daniels Postat Mai 29, 2014 Partajează Postat Mai 29, 2014 Intre timp mi-am procurat un rezervor in care voi incalzi apa. rezervorul are 160l (80x80x25cm) si este facut din fibra de sticla. Am facut si suportul pe care voi cocota acest rezervor si are o inaltine de 2.5m de la sol. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Mai 31, 2014 Partajează Postat Mai 31, 2014 Sa inteleg ca va fi pe post de boiler? Mi se pare cam mare suprafata lui radianta si va trebui izolat bine. Ce nu era bine la boilerul din comert? Erau prea mici diametrele tevilor? Nu facea fata termosifonarea si fierbea apa? In acest caz trebuia sa ridici boilerul mai sus (evantual in pod.) daca pe la iesirea apei calde din boiler intra apa direct din concentrator e mai bine decat cu serpentina. Poate nu vad eu bine ce se intampla.. Link spre comentariu
daniels Postat Mai 31, 2014 Partajează Postat Mai 31, 2014 Da e pe post de boiler, In acel vas se va incalzi apa. Vasul are peretii de 1cm grosime, dar daca am pierderi mari il pot izola. Instalatia am vrut de la bun inceput sa fie independenta si sa o folosesc cat imi va permite soarele.Am avut mai multe motive sa o fac independenta. 1. Am boiler (cazan) pe lemn si mi-ar fi fost mai greu sa-i bag o serpentina. 2. Locul unde am baia nu imi permite sa pun panoul suficient de aproape de boiler, pentru ca este umbra 3. Pe timp de vara oamenii mai uda prin gradini si uneori nu am apa la retea, asa ca il umplu dimineata, iar seara apa curge prin cadere. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Mai 31, 2014 Partajează Postat Mai 31, 2014 Eu nu am bagat nici o serpentina.. Dupa cum am specificat, am conectat prin teu apa incalzita la iesirea apei fierbinti din boiler iar apa rece la intrarea in boiler adica am facut conexiunea concentratorului exact paralel cu boilerul. Defapt cu apa rece este alimentat doar boilerul, iar concentratorul doar recircula apa din el, fiind legat in paralel. Astfel exclud randamentul un pic redus care apare la transferul de caldura prin serpentina plus ca simplific mult constructia. In legatura cu rezerva de apa- e mai simplu sa ai un butoi cu apa de rezerva pe casa care sa fie mentinut la un nivel. E mai simplu, mai eficient ca nu sunt pierderide caldura. Acumulatorul de apa nu trebuie sa fie neaparat fierbinte. Dar daca ai hotarat sa faci acest sistem cred ca e fiabil pe deplin. Acum sa vedem cum se comporta in toate anotimpurile si care sunt pierderile de caldura peste noapte. La mine apa fierbinte se pastreaza pana dimineata dar la sistemul tau ma indoiesc. Eu personal , daca as fi optat pt acel vas, l-as alege rotund (perfect ar fi sferic dar daca il ai deja asta este. Bagi polistiren mai mult si rezolvi. Vata minerala nu e buna pt ca va acumula umezeala de la precipitatii. Deci sunt anumite complicatii, plus ca izolarea trebuie facuta bine si la fundul vasului, iar acolo cred ca poti pune doar polistiren extrudat, care e mai scump. desi nu merge chiar mult.. Succes! Asteptam rezultatele Link spre comentariu
daniels Postat Mai 31, 2014 Partajează Postat Mai 31, 2014 Da, acum am inteles. In acest caz nu se depune pe teava din parabola calcarul? Eu am de gand sa bag in instalatie apa distilata. Treaba cu randamentul e relativa, daca pe retur voi avea apa mai calda timpul de incalzire va fi mai scurt. O poza cu suportul Link spre comentariu
aureliu67 Postat Iunie 1, 2014 Partajează Postat Iunie 1, 2014 Deocamdata functioneaza bine. temteratura nu se ridica mai mult de 70 crade pt ca e 1 mp suprafata concentratorului. Vara merg doar pe panouri normale. Nu baga apa distilata. Baga antigel direct daca tot faci contur separat Link spre comentariu
CIBY2 Postat Iunie 4, 2014 Partajează Postat Iunie 4, 2014 Ideea cu serpentina si circuit separat pentru panou este foarte buna. Foloseste antigel sa nu mai fie nevoie sa golesti serpentina iarna. Acum cativa ani am construit pentru proba (improvizatie ramasa definitiva) un panou clasic de 0,7/1 metru, din teava de cupru, tabla galvanizata si geam cu circuit deschis. Pe post de boiler un butoi de 220 litri si il foloseam la un dus de vara, alimentat din bazinul de deasupra pentru udat gradina. Multumit de el nevoie mare, numai ca anul trecut cand am umplut instalatia, panoul nu mai incalzea apa. Pana la urma am constatat ca se desprinsese calcarul de pe interiorul tevii si o infundase. Problema s-a remediat, dar cu o serpentina nu s-ar fi intamplat asta. Calcarul are obiceiul de a se depune in zonele calde ale instalatiei si daca s-a depus in teava dintr-un panou clasic unde temperatura are cateva zeci de grade, ma gandesc ca la un panou cu concentrare unde temperatura in focar este mult mai mare, efectul este mult mai pronuntat. Este adevarat ca in zona mea apa este foarte calcaroasa, dar peste tot apa contine mai mult sau mai putin calcar, ce se va depune in interiorul tevii. Link spre comentariu
Vizitator Eu OBoo Postat Iunie 4, 2014 Partajează Postat Iunie 4, 2014 http://mscir.tripod.com/parabola/ http://www.appropedia.org/Parabolic_shape_calculation Posibil sa trebuiasca amatorilor . Mi-am achizitionat si eu apx 3 metri patrati fasii oglinda cu latimea de 5cm si lungimi diferite . Zilele astea ma apuc de treaba . Link spre comentariu
bac Postat Iunie 6, 2014 Partajează Postat Iunie 6, 2014 (editat) ma gandesc sa cotrop o parte a panoului, ieri pe la 12 am bagat apa si pana seara a facut-o de aproape 70' , dupa 4 dusuri lungi, aseara a urmat inca unul si apa era tot fierbinte, boilerul este de 80 litri- trebuia mai mare... pe la 11 am pus panoul fara apa in el si pana l-am fixat si mufat legaturile a trecut 1 ora, s-a incins incat a curbat policarbonatul. azi urca la 80' abia tinui termometru de abur, acul de pe boiler e la maxim. poze cu ozn-ul. Editat Iunie 6, 2014 de bac Link spre comentariu
verde Postat Iunie 6, 2014 Partajează Postat Iunie 6, 2014 Cum l-ai facut pina la urma ? din poze se pare ca-i din tabla zincata cu ondulatii mici ,ce suprafata are panoul ?,felicitari ,rezultatele sint peste asteptari . Link spre comentariu
bac Postat Iunie 7, 2014 Partajează Postat Iunie 7, 2014 (editat) Cum l-ai facut pina la urma ? din poze se pare ca-i din tabla zincata cu ondulatii mici ,ce suprafata are panoul ?,felicitari ,rezultatele sint peste asteptari . exact cum m-ai sfatuit sa-l fac, (multam') , - teava patrata de 1,5cm, colectori de 2x4cm, tabla de aluminiu de 1,5mm - negru mat spray - osb, scandura brad 2x10cm -vopsite de 2 ori - policarbonat suprafata este de 2,4 mp atat ca nu am bagat serpentina in boiler ci am sudat doar un stut putin mai jos de unde pleaca teava de apa calda a boilerului. apa are o mica nuanta din cauza tevilor (se observa numai cand face sotia baie - ea umple jumate cada, si se oserva in contrast cu albul cazii) dar presupun ca se va remedia problema dupa ce se vor spala suficient pe interior. Editat Iunie 7, 2014 de bac Link spre comentariu
aureliu67 Postat Iunie 7, 2014 Partajează Postat Iunie 7, 2014 Daca e multumita sotia cu nuanta e ok. Daca nu pui serpentina in boiler sau pur si simplu cumperi boiler cu serpentina mai mare si ai scapat de toate grijile. Felicitari. Eu as fi ales teava patrata zincata ca sa nu apara culoarea. La apa rece posibil sa dispara dar la apa calda nu stiu ce sa zic. Oricum poate ca nici nu conteaza un continut mai mare de fier. Spui sotiei ca e sursa naturala de fier pentru hemoglobina si scapi . Felicitari inca odata. Link spre comentariu
bac Postat Iunie 7, 2014 Partajează Postat Iunie 7, 2014 - multumesc, ce sa zic, am cautat teava zincata dar in zona mea aduc decat rotunda, cea patrata este decat pe exterior zincata - deci nu avea rost sa scumpesc pretul panoului. -pentru baie nu conteaza o mica nuanta care repet se observa la o cantitate mai mare de apa pusa in cada, asa nici nu se observa, (ca sursa de fier este o idee, deci reducem consumul de carne si combat carentele - culmea, la noi se consuma carne aproape la orice masa). -poate pe viitor am sa cumpar un boiler cu o serpentina generoasa si cu un volum mai mare de apa, ca asa nu am idee cam cati metri liniari de teava sa bag la un boiler daca panoul are 30. Link spre comentariu
bac Postat Iunie 7, 2014 Partajează Postat Iunie 7, 2014 (editat) la ora 13 acoperii jumatate din panou, acul de pe boiler era la a 10 liniuta din 13, sper sa nu mai urce ca ieri la maxim si la dus sa vina aburi. de dimineata pe la ora 9 avea circa 45 ' , soarele nu incepuse inca sa bata in panou. ce sa mai lungim vorba, se merita din plin, cine are indoieli despre eficienta panourilor home made folosite vara se inseala. Editat Iunie 7, 2014 de bac Link spre comentariu
aureliu67 Postat Iunie 7, 2014 Partajează Postat Iunie 7, 2014 Pai panoul acesta e chiar mai bun decat cel din comert! Ala din comert nu trebuie acoperit ca sa nu fiarba apa . M-a amuzat chestia asta ma bucur de reusita. Cat a costat per total jucaria? oricum cred ca este nevoie de un boiler mai mare sau unul suplimentar Felicitari inca o data! Bravo. Ma mira ca inainte, pe vremurile grele nu le foloseam.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum