Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou solar pentru apa calda

lorik199

Postări Recomandate

Nu mai numi unitatea de putere KWt. E gresit. Unitatea de putere se numeste KiloWat si de simbolizeaza KW sau kW.

Spre rusinea mea eu cunosc f bine simbolizarea in rusa iar cea romaneasca inca o invat... La ei 1kilowatt se scrie 1 киловат= 1 квт.De aici a venit si eroarea..
Link spre comentariu

......

Totul e incurajator, dar ai grija la concluzii: una e sa incalzesti 100-200 ml apa cit ai intr-un tub si alta e sa incalzesti un tanc de 200L. Vezi ca daca tancul de 200l fierbe, ai o problema majora.

Kiturile nepresurizate cu tuburi vidate de 140l si 160l vindute de Solara, daca nu folosesti apa calda in timpul unei zile de vara fierb ca dracu si-ti deverseaza apa de 100 de grade pe acoperis! (din experienta)

A punctat foarte bine Misa.

Dar pentru acest tip de panou trebuie un sistem de orientare dupa soare. Asa ca se poate monta un senzor pe recipientul de acumulare ce o sa comande intoarcerea panoului cu cateva grade incat sa nu mai produca apa calda si sa-l puna din nou la treaba atunci cand temperatura scade dintr-un motiv oarecare.

Asa ca la constructia sistemului, tineti cont si de optiunea asta.

O intrebare am pentru @lucione_cip: Nu montezi un geam frontal? Ma gandesc ca pe suprafata oglinzii se depune praf iar stergerea periodica va produce o matuire a suprafetei lustruite de inox. Sticla in schimb nu se zgarie asa usor.

Oricum, felicitari pentru realizare si la vara sa ne spui cum se comporta!

Link spre comentariu

Am realizat montajul trackerului cu relee. Am montat fotorezistentele in mijlocul jgheabului in asa fel incat umbra tevii sa cada pe ambele . Cand se deplaseaza soarele o fotorezistenta "vede" mai multa lumina si montajul reactioneaza imediat. Pentru revenirea la pozitia initiala dimineata, intentionez ca intre PH1 si PH2 sa montez un separator pe verticala astfel incat sa cada umbra pe un PH pana directia placutei separatorului va fi orientata perpendicular soarelui si va disparea umra ei automat.Intr-un minut roteste tija filetata in medie cu 70-90 grade. Precizia este peste asteptarile mele. Urmeaza testele "umede" ;)

Link spre comentariu

Chiar din prima noapte mia dat peste cap mecanismul luna... Nu credeam ca va reactiona si la luna aparatul.. trebuie sa fac acum limitatoare cred..

Mai bine o a treia fotocelula (fototranzistor,etc) indreptata undeva aiurea, care sa detecteze iluminatul de fond. Este zi, se permite pozitionarea cu celelalte celule; s-a intunecat, pozitioneaza panoul catre est la cap de cursa.
Link spre comentariu

Chiar din prima noapte mia dat peste cap mecanismul luna... Nu credeam ca va reactiona si la luna aparatul.. trebuie sa fac acum limitatoare cred..

Pune cate o rezistenta in paralel cu fotorezistenta si nu mai functioneaza doar la lumina puternica :da Am pus si eu in loc de leduri tot fotorezistente si par mult mai fiabile, dar am observat ca mergeau si la intuneric, la cea mai mica sursa de lumina, si le-am pus in paralel cate o rezistenta de 820 ohm, astfel nu merg nici la lumina din camera, doar la lanterna.. si presupun ca si la soare, eu inca nu am avut parte de el sa testez afara.. :freaza:Buna ideea cu montarea senzorului in dreptul tevi, tot asa o sa le montez si eu..
Link spre comentariu
Vizitator leomagic44

Am realizat montajul trackerului cu relee. Am montat fotorezistentele in mijlocul jgheabului in asa fel incat umbra tevii sa cada pe ambele . Cand se deplaseaza soarele o fotorezistenta "vede" mai multa lumina si montajul reactioneaza imediat. Pentru revenirea la pozitia initiala dimineata, intentionez ca intre PH1 si PH2 sa montez un separator pe verticala astfel incat sa cada umbra pe un PH pana directia placutei separatorului va fi orientata perpendicular soarelui si va disparea umra ei automat.Intr-un minut roteste tija filetata in medie cu 70-90 grade. Precizia este peste asteptarile mele. Urmeaza testele "umede" ;)

Ce schema electronica ai adoptat? Pune o poza....ceva.
Link spre comentariu

Nu indraznesc sa pun poza din cauza antitalentului electronic.Important este ca merge. E schema simpla cu punte H unde in loc de tranzistori au fost folosite relee.Am nevoie de un sistem de rotire de peste 180 grade. Are cineva vre-o idee? Tija filetata nu va merge la peste 170 grade.

Link spre comentariu

Uite aici ceva super, special pentru panouri solare!O sa cumpar o pompa de recirculare ucraineaska la 30 euro si o sa fac asta.. Domnul bercioiu a realizat si softul respactiv. Putini oameni generosi se intalnesc acum.. Respectele mele..

Link spre comentariu
Vizitator leomagic44

Uite aici ceva super, special pentru panouri solare!O sa cumpar o pompa de recirculare ucraineaska la 30 euro si o sa fac asta.. Domnul bercioiu a realizat si softul respactiv. Putini oameni generosi se intalnesc acum.. Respectele mele..

Aici.........unde aici.........ca nu e nimic.
Link spre comentariu

Invertoare de livrat in Retea(On-Grid).

Asta ma amuzat.. Livrare in reteaua Romaniei.... Pai ca sa ei aprobarile dupa regulamentarile actuale (facute intentionat ca sa nu te incadrezi) te costa atat incat se vor uza moral instalatiile iar tu inca vei avea rate de platit.. Crezi ca o sa renunte la profit monopolistii ca sa vindem noi faramiturile noastre de energie? Spre deosebire de alte tari unde conditiile sunt minime iar facilitatile pt energia verde sunt maxime.. Doar unii cu investitii serioase isi pot permite livrarea, nu muritorii de rand. Chiar si domnul Arcadius, care are energie in plus, prefera sa o consume in loc sa o vanda retelei nationale din cauza conditiilor draconice si obstacolelor create artificial in acest sens.. Asta un mic off topic la reclama off topic..
Link spre comentariu

Am refacut mecanismul dar nu am reusit sa obtin un unghi mare Cred ca concentratorul se roteste la aproximativ 100-110 grade.pana voi gasi o solutie mai buna, voi folosi asa concentratorul. Desigur ca este pacat ca pierd in jur de 4 ore solare vara (2 dimineata si 2 seara). Dar vara si asa avem destula apa calda iar iarna unghiul acesta se incadreaza destul de bine. Pana voi gasi o solutie mai buna raman la aceasta varianta. Pate vine cineva cu idei pe parcurs.. Am cumparat tevaraia si conectorii pentru racordare la boiler.. Ma apropii de testele finale..

Link spre comentariu

Am terminat racordarea la boiler , montarea mecanismului de orientare , si am facut primele teste. Din teste rezulta ca concentratorul este cu "fotorezistentele in nori". Adica daca este innorat el se orienteaza dupa cel mai luminos loc pe cer (norii albi) in lisa soarelui. Dupa ce boi monta si butoane de decuplare de urgenta in ambele directii il voi lasa sa mearga autonom si sa vad rezultatele. Cred ca voi avea apa fierbinte cu 30% mai mult pe putin, fata de cat am acum..

post-74481-139829584887_thumb.jpg

post-74481-139829584895_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări