gica70 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Nu cred ca e nici-o diferenta, singura chestie (desteapta) este ca se poate automatiza urmarirea soarelui cu mai putina energie (se roteste "jgheabul" cu oglinzi in jurul tevii). Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Crezi ca nu este diferenta de randament? In teava mea fierbe apa. Astazi era apa fiarta in teava. Si atentie, circula liber prin teava de 22 mmspre boiler dupa cum se vede in poze.. Nu cred ca poti obtine temperatura aceasta de pe exact 1 metru patrat suprafata deschidere cu un panou obisnuit fara tuburi vidate. Am mai mentionat si inainte ca una este sa ai o suprafata radianta de 1 mp oarecum izolat si alta treaba e sa ai o suprafata radianta de doar o teava de cupru de 3cm in diametru..Te asigur ca are randament superior panourilor clasice.Spun asta pr ca am si panouri clasice (3 mp) si deci am cum sa fac comparatie. Nu vorbesc din auzite ci pe baza observatiilor.Mentionez xa panourile clasice sunt cumparate insa fara tuburi vidate. Isi fac treaba bine doar cand e soare puternic. Iarna lasa mult de dorit cele clasice... Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 Cantitatea de caldura este data de masa apei si teperatura, mai exact Q=mcdt unde m=masa; c=constanta (caldura specifica) si dt=dif. de temperatura. Dupa cum se vede poti avea o cantitate mica de apa cu temperatura mai mare (cazul de fata) sau o cantitate mare de apa cu temp. mai mica (cazul captatoarelor plane). Link spre comentariu
eugeniusro Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 Cantitatea de caldura este data de masa apei si teperatura, mai exact Q=mcdt unde m=masa; c=constanta (caldura specifica) si dt=dif. de temperatura. Dupa cum se vede poti avea o cantitate mica de apa cu temperatura mai mare (cazul de fata) sau o cantitate mare de apa cu temp. mai mica (cazul captatoarelor plane).Si ca o completare as spune ca in cazul temperaturilor mai mari cresc si pierderile, si energia consumata pentru orientare se poate considera tot o pierdere, trebuie sa ti cont si de faptul ca panourile plane nu sunt orientabile si asta inseamna ca au expunerea maxima doar intr-un singur moment al zilei. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 eugeniusro:"energia consumata pentru orientare se poate considera tot o pierdere, trebuie sa ti cont si de faptul ca panourile plane nu sunt orientabile si asta inseamna ca au expunerea maxima doar intr-un singur moment al zilei." gica70:"singura chestie (desteapta) este ca se poate automatiza urmarirea soarelui cu mai putina energie (se roteste "jgheabul" cu oglinzi in jurul tevii).Eu am facut comparatia in cazul in care ambele sisteme sunt orientabile. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 15, 2013 Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Nu cred ca poti face comparatie daca nu le ai pe ambele. Eu le am. Daca nu se merita crezi ca ma complicam aiurea cu electronica la care nu ma pricep si cu munca? In primul rand eu personal nu am auzit de panouri cu apa orientabile. Un singur panou are in jur de 100kg. Dar daca sunt 2.... Plus ca racorduri flexibile..Am vazut doar orientarea panourilor fotovoltaice. Mai pe scurt, inainte,in octombrie, cu panouri obisnuite nu aveam apa fierbinte la baie ci doar calda. Acum am.. Concluzia pt mie este f simpla. Nu vreau sa conving pe nimeni. Ce pot sa completez este ca vreau sa mai fac inca 4 concentratoare ca sa ioncerc sa incalzesc si camera pe timp de iarna insorit. Link spre comentariu
daniels Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Sau poate ca ar merita in loc de teava de cupru sa montam direct tub vidat? Am gasit un tub de 1880 mm lungime sub 20 euro Cred ca merita din plin daca reusim sa il adaptam.. Salut baieti !!! Cum se previnta concentratoare-le ? Eu saptamana trecuta a fost prima data cand am folosit curentul electric pt a incalzi apa din boiler (din aprilie pana acum) si atunci am zis ca e momentul sa imbunatatesc randamentul concentratorului, astfel ca am luat un tub vidat (defect, devidat, se gasesc pe la 10-15 ron) l-am taiat le dimensiunile concentratorului , l-am astupat cu silicon lasand un robinet de aer in ideea de a-l vida la loc, azi l-am montat si pot sa spun ca este mult peste asteptarile mele.. apa la intrarea in boiler are 98-105 grade la numai 30 minute de soare..robinetul de aer deschis, nu l-am vidat.. Sa vad cand va fi mai frig, cum se prezinta. Foto ultimele din album: https://picasaweb.google.com/1123632934 ... centrator# Cum mai functioneaza panoul?Am lucrat sambata la un astfel de panou, sper sa-l si reusesc. Eu am facut acel suport pentru tabla din metal. Am sa revin cu poze. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 Nu mai functionraza caci nu il mai am, acum lucrez si eu la versiunea 2.0, ceva hibrid, deocamdata sunt in teste, revin cu detali cand il finalizez... Astept poze cu al dvs.. Postez si ceva poze cu cel actual (ver 2.0) Link spre comentariu
daniels Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Foarte frumos! Cum ati realizat acel suport parabolic? Link spre comentariu
sorin_denver Postat Martie 30, 2014 Partajează Postat Martie 30, 2014 http://www.offgridquest.com/energy/555- ... ter-heater Link spre comentariu
bac Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 buna ziua, va functiona prin termosifon circulatia apei la un boiler daca in locul flansei unde vine rezistenta electrica ii fac alta cu o teava in ea pentru circulatia apei? panoul il fac din tevi de cupru. Nou Imagine.bmp Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 Va functiona insa daca teava verde este la jumatatea inaltimii boilerului vei avea nevoie de ceva timp de asteptare pana se va incalzi toata apa ce este mai sus de teava verde..Daca o ridici sus vei putea folosi apa fierbinte chiar daca se aduna in cantitati mici, pentru ca se va separa de cea rece prin diferenta de densitate si va dezlocui treptat apa rece pe masura ce vine apa fierbinte. Oricum vor functiona ambele variante si in final, vei stoca aceiasi cantitate de caldura in apa din boiler. Insa eu as uni drect teava rosie cu cea verde prin un teu ca sa nu mai modifici nimic.. Poate doar in cazul ca vrei sa maresti debitul se merita daca ai tevile cu diametru mic. Link spre comentariu
bac Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 daca unesc teava rosie cu cea verde, in momentul in care deschid robinetul de apa calda apa rece va trece prin panou si se va amesteca in cel mai bun caz cu cea calda care vine din boiler iar la robinet va ajunge apa calie {putin calda} o perioada apoi va curge rece. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 Nu se va amesteca daca diferenta dintre panou si boiler este de 2 metri inaltime.Eu folosesc un sistem asemanator la soba mea cu apa calda..Daca evacuarea se face imediat deasupra boilerului apa rece din panou nu trebuie sa ajunga inaintea celei calde dar la tine e dedesubt... As da un exemplu cu diferentele de densitate intre ulei si apa. Imagineaza-ti ca imediat deasupra panoului este ulei. Ce va curge dupa parearea ta?Apa sau un amestec de apa si ulei? Parerea mea ca va curge ulei..dar oricum nu este ok evacuarea cum e in desen. Ar fi ok daca tevile ar fi termoizolate ca apa rece care dezlocuieste apa calda sa nu raceasca apa fierbinte evacuata, cand se misca de sus in jos, fiind inconjurata de apa rece..Eu as rasturna boilerul si as introduce o teava (albastra) care ar fi bine sa fie izolata sau sa fie din polipropilena pana aproape de fund. Astfel se fa micsora efectul shimbatorului de caldura pana cand apa rece ar ajunge la fundul boilerului.Iar teava verde si rosie sa fie doar conectate in partea superioara. Astfel scapam si de aerul care apare obligatoriu la incalzirea apei, si in desenul tau nu poate fi eliminat. Rezultatul- va aparea o perna de aer pana la nivelui tevii de evacuare a apei calde.Daca rastorni boilerul nu mai ai nevoie de teava verde si cea rosie.Daca ramane desenul tau este nevoie dar va functiona doar pana la aparitia unei imense perne de aer acolo care scade capacitatea boilerului. (15-20% cazul tau).. Link spre comentariu
verde Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 Pentru bac ,alimentarea cu apa rece se face direct in boiler in partea de jos ,nu prin panou ,apa rece va cobori spre panou cu viteza cu care va reusi sa urce cea calda [doar daca este calda va urca] din panou inspre boiler,iar cea rece luindu-i locul,cred ca intelegi cum sta treaba .Am facut panouri din teava rectangulara de fier de 10x 30 mm ,cupru este scump si nu-si are rostul in aceasta aplicatie. spor la treaba. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum