Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-50V/0-2A

marik2500

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marik2500

15

• albasete

4

• Dr.L

3

• spirica

2

Top autori în acest subiect

La capatul cursei (reglaj tensiune minima) cand potentiometrul de reglaj tensiune trebuie sa aiba rezistenta aproape zero, acesta ,,ia foc,, adica face un mic arc electric. Daca ne uitam pe schema practic pe iesire este conectata dioda D1 in sens de conductie, in serie cu rezistenta,,zero,, a potentiometrului. Ceva este ,,putred,, aici!

Problema asta cum ai rezolvat-o, ca din schema asa reiese?
Link spre comentariu

T1 in schema originala este de tipul BC161 care are U-CE=60V. Eu nu am avut acest tranzistor si am folosit alt PNP care avea U-CE=45V. La prima alimentare a montajului sa si dus (intrerupt in toate directiile), el fiind alimentat cu cca.52V in cazul meu. In momentul cand T1 este bun si functioneaza nu mai are loc acest fenomen de prajire a capatului cursei lui P1=500K!!! :d I-am pus si borne asa cum ai zis tu albasete

Multa bafta celor care vor construi aceasta sursa. La capitolul inconveniente as mentiona:

-IC-urile LM10 cam scumpe (2x15 RON)

-lipsa unui indicator de tip ,,OVERLOAD,, când ieșirea se pune in scurt sau curentul consumat este ajuns la valoarea maxima reglata

Este evident ca se mai pot aduce îmbunătățiri schemei standard, dar asta numai de către cei ce il vor construi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări