mișa Postat Decembrie 8, 2012 Partajează Postat Decembrie 8, 2012 O solutie simpla si ieftina nu cunosc (si care sa functioneze fara sa fi tot timpul cu "surubelnita in reglaje"). Ideea e ca aceste concentratoare se folosesc pentru a obtine temperaturi inalte, respectiv pentru a obtine aburi in vederea actionarii unei turbine. Pentru apa calda panourile normale sunt solutia cea mai buna. In cazul tau, 3KW e prea putin pentru a obtine o cantitate suficienta de aburi incit sa fie utila la ceva.Oricum, proiectul e interesant. Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 8, 2012 Partajează Postat Decembrie 8, 2012 ideea era sa ridic temperatura, folosind panourile solare normale ca preincalzitor de apa , pe post de accesoriu ajutator. exista deja 2 panouri instalate care au peste 2 mp suprafata. Link spre comentariu
blue36 Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Explica-ne te rog cum ai calculat astfel incit razele solare sa fie concentrate pe teava! Ideea este poate cineva o sa vrea sa faca unul si in acest caz este binevenita aceasta informatie! Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Explica-ne te rog cum ai calculat astfel incit razele solare sa fie concentrate pe teava! Ideea este poate cineva o sa vrea sa faca unul si in acest caz este binevenita aceasta informatie!Simplu, acela e un sector de cerc iar treva e pusa in centrul cercului imaginat total. Link spre comentariu
blue36 Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Aha, am inteles! Multumiri! Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Explica-ne te rog cum ai calculat astfel incit razele solare sa fie concentrate pe teava! Ideea este poate cineva o sa vrea sa faca unul si in acest caz este binevenita aceasta informatie!Simplu, acela e un sector de cerc iar treva e pusa in centrul cercului imaginat total.De unde ai dedus ca e un cerc?? Parabola se calculeaza dupa o formula speciala.Eu am calculat curbura cu ajutorul unui soft simplu de pe net "parabola calculator". De acolo dai parametrii doriti. marime, distanta focala.. Ca idee pentru cei care cred ca e simplu- in centru curbura este mai mare, iat la marginile parabolei aproape ca lipseste. o sa postez coordonatele pentru cei interesati Parabola Diameter 1000 Depth 350.txt Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Nu credeti ca ar trebui un moderator ( MifTy) sa uneasca topicul cu acesta: viewtopic.php?f=74&t=78207 ? tinand cont ca se discuta despre aceiasi problema. .. ACM. Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 12, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2012 De unde ai dedus ca e un cerc?? Parabola se calculeaza dupa o formula speciala. Eu am calculat curbura cu ajutorul unui soft simplu de pe net "parabola calculator". De acolo dai parametrii doriti. marime, distanta focala.. Ca idee pentru cei care cred ca e simplu- in centru curbura este mai mare, iat la marginile parabolei aproape ca lipseste. o sa postez coordonatele pentru cei interesati Imi cer scuze, am facut o greseala, vroiam sa spun sector de cilindru.(sau un cerc in sectiune transversala)Nu vad ce nu e corect in afirmatia mea - exista in acel dispozitiv sa spunem 50 oglinzi; nu trebuie ca fiecare sa fie orientata exact catre centru sau raxele cercului sa formeze un picior de perpendiculara pe mijlocul oglinzii? Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 din afirmatia de mai sus rezulta ca poti trasa cu un compas o circumferinta de diametrul dorit si ai rezolvat problema.Insa nu e asa.O sa observi ca parabola nu e circumferinta ci mai degraba are forma unui ou.Cu cat e mai in interior punctul de focalizare cu atat este mai ovoida (alungita) parabola (evit sa zic circumferitna pt ca e total gresit)si invers.Cu cat e mai in afara focalizarea cu atat e mai apropiata forma de o circumferinta. Probabil ca merge si circumferinta in anumite conditii dar nu cred ca e acceptabila o distanta focala peste 6 metri. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 cusnir are dreptate, uitati aici explicatia complexa : http://www.mpoweruk.com/solar_power.htm calculatorul de parabola in atash parabola2.zip Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 13, 2012 Partajează Postat Decembrie 13, 2012 Nu credeti ca ar trebui un moderator ( MifTy) sa uneasca topicul cu acesta: viewtopic.php?f=74&t=78207 ? tinand cont ca se discuta despre aceiasi problema. .. ACM.Mifty nu prea crede că ar trebui unite: discuțiile, deși au același subiect, au nivele diferite, și aceeași problemă e abordată din două unghiuri.aș spune că cel mai bun lucru ar fi să editez primul post din fiecare cu un link spre celălalt, astfel încât fiecare să aleagă abordarea care îi e mai accesibilă... Link spre comentariu
lucione_cip Postat Decembrie 14, 2012 Partajează Postat Decembrie 14, 2012 cred ca pana la urma o sa fac si eu un concentrator..intrebare...in loc de fasiile de oglinzi nu asi putea lipi folie de supravietuire ? ca reflecta 90% din radiatia calorica.. ar fi mai ieftina si mai usor de aplicat... Link spre comentariu
cusnir Postat Decembrie 14, 2012 Partajează Postat Decembrie 14, 2012 pai daca este asa ceva e chiar mai bine.Vei obtine o fasie ingusta la focalizare ce iti mareste randamentul.Eu nu am gasit aici folie de oglinda. Merita sa pierzi 10% usurand astfel instalatia cu minim 6kg.La mine oglinzile cantaresc 9 kg. Recomandarea mea este sa calculezi astfel ca teava sa treaca prin centrul axului.Asdtfel poti scapa de problemele care apar la o teava mobila. Parabola se va invarti in jurul tevii pe care o va incalzi faca sa o miste (axul vor fi tevi pin mijlocul carora va trece teava de cupru pt apa calda). Eu ma chinui cu electronica bat-o vina. Nu ma asculta deloc electronii astia rebeli.. Link spre comentariu
tommymd Postat Decembrie 14, 2012 Partajează Postat Decembrie 14, 2012 Eu am avut un panou solar de pe vremea raposatului. Se montau pe blocuri. Era cam de 2 mp, avea serpentina din teava de fier de 1/2, iar intre randurile de teava era o tabla subtire de aluminiu, lustruita, in zig-zag (vvvvvv - sper sa intelegeti) care folosea pe post de reflector. Teava era vopsita negru, si cutia era din tabla, izolata posterior cu vata si anterior era geam, izolat cu cauciuc pe margini.I-am pus un boiler, deasupra lui si functiona prin termosifonare pana se incalzea toata apa din el. La boiler i-am dat izolatia jos si l-am vopsit in negru sa mai atraga si el din razele solare. Fara boiler, nu prea merge bine pentru ca apa care intra in el nu are tot timpul aceeasi temperatura si atunci apar si variatii la robinet, plus ca trebuie sa fie soare puternic pentru asa ceva.Am fost foarte multumit de el. Aducea apa la 60 grade. Din pacate intr-un an nu am golit toata apa din el si au puscat tevile. Apoi s-a degradat si suprafata reflectoare.Cred erau calculate bine la unghiurile de reflexie a razelor solare. Pe viitor vreau sa incerc sa-l refac folosind teava de cupru si sa incerc sa reconstitui reflectorul din carton acoperit cu folie de aluminiu alimentara. Cine stie, poate iasa. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 14, 2012 Partajează Postat Decembrie 14, 2012 Cusnir, tinind cont de faptul ca oglinda parabolica ai facut-o din fisii inguste de oglinda, logica spune ca fiecare fisie de oglinda trebuie sa reflecte pe teava centrala. Asta inseamna ca fiecare fisie de oglinda trebuie sa aiba latimea mai mica sau cel mult egala (in cazul ideal de reglaje) cu diametrul tevii.Asta voiam sa zic cu grosimea tevii, respectiv aria de captare efectiva.Oricum, putrerea instantanee depinde de deschiderea totala a oglinzii privita din pozitia Soarelui. Adica oricum nu obtii mai mult de 1KW/m2. Poti obtine doar temperatura maxima mai mare.Parerea mea e ca (fara a va supara pe mine) e doar un experiment interesant care la nivel de amator nu va duce la un aport termic semnificativ in sistem.Gindeste-te cum variaza suprafata efectiva (proiectia) pe care bate Soarele in miscarea lui. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum