Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou solar pentru apa calda

lorik199

Postări Recomandate

Avand in vedere costurile mari pe care le impune incalzirea apei menajere (ce o realizez electric momentan si cu lemne) m-am gandit la constructia unui panou solar care sa-mi realizeze acest lucru gratis(exceptie facand costurile instralatiei)

Costurile unui panou asemanator unuia industrial cu teava de cupru asezata in forma de serpentina sunt destul de semnificative, numai teava pt un panou de 3mp(30m) de 22mm costa 640lei, nemaipunand la socoteala tabla reflectoare de pe spate si cutia.

Asa ca m-am gandit la o varianta, destul de interesanta zic eu(si low-cost), anume sa folosesc 2 foi de tabla zincata 2x1m vopsite negru si sa fac o teava plata din ele, cu o distanta de 10-15 mm intre foi.

Ele vor fi cositorite la capete, pe laturile opuse la capete o sa folosesc 2 tevi despicate cositorite ca tevi colectoare.

Suprafata de contact cu razele solare ar fi maxima si o consider suficienta pt un butoi de 100l

Astept ceva pareri referitoare la aceasta varianta

Mifty edit: Aici se găsește tratată aceeași problemă, dar cu o soluție suficient de diferită ca să fie considerată ”o alternativă”.

Link spre comentariu

E ca si cum ai pune butoiul la soareSerpentina aia are o suprafata mare si o capacitate mica,deci incalzeste apa rapid. In rezervorul tau de tabla apa s-ar incalzi mai greu+ ca trebuie sa folosesti si efectul de seraCauta p-aici,s-au mai si altii panori de apa calda,si fara sa foloseasca cupru!

Link spre comentariu

Am uitat sa precizez ca voi folosi de asemenea o incinta in care sa formez efectul de seraIntr-o serpentina cu teava de 22mm si 30m lungime intra 11,4l de apa, iar in cazul costructiei mele, cu distanta intre foi 10mm, 20l apaDeci nu e o diferenta asa de mare, luand in considerare si suprafata cu mult mai mare la conceptul meuO sa incerc sa achizitionez materialele si sa le pun la un loc, in functie de rezultate va tin la curent.Orice sugestii sunt binevenite

Link spre comentariu

Am construit si eu unul de proba cu suprafata de 0,7 mp (0,7 x 1 m). Dimensiunile au fost dictate de geamul cu rama de cornier recuperat din vechiul balcon de la bloc.Am folosit o bucata dintro tabla ondulata pentru acoperisuri ca suport pentru tevi si teava de 15 mm lipita cu cositor in onduleurile tablei. Legaturile intre tevi in vederea realizarii serpentinei le-am facut din coturi de 90 grade. Avantajul tevii lipita pe tabla este ca toata caldura acumulata de tabla se transmite tevii si apei din ea.Apa incalzita se acumuleaza prin efectul de termosifon intrun butoi de 200 litri inchis.Butoiul este alimentat prin partea de jos cu apa calda dintrun bazin folosit la udatul gradinei. Bineinteles ca fiind un experiment, nu am facut instalatia pentru folosirea in casa ci pentru un dus de serviciu instalat sub bazin si pentru o chiuveta montata afara. La tara este foarte practic. In zilele calduroase din ultimul timp apa avea in jur de 50 grade.Un panou de doi metri patrati este suficient, cred eu, pentru nevoile casnice de vara.Daca ii asiguri si pozitionare dupa soare, cam de 3 ori pe zi cu un unghi de vreo 40 grade, randamentul creste mult.

Link spre comentariu

Cer scuze pentru greseala din postul anterior unde in loc de "Butoiul este alimentat prin partea de jos cu apa calda dintrun bazin" vroiam sa spun "cu apa rece dintrun bazin".

Link spre comentariu

salut am mai auzit idea ta la cineva dar a folosit 2 foi de geam cel de jos vopsit negru si izolat ,nu stiu cum a facut racordurile dar se falea cu un randament foarte bun. Fa rost de distantere de termopan si monteazale intre table ca circuitul sa fie in forma de serpentina izoleazal in partea din spate si lateral si deasupra geam sau plexic , panoul sa aibe 2 m patrati la 100 l de boiler pt eficienta maxima . subces

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ideea de a utiliza materiale "ieftine" au avut-o si frigotehnistii. Totusi radiatorul din 2 table e dificil tehnologic. Iar Marcel a punctat pierderea de randament datorata lipsei scelui labirint (care nu e usor de facut!). Stiu ca teava e scumpa, insa orice constructie isi bazeaza utilitatea pe eficienta iar aceasta se bazeaza si pe niste materiale cat de cat de calitate.Eu as defini cat se poate de clar utilizarea unui asemenea panou: daca e numai pentru vara, trebuie gandit sa poata fi cel putin golit cat mai complet, eventual si transportat intr-o locatie adapostita.In afara de problema inghetului, iarna randamentul va fi mult mai slab, din cauza atat a scurtimii zilei si inaltimii mici de ridicare a soarelui fata de orizont cat si din cauza pierderilor mari datorate temperaturii ambiante scazute. Investitia in antigel nu se merita, pentru iarna solutia sunt tuburile acelea vidate de borosilicat (insa si mult mai scumpe! Si am vazut acum o saptamana un asemenea captator spart de grindina la Lacul Rosu...)Succes!

Link spre comentariu

Eu m-am gandit mai demult daca s-ar putea face din radiatare mari de camion,numai sa ai deunde sa le iei pe gratis sau aprope gratis.

aceste radiatoare nu sunt eficiente la captarea energiei solare.ele sunt eficiente la schimbul de caldura cu aerul. Ele ar fi f eficiente daca ar incalzi incinta.. Pentru captarea energiei solare sunt mult mai eficiente caloriferele de tabla de la baie, vopsite in negru si incastrate in o cutie acoperita cu sticla (obligatoriu).
Link spre comentariu

A incercat cineva sa faca un astfel de panou din calorifer? ma refer la acel calorifer din tabla care este formate din doua "foi" paralele, una in fata cealalta in spate, se poate demonta un astfel de calorifer (asta am incercat-o) si se obtine o "foaie" plata de marimea caloriferului cu "striatii" in loc de tevi pe unde circula apa calda, daca aceasta foaie ar fi vopsita in negru si bagata in "sandwici" de sticla nu ar da randament?Intreb asta pentru ca am lucrat cu ani in urma la un patron care sa apucat el sa faca panouri solare si sa fie si competitiv, respectivele panouri erau facute din teava de cupru sanitatra cu imbinare prin lipire etc prinse la rindul lor de o tabla ordinara zincata pusa intr-o cutie din aluminiu cu geam deasupra etc etc etc, dar randamentul era prost si foarte scump. Bineintes ca am incercat sa port o discutie pe aceasta tema cu el insa nu aveai cu cine, incepea sa "o ia pe aratura"..... Eu unul as fi incercat totusi sa ved ce iese insa nu-mi permit.La astfel de calorifer ma gindesc:post-9441-139829472779_thumb.jpg

Link spre comentariu

@nickrvl:Detin astfel de calorifere in locuinta, dar am analizat posibilitatea folosirii unuia dar intervin o serie de probleme:-costul, care se apropie de serpentina de cupru-volumul destul de mare de apa-conductibilitatea termica destul de scazuta a otelului-modul de constructie(compact) ce nu se preteaza foarte bine aici, unde se cauta a obtine suprafete cat mai mari

Link spre comentariu

@nickrvl:Detin astfel de calorifere in locuinta, dar am analizat posibilitatea folosirii unuia dar intervin o serie de probleme:-costul, care se apropie de serpentina de cupru-volumul destul de mare de apa-conductibilitatea termica destul de scazuta a otelului-modul de constructie(compact) ce nu se preteaza foarte bine aici, unde se cauta a obtine suprafete cat mai mari

Singurul inconvenient "concret" ar fi intradevar conductibilitatea termica dar nu cred totusi ca e critica in acest caz, in rest nu ai cum sa iesi mai scump fata de teava de cupru pentru ca nu e vorba numai de teava de cupru mai sint coturi si reductii plus lipitul lor si manopera si alta foaie de tabla etc etc. Ca si suprafata de asemenea "foaia" de calorifer acopera toata suprafata pentru expunere si tevile sint mult mai dese prin calorifer fata de de ce faceam noi la servici cu tevi de cupru, gindeste numai cum, in ce fel si in cit timp ai reusi sa prinzi o foaie de tabla "ordinara" zincata de tevile cupru.Dar deocamdata discutam degeba, ideal ar fi fost sa-l fi putut convinge pe fostul patron sa compare doua panori, unul cu tevi si altul din calorifer, dar era "turc".....Exista calorifere asemanatoare si din aluminiu.....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări