Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou solar pentru apa calda

lorik199

Postări Recomandate

Si eu recomand folosirea unui calorifer de otel de tipul 1.1 (cu partea de circulatie numai pe o parte a calorifereului) sunt cele mai ieftine,iar suprafata utila este mai mult decat suficienta.Daca se foloseste si geam dublu(termopan, fara rama pvc)efectul este excelent.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Scad pierderile de caldura. Avand perna de aer (care e termoizolant bun) creste temperatura in interior dar nu stiu daca e eficient in cazul cand caldura e absorbita si transferata unui agent termic.Dar e doar parerea mea..

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am vrut sa cumpar un panou solar pentru un boiler de 200 litri (facut din butoi de bere ) ca sa nu mai folosesc curentul electric pt. apa calda pe timp de vara.Am ramas masca vazind preturile practicate de "hotii de la energia verde" si am trecut la fapte.Am cumparat placa OSB 10 mm, cornier CW pt. gipscarton,vata minerala cu folie aluminiu,teava CU 15,tabla zincata si placa policarbonat 8 mm.post-71215-139829521491_thumb.jpgpost-71215-139829521502_thumb.jpgAm testat placa incepind de la mijlocul lunii iulie si functioneaza foarte bine cind este soare.In lunile de vara am avut apa la 60 *C si surprinzator astazi 12 noi 2012 am gasit apa la 52*C.Circulatia apei in panou este realizat in sistem "drain back" fara presiune.Tubul colector este facut din butoias de freon.Costurile s-au ridicat la 1000 lei in care este inclus si pompa de recirculare.Comanda instalatiei este realizat cu un termostat digital EWK201 care costa 150 lei la magazinele cu echipamente frigorifice.Intre timp am gasit si un negustor cinstit care avea panou solar la pret accesibil din Spania care avea suprafata de 2 mp cu 840 lei!

post-71215-139829521497_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu ma apropii de finalizarea constructiei unui jgheab parabolic acoperit cu oglinga.Scopul este sa capteze razele solare de pe suprafata de 1 mp si sa le focalizeze in interiorul lui pe o teava de cupru vopsita in culoarea neagra mata.Primele teste cu focalizarea sunt incurajatoare (acoperita la 1/4 cu oglinda).O sa va tin la curent cu rezultatele.

Link spre comentariu

Astazi am testat in sfarsit jucaria mea.Vreau sa va spun ca apa fierbe cu usurinta un teava daca nu este recirculata.Materialele au costat f putin.Oglinzile fasii de 2 cm latime lipite cu silicon pe tabla jgheabului parabolic (calculat cu precizie 1 mm) . Tabla a costat 12 euro cu tot cu indoirea marginii. Oglinzile le-am luat de la centru de taiere a sticlei gratis, Teava de cupru o aveam mai demult.Rasina am folosit in jur de 1 kg (5 euro). Cadrul suport pentru jgheab l-am facut din profile vechi de tamplarie aluminiu. Asta a fost tot.Costuri reduse eficienta maxima. Cred ca este un pic inferioara instalatia ca randament doar celor cu tuburi vidate.Desi daca bagam si aici in centrul focal un tub vidat de la chinezi atinci deja devine net superioara ca temperatura si rendament faca de panourile clasice. greoaie si scumpe..

Link spre comentariu

salut, cusnir , jgheabul trebuie orientat dupa soare pe tot parcursul zilei sau este fix, pune niste poze te rog ,si cateva detalii despre marimea panoului ,dimensiuni.diametru jgheabului etc .felicitari

Link spre comentariu

dimensiunea este 1mx1m la captare.Lingimea tablei este 126 cm care la curbare rezulta exact 1 metru.este nevoie de orientare dupa soare doar in un singur plan.Se recomanda ca sa se miste de la est la vest si tubul sa fie pe verticala.Eu am ales varianta orizontala doar pt experiente.Urmeraza sa o montez vertical dupa ce fac trakerul

Link spre comentariu

salut, nu ar fi mai bine daca teava ,cu intreg sistemul sa fie inclinata la unghiul paralelei terestre , aprox 45 grade .eu ma gandeam sa-mi fac un panou solar pentru apa calda , iar tuburile parabolice sa fie ceva mai mici in diametru undeva la 20cm , facute din tevi din PVC , pe care sa lipesc asa cum ai zis fasii de 2cm de oglinda, iar in focar tevi de cupru de 15mm vopsite in negru , iar panoul acoperit cu un geam termopan dublu strat, panoul sa fie fix nu cu orientare dupa soare . ce parere ai ?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

salut, nu ar fi mai bine daca teava ,cu intreg sistemul sa fie inclinata la unghiul paralelei terestre , aprox 45 grade .eu ma gandeam sa-mi fac un panou solar pentru apa calda , iar tuburile parabolice sa fie ceva mai mici in diametru undeva la 20cm , facute din tevi din PVC , pe care sa lipesc asa cum ai zis fasii de 2cm de oglinda, iar in focar tevi de cupru de 15mm vopsite in negru , iar panoul acoperit cu un geam termopan dublu strat, panoul sa fie fix nu cu orientare dupa soare . ce parere ai ?

O sa pun poza peste 10 zile cand o sa ajung la calculatorul meu." nu ar fi mai bine daca teava ,cu intreg sistemul sa fie inclinata la unghiul paralelei terestre , aprox 45 grade " Foarte corect.Ar fi mult mai bine pentru ca vor fi mai putine pierderi la constructiile mai mici.trackerul va urmari soarele doar pe orizontala, adica pe partea cea mai seensibila datorita unghiului mare. La partea a doua a conceptului , cu multe jgheaburi de 20 cm o sa ai pierderi mari. Latimea fasiilor lamelor de oglinda trebuie sa fie cu cel putin 30% mai mica decat diametrul tubului de cupru.Tevile de PVC pe langa termoconductibilitatii scazute se topesc in acest caz. Plus ca te costa mai scump decat o singura teava pe centru.
Link spre comentariu

Soarele are inaltimea radiala de 45 grade fata de orizont doar la echinoctii (asta in zona paralelei de 45), resprectiv pe 21 martie si 21 septembrie. Intre aceste date, inaltimea este mai mare, crescand din martie pana la solstitiul de vara pe 22 iunie cu aprox 12 grade (jumatate din putin peste 23 de grade), moment din care incepe sa scada tot cu 12 grade pana in septembrie. Bineinteles ca la solstitiul de iarna din decembrie sunt cu 12 grade mai putin decat la echinoctii.Pentru un randament maxim, eu as pozitiona panoul undeva pe la 50 grade fata de orizontala. Si daca vrem sa fim si mai drastici, am putea concepe un sistem de orientare si pe verticala, ceva gen montura polara pentru antene de satelit, reglabil la intervale mai lungi, sa zicem saptamanal, cu aproape 0,5 grade ( 26 saptamani / 12 grade).Panoul reflectorizant parabolic realizat de tine, are o toleranta, imi scapa numele acesteia. Teoretic, acest panou ar trebui sa reflecte lumina pe o linie, numita focar si pe care se afla amplasata teava de cupru. Practic, daca vei lua un ecran alb, o coala de carton, si il vei plimba prin focar vei observa ca aceasta linie este de fapt un cilindru cu o grosime ce depinde de precizia realizarii practice a reflectorului. In functie de aceasta grosime masurata practic cum am spus mai sus, poti monta un captator format din una, doua sau chiar mai multe tevi in paralel, crescand astfel randamentul.De fapt unde vroiam sa ajung? Aceasta propietate, sau mai bine spus toleranta din executie, te scuteste de pozitionarea continua dupa soare si vei concepe un sistem de urmarire in pasi de cateva grade (de la 1 la, sa zicem, 3).Scuze de postul lung!PSMetoda cu ecranul o foloseam pentru a masura dimensiunile focarului si adaptarea unei antene horn la parabolicele de fibra executate de diferite firme de prin tara, Abacus si cei cu calutii, parca Sat Sistems. Sunt sigur ca unii useri isi mai amintesc de vremurile acelea!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Trackerul solar e de fapt o prostie. Pozitia Soarelui se cunoaste cu precizie in fiecare moment. Trebuie doar implementata intr-un controller care are si ceas-calendar, eventual sincronizat prin GPS. Se gasesc fisierele cu coordonate Soarelui pe net pentru orice zona. Functioneaza perfect si nu e afectat de eventualele intemperii. Stii exact unde "te duci" oricind.In alta ordine de idei, cum de nu ai innegrit teava centrala? Nu era mai bine sa o faci mai mare pentru ca sa fi sigur ca focusul e in zona utila? Adica reglaj mai lejer.

Link spre comentariu

urmeaza sa mai atases inca 2 chestii identice ca sa fac un concentrator solar de 3 metri (aprox 3 KW) Nu e montata de aceia nu e inca vopsita. DaCA aveti idee cum se poate rezolva mai ieftin problema trackerului va rog sa imi dati o trimitere la sursa ca sa ajute pe cei interesati.. Important este sa nu se foloseasca motoare pas cu pas sau alte solutii scumpe.. sau complicate electronic. trackerul gasit pe net era destul de simplu. un intregrat, 4 tranzistori si ceva reziztente

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări