver) si cu toate separarile galvanice aferente, insa concret, limitarea aparatului dv in sarcina la 15A (daca nu ma insel) se datora cui? acelor rezistente R49P, R50P respectiv R44P, R45P?
Link spre comentariu

...deoarece observ o "conexiune" cu doua rezistente de 150k atit la Vboot catre +HT cit si la Out (pin 12) catre masa, nu prea le inteleg rostul.

Discutati un pic daca se poate.

....I-mi este cunoscut acest mod de a comanda un astfel de invertor, ma refer la acest tip de comanda realizata cu l6386 (sau oricare alt driver) si cu toate separarile galvanice aferente...

Eu ce sa mai inteleg?!

Intai soliciti explicatii despre rezistentele alea, despre care zici ca nu le intelegi rostul, iar dupa ce raspund strict la obiect zici ca ti-e cunoscut.

Despre limitare, NU, limitarea, evident ca n-o faceau respectivele rezistente, cum ar fi putut sa o faca?

La defect cred ca m-am referit deja cateva posturi mai sus, cand vorbeam despre oscilatiile la pinul Vboot.

Sau nu? O sa recitesc posturile, sunt putin obosit.

Link spre comentariu

...............................................Despre limitare, NU, limitarea, evident ca n-o faceau respectivele rezistente, cum ar fi putut sa o faca?La defect cred ca m-am referit deja cateva posturi mai sus, cand vorbeam despre oscilatiile la pinul Vboot.Sau nu? O sa recitesc posturile, sunt putin obosit.

A-ti scris ca "de la oscilatii" insa nu si de la ce provenea sau cum a-ti rezolvat defectul, am presupus ca de la acele rezistente......., acest tip de defect nu l-am intilnit si de acea insist, nu inteleg ce oscilatii pot perturba pina la a limita curentul ......Bineinteles daca puteti explica daca nu nu-i nici o obligatie.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cand s-a pomenit de oscilatii in pinul 14 si eu m-am intrebat ce anume le-a provocat;primul gand a fost ca s-a descoperit o componenta defecta,care provoca acele oscilatii.Inlocuindu-se componenta defecta,se presupune ca oscilatiile au disparut,invertorul functionand normal.Sau n-a fost vorba de o componenta defecta?

Link spre comentariu

...IGBT-urile pe care nu le-am gasit si am incercat altele......de unde si daca lucreaza corespunzator.

http://www.tme.eu/ro/details/irgb20b60p ... ectifier/#Cred ca astea ar lucra corespunzator.Am mai vazut pe acest forum o recomandare a userului @nicusor1961, care a folosit HGTG12N60A4 (2buc in loc de 4 originale la un invertor de 140A).Acelasi user recomanda 3buc HGTP20N60A4 in loc de 4buc originale, intr-o discutie cu userul @ariciu2009.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări