Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Awelco Micro164


Marian

Postări Recomandate

Despre care schema e vorba?

Al doilea post din acest topic, pisica matache da un link: http://elektrotanya.com/files/forum/200 ... ___616.pdf, pina acum acea schema a corespuns mai mult cu realitatea

 

Schema ce corespunde in totalitate e cea indicata in link-ul postat de mine anterior.

Este placa de baza 5680.

Nu m-am uitat cu atentie insa se pare ca intradevar (mai ales daca si confirmati) schema asta din urma corespunde....

 

La aparatul meu ma invirt in jurul UC-ului deocamdata (cind o sa mai am timp), mi-l blocheaza ceva si nu am descoperit ce (alimentat separat si tot tacimul), am semnal de "ceas" la pinul 4 insa iesire ioc, mai vedem....

Link spre comentariu

...Al doilea post din acest topic, pisica matache da un link: http://elektrotanya.com/files/forum/200 ... ___616.pdf, pina acum acea schema a corespuns mai mult cu realitatea...

Pai si denumirea fisierului sugereaza ca e vorba de placa de baza 5679, si nu de 5680.

 

Repet: Schema care trebe luata in considerare e cea a placii de baza 5680, acest cod e scris pe pcb-urile din MIKRO164, am postat deja o poza, nu cred ca e cazul de altele.

Oricum, eu am verificat aproape toate circuitele si am facut independent relevee, pentru ca am fixul sa lucrez dupa scheme exacte, la care sa le inteleg functionarea, nu sa le inghit pe nemestecate, de multe ori detaliile sunt importante, cunoasterea lor iti usureaza munca.

Uite 3 blocuri functionale pe care le-am verificat in detaliu cu schema la care am facut trimitere:

 

1) Circuite de alimentare pt partea de comanda

Posted Image

 

2) Circuite aferente LM324 (Softstart, supraveghere temperatura)

Posted Image

 

3) Circuite aferente UC3845 (Control PWM)

Posted Image

 

Ai facut verificari similare cu schema dela 5679?

 

De ce nu repari intai partea de alim a circuitelor de comanda?

Sunt 3 stabilizatoare analogice banale cu diode zener si tranz serie.

Asa o sa ai tensiuni de alimentare normale.

 

Dupa ce rezolvi tot ce tine de aceste 3 alimentari (partea cu 3845 si 324) treci la driver, unde e un pic mai nasol.

 

O sa completez schemele postate si cu cele ce tin de driver (L6386), cred ca sunt utile, verificarile cu sch de care vorbesc sunt facute si nu sunt diferente.

Link spre comentariu

Pai si denumirea fisierului sugereaza ca e vorba de placa de baza 5679, si nu de 5680.

 

Repet: Schema care trebe luata in considerare e cea a placii de baza 5680, acest cod e scris pe pcb-urile din MIKRO164, am postat deja o poza, nu cred ca e cazul de altele......

Cu toate ca am specificat mai sus ma repet pentru ca se interpreteaza....., pina la schema lui nicusor cea lui matache a fost cea mai aproape de adevar, unde sustin eu altceva? evident acum ca ultima schema, cea la care faceti referinta, e cea reala numai ca nu am avut timp sa verific, dar si asta am mai spus-o.....

 

In cea ce priveste tensiunile de alimentare, mai ales la acest tip de placi evit la "maxim" sa le alimentez la 220V, in timpul probelor i-mi e teama sa nu ating din gresala "ce nu trebuie", prefer sa le alimentez dintr-o sursa separata si dubla in acest caz, asa pot sa manevrez placa in siguranta, ma rog, fiecare cu metoda lui.... oricum alimentarea e ultima mea problema.

Si nu am stat degeaba, am "pornit" partea PWM mai precis am inlocuit UC-ul smd cu unul tht (asta am avut) + "altele" iar acum acest bloc e functional pentru probe.

 

Mai departe, din nou, nu stiu cind o mai fi timp de el, asta e, nu prea i-mi permit sa am timp liber....

Mai departe spor la treaba, va admir pentru tenacitate, si sa auzim numai de bine.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut ceva masuratori pe aparatul Awelco Mikro164 defect. Valorile gasite sunt in desenul de mai jos:

Posted Image

Tensiunea de mers in gol se poate vedea in urmatoarea poza. Sonda 1:1 a osciloscopului a fost pusa pe iesirea aparatului printr-un divizor de 2 rezistente de 3K3 facand o divizare 1:2 a tens masurate.

Posted Image

Cu voltmetru analogic (cu ac) se masoara cca 45 volt.

 

Tot la mers in gol, informatia de curent trimisa la 3845 (PT30) se vede mai jos:

Posted Image

In sarcina, tens pe pin 3 devine:

post-7511-139829473911_thumb.jpg

 

Invertorul a fost alimentat la 230V-50Hz prin trafo separare.

 

Alte constatari:

Punand rez sarcina pe iesire, curentul se limiteaza la cca 15A masurati cu ampermetru magnetoelectric (cu ac) si shunt corespunzator, indiferent de valoarea rezistentei de sarcina si indiferent de pozitie potentiometru reglaj curent.

Tensiunea Vbus de 310V, cade in sarcina la 240-250V, chiar pt sarcini mici pe iesirea de arc, invertorul fiind alimentat direct din retea (fara trafo separare).

Am impresia ca ceva intra in oscilatie.

:sparge:

Link spre comentariu

Semnalul de la iesirea UC3845 (83KHz) care pleaca la L6386 e destul de curat, atat in gol cat si in sarcina, se pare ca 3845 isi face treaba.Asa arata:post-7511-139829473916_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ma gandesc ca poate asa a impus-o producatorul,desi nu cred.Eu zic ca se poate testa simplu,daca aceasta e umplerea maxima corecta,sau e prea mica.Deconectati R27P,sa nu mai fie comandat pinul 3,deconectati apoi R41P,capatul dinspre potentiometru si puneti-l la masa.Sau puteti pune la masa pinii respectivi,printr-o rezistenta de cateva sute ohmi.Acum umplerea va fi maxima;daca totusi obtineti aceeasi umplere,ca inainte,inseamna ca aceasta e corecta,fiind ales un deadtime mai mare,din componentele din pin 4,ce stabilesc si frecventa de lucru.

Link spre comentariu

....Deconectati R27P,sa nu mai fie comandat pinul 3,deconectati apoi R41P...

Ar insemna sa renunt la protectie, care, se pare ca functioneaza. Cata vreme nu cunosc bine aparatul, n-are rost sa risc, daca as banui 3845 defect ar fi mai simplu sa-l inlocuiesc si sa ma lamuresc. din pacate nu am acasa unul smd.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu cred ca integratul e defect,as zice ca problema o reprezinta polarizarea incorecta a pinului 2 .Adica tensiunea in acest pin e prea mare.

Link spre comentariu

Eu acum sunt sigur ca in conditiile date, 3845 lucreaza corect.M-am mai familiarizat putin cu genul de schema, am mai facut ceva relevee si cred ca deja cam stiu care e beleaua.Mai ramane sa intru si practic in el, asta va fi probabil in week-end-ul urmator.Aparatul nu intra in protectie de la info curent primit de pe power module, cum credeam initial datorita lipsei de experienta cu acest tip de schema. Antistick-ul, cred, isi baga coada si fenteaza 3845-ul, asa ca pt a-i veni de hac trebe detaliata linia asta, asa ca volens-nolens musai sa intru si in L6386 cu care n-am lucrat, dar pana la urma sper ca va fi si el nevoit sa salte fustita.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

L6386 primeste semnal cu umplere variabila de la 3845;comanda mai departe forta,cu aceeasi umplere de la intrare.Nu cred ca aveti treaba cu el..Sunt de acord cu dvs,ca antistick-ul isi baga coada;il puteti anula,de ex suntant BE la Q9P,blocandu-l si facand inactiv antistik-ul.Cum faceti testele pe sarcina echivalenta,nu vad de ce v-ar fi teama sa testati invertorul fara antistick..Daca invertorul va functiona,stiti sigur ca defect e acest circuit.Ramane apoi sa gasiti componenta defecta....

Link spre comentariu

Reamintesc ca sunt incepator la capitolul Awelco Mikro 164, e primul pe care-l iau la intrebari.N-am o schema de la producator si ma bazez pe relevee facute de manuta mea.Si pe analogii cu alte scheme.Am vazut ca mai sunt si altele foarte asemanatoare, unii zic c-ar fi identice, dar eu dau mare importanta detaliilor.Intr-unul din releveele mele, postat si pe acest topic, vad si o conexiune a lui L6386 la linia ANTISTICK. te rog sa o comentezi.PSVa multumesc pt comentarii.Ma ajuta.Am imbatranit si ma misc mai greu.Dar chestia e ca mai misc. :dans:

Link spre comentariu

...Cum faceti testele pe sarcina echivalenta,nu vad de ce v-ar fi teama sa testati invertorul fara antistick.....

Nu mi-fost teama de asta, fara limitarea de curent la Isen n-am vrut sa-l las, chiar daca am impresia ca in power block n-are nimic, nu pot fi suta la suta sigur, am facut masuratori numai la rece, si la repezeala. Apoi poate fi un defect de izolatie in traful de iesire, care se manifesta numai sub tensiune (am avut astfel de situatii, la aparate pe care le cunosc bine, pe acesta nu-l stiu, din pacate am prea putin timp pt experimente), etc.PSIeri m-am simtit ceva mai bine, m-am ocupat putin de invertor, am mai facut un pas, dar cel mai important e ca am cam terminat cu releveele, am acum sch completa.Mai e de finisat, dar, pt cei interesati am toate detaliile, la nevoie ii pot ajuta cu scheme si detalii, in masura in care si eu m-am lamurit.PPSCitesc cu placere si interes replicile userului pisica matache, apreciez ca se implica in problemele colegilor si ii ajuta. :da
Link spre comentariu

"em2006", mi-am adus aminte, o mica greseala in schema scoasa de pe cea "originala", R5P astfel e pozitionat in schema:post-9441-139829481798_thumb.jpgSi daca se mai pot pune si alte relevee ale acestui aparat sint bine venite........................................................................................................................................................Si altceva, asta asa ca idee, oare ar fi "binevenit" un tread numai cu poze mai mult sau mai putin detaliate a unor invertoare de sudura?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări