Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou solar pentru apa calda

lorik199

Postări Recomandate

Am inteles ca ai pus teava la concentrator?Ai scos teava normala de cupu?? De ce? Ca sa pierzi caldura captata in aer in loc sa o dai apei? acum ca sa recuperezi pierderile de caldura in aer trebuie teava sa o bagi in tub de sticla si sa o videzi. Sau, mai simplu, pui inapoi teava de cupru simpla.. Ce nu ti-a convenit la ea? era tocmai buna. Teava de cupru trebuie sa fie cu 1 cm mai mare in diametru decat zona focala. La mine panoul e de 2 ori mai mic in lungime (1m), un pic mai lat ca deschidere in latime (1m) dar apa fierbe deja in 10 minute! Teava de cupru are diametru 3 cm si astupa complet razele ferlectare de oglinzi Nu trece nici o raza pe langa ea.

Link spre comentariu

Nu am scos teava de la locul ei. Eu am posibilitatea sa reglez inaltimea la care este asezata teava si vreau sa o cobor cu 1-2 mm. Pata de focalizare este clar vizibila pe teava de Cu si nu este tangenta la teava, deci tot ce se reflecta ajunge in teava. Azi a mers foarte bine.

Link spre comentariu

Nu am facut referire la teava din radiator. Am verificat doar parabola astupand un capat al tevii de Cu din focar, am umplut-o cu apa si dupa 23 min a aruncat afara apa clocotita. cam pe 25 cm la capatu unde se sprijinea pe pamant nu am avut lumina focalizata din cauza ca am tinut-o prea inclinata fata de orizontala.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Superb, felicitari!

Cat a costat foaia de tabla inox lustruita? Mi se pare ca din tot ansamblul e cea mai scumpa.

Am gasit la mine in loc, spray nichel sau auriu oglinda. Am citit ca cel auriu reflecta mai bine decat cel argintiu. Am o antena parabolica pe care n-o mai folosesc, daca as da-o cu spray auriu oglinda, cat credeti ca ar tine fara sa se matuiasca?

In focarul ei as pune un recipient tip bila cu tevi de Cu alamite (intrare/iesire apa) putin mai mare decat focalizarea oglinzii. Credeti ca ar da ceva randament? 

Urmarirea soarelui as face-o cu un solar tracker, insa pt conexiunea apei, ar trebui ceva furtun flexibil siliconic sa reziste la temperatura, nu?

Editat de Untold
Link spre comentariu

Se pare ca nu imi functioneaza termosifonarea cum am vrut eu, atat teava de apa rece cat si cea de apa calda sa intre pe partea de jos a boilerului (un boiler electric), sau sa fie sectiunea prea mica a struturilor ce ies din boiler ele standard fiind de 1/2'' . N-am decat sa decupez in lateral sus si sa-i sudez un stut.

Link spre comentariu
Vizitator catalinbar30

salut, a incercat cineva un panou solar din doze de bere lipite una in alta. pentru aer stiu ca se poate dar nu stiu ce adeziv as putea folosi pentru apa. Ma refer la lipirea dozelor unele de altele.

Link spre comentariu

salut, a incercat cineva un panou solar din doze de bere lipite una in alta. pentru aer stiu ca se poate dar nu stiu ce adeziv as putea folosi pentru apa. Ma refer la lipirea dozelor unele de altele.

nu e mai simplu cu tevi decat sa te complici cu lipirea fiecarei doze?

Link spre comentariu

Probabil catalinbar30 doreste sa construiasca un panou solar pentru aer cald. in acest caz nu e nevoie sa le lipeasca si doar sa le imbine bine. Eu personal am consctruit un panou de acesta  care avea dimensiunile 5 mlungime si 1,2 inaltime.

Daca aerul nu circula in panou temperatura creste mult,  Mie mi-a topit PVC de 5 mm vara. Insa daca circula aerul  nu capteaza la fel de multa caldura ca sistemul cu apa. La mine acest panou ridica temperatura cu 4 grade in camera iar aerul care erta sufla era in jur de 50 grade, in functie de debit. Propun sa construiesti un panou normal, pentru apa calda care sa-l conectezi la radiator, daca asta doresti. Daca te deferi la lipitul cutiilor de bere ca sa faci o teava mai bine uiti de idee.eu am cumparat o teava de 22 mm la 6 metri cu 6 euro.  Te costa mai ieftin decat lipici ai consuma pt aceiati lungime a tevii din beri. plis ca sunt sigur ca nu vei reusi sa obtii o teava etansa ca sa nu mai vorbim de timpul irosit.

Link spre comentariu

........... Eu personal am consctruit un panou de acesta  care avea dimensiunile 5 mlungime si 1,2 inaltime.

Daca aerul nu circula in panou temperatura creste mult,  Mie mi-a topit PVC de 5 mm vara. Insa daca circula aerul  nu capteaza la fel de multa caldura ca sistemul cu apa. La mine acest panou ridica temperatura cu 4 grade in camera iar aerul care erta sufla era in jur de 50 grade, in functie de debit......................

Cochetez si eu mai de mult cu aceasta idee dar nu am habar ce randament ar putea avea, personal am trecut si prin idea de a lipii/unii cuti de aluminiu pentru a forma tubulatura insa am renuntat la idee, nu se renteaza, mai bine il fac din teava rectangulara, alta idee la care cred ca o sa ramin ar fi prin unirea a doua foi de tabla zincata pentru acoperisi, acea tabla cutata care prin unire ar forma atit un panou intreg cit si tubulatura necesara, o problema este totusi cu etansarea capetelor dar nu este de nerezolvat, deocamdata este o simpla discutie, nu stiu daca si cind o sa o pun in practica insa la casuta de la tara se simte nevoia de a incalzi doua incaperi momentan nefolosite ca si dormitoare/bucatarie primavara cind incepem sa mergem la ea si unde afara este soare si frumos iar inauntru pestera.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări