cusnir Postat Decembrie 15, 2012 Partajează Postat Decembrie 15, 2012 Cusnir, tinind cont de faptul ca oglinda parabolica ai facut-o din fisii inguste de oglinda, logica spune ca fiecare fisie de oglinda trebuie sa reflecte pe teava centrala. Asta inseamna ca fiecare fisie de oglinda trebuie sa aiba latimea mai mica sau cel mult egala (in cazul ideal de reglaje) cu diametrul tevii.Asta voiam sa zic cu grosimea tevii, respectiv aria de captare efectiva.Oricum, putrerea instantanee depinde de deschiderea totala a oglinzii privita din pozitia Soarelui. Adica oricum nu obtii mai mult de 1KW/m2. Poti obtine doar temperatura maxima mai mare.Parerea mea e ca (fara a va supara pe mine) e doar un experiment interesant care la nivel de amator nu va duce la un aport termic semnificativ in sistem.Gindeste-te cum variaza suprafata efectiva (proiectia) pe care bate Soarele in miscarea lui.Sunt deacord cu absolut toate punctele cu tine. Apreciez si faptul ca nu postezi ca alti membri doar de dragul de a contrazice. Insa ati omis un lucru foarte important- randamentul care este dependent de pierderile sin sistem. Acum dupa el mai simplu calcul vedem care e suprafataunei cingure tevi si care e suprafata sistemului clasic. vara a exagera pot sa spun ca e de sute de ori mai mare si deci si pierderile sunt pe masura. Cu suprafata de 10 mp panouri clasice nu poti ridica temperatura peste 70 C (cazul ideal). La mine, panourile clasice si acum incalzesc apa iarna si facem baie dar suntem in cipru si sa nu uitam ca aici e mereu soare. insa 70 C a fost temperatura maxima in august!desigur ca sistemul cu tuburi vidate deja este alt nivel tehnologic si investitional deci ese din discutie, care desigur ar fi ideal. Noi discutam aici un sistem foarte ieftin si apropiat ca eficienta de tuburile vidate. Desigur ca 2 MP produc de 2 ori mai multa apa calda decat 1 mp insa la o temperatura mai redusa. Daca este sa punem 2 mp clasice si 2 mp parabolice deja pot spune ca voi avea de 2 ori mai multa apa calda in boiler doar datorita temperaturii. Degeaba panourile clasice imi incalzesc temperaturain boiler prima jumatate a zilei daca se opreste la amiaza, cand apa deja a ajuns 60 C. Pe cand Parabolica continuasa ridice teperatura si poate chiar sa fiarba in functie de puterea panourilor. In zonele subtropicale cum e cipru de pe 1 mp poti capta pana la 1,18 kwt /mp. Sunt deacord cu tine ca toate panourile au acelasi randament in conditii ideale (vid). Insa marea diferenta in cazul nostru o fac pierderile. in sistemul meu pierderile existente pe teava colectoare poate fi calculata simplu afland suprafata tevii expusa la aer. L=2pr=1m*2*3,14*0.015=0,0942mp. Acum folosind suprafata aceasta radianta putem obtine valorile pierderilor in functie de temperatura (in aer liber desigur, ca la calorifere).1 MP panouri clasice are cel putin de 10 ori suprafata mai mare in caz plan, dar tinand cont de tuburile care in jur de 10ajungem la valori ale suprafetei de multe zeci de ori mai mari decat a unui singur tub. Desigur ca izolatia isi spune cuvantul puternic dar niciodata nu va avea randament apropiat de randamentul jgheabului oricare ar fi izolatia.Plus ca cel mai important fapt este ca un panou clasic nu il poti orienta mereu spre soare cum facen in cazul jgheabului cu solar trackerul, ca sa avem mereu deschiderea maxima fata de soare. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Eu ma chinui cu electronica bat-o vina. Nu ma asculta deloc electronii astia rebeli.. Ai reusit sa faci tracker-ul ? ce schema ai folosit ?Eu am facut acum cateva minute schema de mai jos, gasiti detali si aici: http://solartracker.greenwatts.info/ (clik in stanga, Solar Tracker 1, 2, 3, 4,5, etc) si testat cu un motoras functioneaza ok, am testat cu o lanterna si se invarte motorasul in sensul led-ului luminat... astept sa apara soarele sa testez montajul afara.. Circuit Parts List: 4558DX General Purpose Op-Amp D2058/NTE377 NPN Transistor B601/NTE262 PNP Transistor Zener Diode - 5.6v R1 - 10meg-ohm 1/2W resistor R2 - 5meg-ohm 1/2W resistor R3 - 20k-ohm 1/4W resistor R4 - 10k-ohm 1/4W resistor 8 LEDs - clear lens GaP green 5mm 40deg 1 Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 eu abia am facut cablajul..Dureaza mult la mine.. Electonica pt mine e grea..Cu mecanica e altceva.. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 puteti posta schema si cablajul pe care il faceti dvs ? eu am incercat schema de mai sus pe un cablaj de test.. acum zic sa fac in sprint layout cablajul la schema aceasta: caci pare mai "solida" dE0-vE0ACtI Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 eu am ales ceva mai modest dar ca piese e cam tot atata munca. Dupa ce terminati si il testati poate fac si eu schema DVS ca mi se pare mult mai fiabila. Problema ar fi fototranzistorii. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 eu am ales ceva mai modest dar ca piese e cam tot atata munca. [attachment=0]solar_tracker_cu_punte_H.png[/attachment] Dupa ce terminati si il testati poate fac si eu schema DVS ca mi se pare mult mai fiabila. Problema ar fi fototranzistorii.Fototranzistori nici eu nu ii am dar o sa incerc cu led-uri verzi in locul fototranzistorilor ca in schema de mai sus.. ca e cam acelasi principiu, evemtual mai ajustez din rezistente.. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Am desenat pana la urma in sprint layout o versiune de cablaj la schema de mai sus, am si realizat-o si functioneaza perfect, cu leduri in loc de fototranzistori, cu o singura modificare si anume o rezistenta de 1M inseriata cu cele doua de 100K, cred ca ar trebui chiar semireglabil ca din ce am observat, de aici se regleaza sensibilitatea la lumina (fara rezistenta inseriata nu functiona, probabil fototranzistori sunt mai "sensibili" ca led-urile) si am folosit relee in loc de puntea H ca nu am mai gasit mosfeti P...am facut si un mic filmulet..m3EM67CNpBw Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 felicitari.daca aveam montajul dvs acum captam deja soarele.. ) Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 eu sunt hotarat sa fac si eu concentrator parabolic dar singur teama ar fi oglinda, fasiile de oglinda.. si tot cautand pe google am mai descoperit ceva interesant zic eu, si anume: folie cromata si vopsea cromata care cred eu ca ar merge aplicata pe parabola (tabla zincata) dar nu stiu exact care ar fi mai buna, voi ce ziceti ? a lucrat cineva cu asa ceva ? ToviVvpSfro 3V_2dhklg4E Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 de une o pot cumpara?eu am cautat dar gaseam la cantitati industriale.. Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 vopseaua respectiva se va matui cu timpul la soare ar trebui protezata cu un strat de lac tip auto . Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Cu "oglinda" ramane sa vad ... Spray, folie.. am vazut ca se gaseste si Tabla inox lustruita (oglinda), vad eu.. cum ies mai ieftin intre timp am modificat putin schema, i-am adaptat si intoarcere inapoi la rasarit la sfarsitul zilei (capatul cursei) profitand de butoanele (de la un cuptor cu microunde) de limitare .. testat in casa cu lanterna functioneaza perfect.. pe un cablaj de test..astept sa prind soare sa o testez si afara si apoi ma apuc de cablaj.. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 Am facut pana la urma montajul, testat afara la soare merge perfect... Acum urmeaza partea mecanica...defapt sa vad ce fac cu tabla.. am trimis cateva e-mailuri la firme care comercializeaza tabla inox dar nu mi-a raspuns nimeni (avetii idee unde gsesc si cu cat?) pana la urma daca nu gasesc sau gasesc foarte scumpa, o sa fac din tabla zincata si lipesc fasii de oglinda ca "cusnir".inca ceva, daca folosesc teava de Aluminiu (o am deja, este de 35mm in diametru si groasa de 5mm) in loc de cupru o sa am pierdere mare de caldura (randament ) ? Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 ...defapt msa vad ce fac cu tabla.. am trimis cateva e-mailuri la firme care comercializeaza tabla inox dar nu mi-a raspuns nimeni (avetii idee unde gsesc si cu cat?) purmadaca nu gasesc sau gasesc foarte scumpa..............."Pe persoana fizica" nu te baga nimeni in seama, eu am gasit in Pitesti la un magazin pentru repere balustrazi de inox, unde au tabla inclusiv din cupru, deci incearca la astfel de magazine.... sa nu ma intrebi de pret ca nu mai stiu, nu am cumparat efectiv doar am intrebat... Link spre comentariu
Vizitator biju2010 Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 sal a facut cineva serpentine de ppr de 2 toli cred ca ar merge Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum