bac Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 o imagine ar fi binevenita, oricum, multumesc pentru raspunsuri, cred ca sunt mai greu de cap dar fara ceva gen supapa sens pe una din tevile panoului apa rece va trece mai repede prin panou si va ajunge la robinet (duș)--- sa zicem ca panoul va avea intre 2 si 5litri, care va fi traseul mai scurt al circuitului apei, inlocuirea a 5 litri sau a 80--100?pentru d. verde o poza se poate? Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Se cunoaste ca apa calda sta sus iar cea rece jos. Pentru o exploatare cu eficienta se foloseste un furtun elastic care este prins cu capatul superior de un mic plutitor (asa urmareste apa calda) iar celalalt se duce la robinetul de apa calda. Las la imaginatia ta constructia plutitorului care trebuie sa permita ca acel capat sa fie in permanenta imers la nivelul apei (calde). Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 o imagine ar fi binevenita, oricum, multumesc pentru raspunsuri, cred ca sunt mai greu de cap dar fara ceva gen supapa sens pe una din tevile panoului apa rece va trece mai repede prin panou si va ajunge la robinet (duș)--- sa zicem ca panoul va avea intre 2 si 5litri, care va fi traseul mai scurt al circuitului apei, inlocuirea a 5 litri sau a 80--100?pentru d. verde o poza se poate?nu are relevanta cantitatea de apa ci diferentele de nivel pentru vasele comunicante. Pentru a intelege mai bine fenomenul imagineaza-ti ca apa calda este ulei iar apa rece este mercur..Este bine ce ai desenat dar eu as face o bucla la apa caldain sus. As recolta apa calda din punctul superior. Ai deja boilerul sa inteleg. dar din desene este diferit de fiecare data .. De ce? Daca ai avea un boiler cu o intrare sus si una jos ar fi mai simplu..sus vine apa calda din panou si tot de acolo pleaca la consum.Jos vine apa rece in boiler. Si inca ceva.. Ai desenat o zona portocalie acolo prea mare. In mod normal zona de trecere de la apa calda la apa rece este mult mai mica.. Desigur daca apa rece intra pe jos iar apa calda are intrarea pe sus. Astfel apa calda si apa rece se amesteca mult mai putin Si o poti folosi chiar la primele raze de soare, chiar daca e in cantitati mici acumulata. Link spre comentariu
bac Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 este un boiler electric cu rezistenta arsa, prinderea acesteia de boiler se face in centru printr-o flansa care se poate inlocui cu o tabla la care se poate suda o teava, iar tevile de intrare si iesire sunt ale lui, in primul desen era in pozitie verticala iar in a doua era pus la orizontala, de aceea difera pozitionarea boilerului. bun, dar cu acea bucla in sus, se mai face termosifonare? - banuiesc ca da, asa nu o mai faceai. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Am reusit sa-mi termin panoul solar. Este facut pe schelet metalic, tabla este din inox luciu-oglinda de 0.8mm, iar teava este din cupru fi 35mm pe care am vopsit-o megru mat. Am luat teava cu diametru cel mai mare cu scopul de a compensa erorile de la curbura a parabolei. Azi a fost innourat si nu am reusit sa-i fac proba. I-o voi face la sfarsitul saptamanii daca va fi soare Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Excelenta lucrare! Tot respectul din partea mea, care am insistat anume pentru concentratoarele parabolice. A fost multa munca. Din experienta mea pot spune ca o sa fii foarte multumit de rezultate. Ce latime are? Mi se pare cam ingust dar poate fi si iluzie optica..Acopera-l cu un geam de sticla ca sa protegezi instalatia de ploaie si mai ales de praf.eu as fi ales varianta mai scurt dar mai lat insa in cazul tau capteaza mai eficient caldura datorita lungimii tevii expuse. daca ai impraca teava de cupru in un tub de sticla ca sa se obtina si efect de sera si termoizolare in general, ar fi o bijuterie. Succes si asteptam rezultatele testelor care vor arata daca ai calculat corect distanta focala a parabolei si finetea executiei. Bravo! La o studiere mai amanuntita am obserbat ca oglinda se roteste impreuna cu teava de cupru. Am inteles bine sau gresesc? Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 este un boiler electric cu rezistenta arsa, prinderea acesteia de boiler se face in centru printr-o flansa care se poate inlocui cu o tabla la care se poate suda o teava, iar tevile de intrare si iesire sunt ale lui, in primul desen era in pozitie verticala iar in a doua era pus la orizontala, de aceea difera pozitionarea boilerului. bun, dar cu acea bucla in sus, se mai face termosifonare? - banuiesc ca da, asa nu o mai faceai. Termosifonarea se face oricum daca boilerul se afla mai sus decat panoul. Bucla respectiva are rolul de a compensa lipsa diferentei de inaltime . Adica in loc sa ridici boilerul cu inca un metru ,faci bucla respectiva. Dezavantajul este ca se raceste la intoarcere un pic, chiar daca e izolata teava.In schimb nu vei avea probleme cu amestecarea apei reci cu cea fierbinte. Desi nici in cazul prezentat de tine nu se va face dar vad ca ai anumite retineri. Probabil ca ai si motive, banuiesc ca diferenta dintre partea superioara a panoului si findul boilerului este sub un metru, si de aceea am bagat bucla. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Acopera-l cu un geam de sticla ca sa protegezi instalatia de ploaie si mai ales de praf.Nu cred ca este nevoie de nimic pentru a o acoperi (vorbesc dupa un an de folosire), cum se depune praful pe ia la fel s-ar depune si pe sticla si tot trebuie sters.. si se sterge destul de usor si tabla, eu o spal/sterg cam de doua ori pe luna (zona nisipoasa, praf muult)... acum am si panourile acelea fotovoltaice si parca mai greu se sterge praful dupa sticla decat dupa tabla. La o studiere mai amanuntita am observat ca oglinda se roteste impreuna cu teava de cupru. Am inteles bine sau gresesc?Raspunsul la intrebarea asta il astept si eu.. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Multumesc pt apreciere! Intradevar a fost mult de munca, migalos, am lucrat doar eu cu nevasta si am doar scule obisnuite.Latimea panoului este de 84cm, inaltimea de 24cm, iar distanta focala de 18.82mm. Distanta focala o pot regla pt ca suporturile tevii stau suruburi. Suruburile le pot infileta in cadrul de sustinere si astfel pot regla inaltimea tevii. Am sa mai pun poze. Inca nu i-am facut un support, dar intai abia astept sa-i fac proba. Da, oglinda se misca odata cu teava. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Eu am optat pt rotirea oglinzii in jurul tevii, care sta nemiscata si este racordata direct la boiler. Focalizarea e perfecta si nu e nevoie de reglaje. Suprafata concentratorului meu este de 100x100cm. Deci 1 metru partat. Nu uita sa acoperi cu sticla concentratorul si sa astupi ermetic si pe lateral. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 3, 2014 Partajează Postat Aprilie 3, 2014 Eu am folosit o tabla de 200x100cm, poate de asta pare mai ingusta. Daca oglinda se misca independent de teava ar trebiu ca oglinda sa fie sustinuta de teava si sa aiba acolo un lagar. Este pe rulmenti? La mine e destul de greu panoul si nu cred ca poate fi sustinut de teava. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 3, 2014 Partajează Postat Aprilie 3, 2014 La mine e pe verticala si se sprijina pe rotile proprii. Abia astept testele tale. Cred ca puterea va fi destul de mare. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Nu pot face probe azi din cauza ploi. Cautand prin garaj am gasit un calorifer de dacia 1300 cu tevile din Cu. Ca sa imi complic viata, am sa-mi fac schimbatorul de caldura din acest calorifer. Ce se vede langa calorifer sunt niste lamele din alama si niste profile din material plastic care erau bagate in tevile caloriferului. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Daca te gandesti sa il pui in boiler nu cred ca fa fi cu mult diferit de teava obisnuita.Dar asteptam rezultatele cu nerabdare Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Azi am facut niste teste. M-am apucat la 4 jumate temperatura de afara 18.5*C, in teava a intrat un pic mai mult de 2l apa care avea temperatura de 13*C. Temperatura apei a crescur foarte repede pana pe la 75*C, dupa care a crescut ceva mai greu. Temperatura maxima pe care am obtinut-o a fost de 95*C cam dupa 3/4 de ora. Mai crestea, dar a intrat soarele dupa niste copaci. Am observat ca pe teava acolo unde era focalizata lumina (cam 1/3 din suprafata tevii inspre oglinda) era o lumina alba intesa, ca de tub neon chiar daca teava era vopsita negru mat. Pe margine erau niste dungi albe si mai intense.Unghiul fata de orizontala a fost ales incorect, cam pe 0,5 m nu aveam acea lumina alba, iar teava era rece.Sunt multumit de rezultate si ma voi apuca sa-mi fac un bazin unde sa-mi adun apa calda. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum