Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou solar pentru apa calda

lorik199

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

L-am terminat si eu de ieri, am testat senzori, limitele etc.. a functionat si ieri putin dar a fost mai mult inorat, am reusit sa ridic temperatura din boiler de la 33 grade la 37 grade, in schimb azi a functionat toata ziua, de la 10:30 pana la 17:30 (atat are "cursa" panoul) si de la 36 grade cat avea apa in boiler la ora 10:30, acum la 18:30 are 47 grade :101

senzori nu sunt chiar sensibili functioneaza doar la soare, daca intra soarele in nor panoul ramane pe loc si "pleaca" doar cand iese soarele...

Teava din concentrator in partea de jos are 40 grade, mijloc 70 si sus 110 grade..

iar apa la intrarea in serpentina boilerului are 80-84 grade

pozele:

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Cum se comporta acuma instalatia, la ce temperatura ajunge apa?
Link spre comentariu

De aproape o luna nu am mai "bagat" boilerul in priza, in perioada aceasta minumul a fost 45 grade intro dimineata si maximul 68 grade masurat seara, acum (10-05-2013=>13:53') apa din boiler are 64 grade iar intrarea in bolier (in teul "vasului de expansiune" ) are 77 grade...

Pana acum sunt foarte multumit..

Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Intentionez sa testez si eu un sistem solar pentru apa, dar ca element de incalzire as incerca cu un radiator de masina, vopsit in negru si inchis intr-o cutie de lemn probabil. Ma intreb ce eficienta ar avea. Cel putin in teorie, datorita suprafetei mari, ar trebui sa mearga binisor.Ce ziceti?

Link spre comentariu

"Cel putin in teorie, datorita suprafetei mari, ar trebui sa mearga binisor." E adevarat ca are suprafata mare dar este putina cea expusa la soare. La automobil este racire fortata.

Link spre comentariu

Un motiv anume? Ai incercat si n-a mers?

Nici merita sa incerci -volumul de apa este foarte mic. Radiatorul de auto este facut sa raceasca nu sa incalzeasca.La automobil trebuie volum de apa mic in radiator pentru o racire mai buna. In fond, agentul de racire este aerul ventilat.Daca tot vrei sa faci asa ceva cu cheltuiala mica, pune un radiator de incalzire (calorifer) din tabla, poate gasesti second.
Link spre comentariu

Intentionez sa testez si eu un sistem solar pentru apa, dar ca element de incalzire as incerca cu un radiator de masina, vopsit in negru si inchis intr-o cutie de lemn probabil. Ma intreb ce eficienta ar avea. Cel putin in teorie, datorita suprafetei mari, ar trebui sa mearga binisor.Ce ziceti?

Merge, cunosc o astfel de aplicatie, are 3 sau 4 radiatoare de dacie montate in serie cu boilerul (apa de la robinet intra in radiatoare si apoi in boiler). Nu este cel mai stralucit montaj dar pe timp de vara isi face treaba. Am spus-o si o mai repet, cantitatea de apa dintr-un panou solar este irelevanta cand vine vorba de incalzire, ea conteaza doar la stabilirea debitului astfel incat apa sa nu fiarba.Ma indoiesc ca intr-un radiator auto intra mai putin apa decat in concentratorul solar prezentat mai sus ori decat intr-un panou din comert (panou 10 tuburi vidate - 0.77 litri , panou plan 2x1 metri - 1.49 litri).Problema este ca suprafata radiatorului este mica (40x60 cm) deci capteaza putin (250-300 wati-ora pe timp de vara) dar daca i se adauga un concentrator (cateva oglinzi care sa reflecte razele solare catre el) ii creste randamentul (vezi concentratorul prezentat mai sus).Deasemenea si panoul solar confectionat din radiatoare de incalzit locuinta este bun. Pe un forum polonez am vazut multe astfel de constructii. Insa pretul de achizitie/constructie creste si ajunge la pretul unui panou din comert, iar randamentul nu-i nicidecum apropiat.
Link spre comentariu

Radiatorul auto e un schimbator de caldura intre mediul lichid si aer. Daca il folosesti sa incalzeasca sau sa raceasca camera cu un ventilator in spate e mult mai eficient ca caloriferele obisnuite.Dar ca sa captezi lumina solara... e net inferior caloriferelor obisnuite. Pentru eficienta maxima, suprafata absorbanta trebuie sa fie perpendiculara razelor solare. pe cand la radiatorul propus de tine lamelele sunt plasate sub un unghi fata de soare.. deci o mare parte se reflecta..

Link spre comentariu

Daca le ai gratis poti sa incerci ca mare lucru nu ar fi. Si oricum e mai bine decat niumic.. Pana o sa faci ceva eficient o sa te ajute si cel auto, si chiar un simplu furtun negru pus la soare (mai indicat).

Link spre comentariu

Dupa cum am spus, este bun si cel auto decat deloc. Dar suprafata de captare este mica (pentru ca si radiatorul este mic).Daca se doreste ceva ieftin se poate folosi teava PEID facuta colac sau serpetina si conectata cu supape de sens si pompa de recirculare la intrarea/iesirea unui boiler obisnuit.Pentru un boiler de 80 litri, ar fi nevoie de ~15 metri PEID de 25 mm ca sa incalzeasca apa de la 15 la 65*C in 10 ore de soare (considerand radiatia soarelui avand o putere de 1000 wati/mp).Pompa ar trebui sa aiba un debit de ~50 litri/ora (0.05mc/ora). La acest debit, diferenta de temperatura intre tur si retur (apa care intra si iese din "panou") ar trebui sa fie de ~10*C. Daca se doreste diferenta mai mare, se scade debitul pompei insa nu sub 0.012mc/ora caci poate incepe fierberea apei in "panou". Ca si pompa cred (nu sunt sigur) ca s-ar putea adapta una de masina de spalat (pompa de evacuare).Legaturile s-ar face ca in desen.

post-41391-139829632978_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări