Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul amplificatoarelor cu tuburi

Ovidanie

Postări Recomandate

Din schema se vede ca fiecare lampa finala vede intregul bobinaj primar, deci impedanta ar trebui sa fie Raa/2, adica impedanta totala a primarului ar trebui sa fie ca pentru o singura lampa.Poate eu nu ma pricep suficient (asa cred ca e) dar nu vad de unde Raa/4.

Link spre comentariu

Numai aparentRaa/2,Uite citeste aici pag.3 cap.2 paragraf 40_50."Since the impedance emploiyed is one fourth (adica un sfert)the impedance required in a conventional push-pull circuit"spune daca te_ai lamurit?.

Link spre comentariu

Am citit.Eu asa pricep treaba: Fiecare lampa vede intreaga impedanta a primarului. Daca functioneaza in clasa B sau AB, impedanta primarului trebuie sa fie 1/2 din impedanta necesara inui amplif clasic. Daca lampile functioneaza fiecare in clasa A, atunci ele se suprapun, si intr-adevar e necesar 1/4 din impedanta.Zi-mi daca am priceput corect.

Link spre comentariu

Pai vezi ca a pus valderama formula de calcul mai inainte , sau poti cauta prin carti sau pe net , faptul ca traful e conectat in catod nu in anod schimba cu totul datele problemei . Totul tine de calcule , nu ce se vede uitandu-te la schema .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ca de obicei la schemele copiate de romani e cel putin o greseala , rezistenta de anod a primei lampi R27 nu e legata la + cum ar trebui . Rezistentele din anozii finalelor nu prea au rost , in schimb lipsesc rezistentele inseriate cu G2 care sunt de obicei puse in toate schemele . Posibil si aici e o greseala si rezistentele alea sunt pentru G2 . Poate ne lamureste textul , dar eu zic sa va inspirati dintr-o schema straina calumea

la pentodele finale folosite in anii 35 50 el3,el6,el11,el12 nu se puneau rezistente in g2,parerea mea este ca daca se respecta Ug2 max trecuta in datele de catalog se poate renunta la rezistenta aceaaveti dreptate acea rezistenta trebui conectata la +
Link spre comentariu

Da , stiu ca sunt scheme si actuale , nu numai cu pentode vechi , care nu au rezistente in grila 2 . Dar eu cel putin , nu vad rostul rezistentelor din anozi , in afara ca va cadea , fara rost zic eu , o tensiune continua si una alternativa in functie de semnal . De asta am zis ca s-ar putea sa fie de fapt rezistente de G2 , dar cine stie ...

Link spre comentariu

Rezistentele din g2 au urmatorul rol:atunci cind curentul prin g2 tinde sa creasca ,caderea de tensiune ce se formeaza la bornele lor creste,scazind astfel usor potentialul g2 ducind la o calmare a cresteri curentului prin g2 si invers scopul este de a mentine putera disipata pe g2 in anumite imite (astfel incit limita superioara sa fie mai mica sau cel mult egala cu putera maxima posibila disipata ,suportata de g2)desigur in unele situatii stabilesc si potentialul g2.Rezistentele din anod au rol de echilibrare cit de cit a curentilor anodici find vorba de mai multe tuburi in paralel.Acestea din urma fiind spuse pt schema din cartea lui P APOSTOL.In principiu pe aceste rezistente (din anod)vom avea o cadere de tensiune de 4_6v la puterea nominala si in gol ,pe traf si pe ramura vom avea cca 170v tensiune efectiva la puterea nominala cei 4_6v neavind o pondere importanta.Mai corect ar fi fost ca circuitul de negativare sa fi fost dublu balansat,asa cum este el nu balaseaza decit ramurile nu si lampile conectate in paralel(daca acestea ar fi pereche nu sar pune problema)la dublu balansat sau perechi nu mai sint necesare rezistentele din anod.Din cauza asta intilnim expresia "Matched Pair"sau "matched quartet.".

Link spre comentariu

aveti dreptate acea rezistenta trebui conectata la +

Functioneaza bine asa cum este.

Dar eu cel putin , nu vad rostul rezistentelor din anozi , in afara ca va cadea , fara rost zic eu , o tensiune continua si una alternativa in functie de semnal . De asta am zis ca s-ar putea sa fie de fapt rezistente de G2 , dar cine stie ...

Asa, la rece, e mai greu de vazut rostul rezistentelor din anod dar ia gindeste-te ca il faci practic si ajungi la faza in care vrei sa reglezi negativarea. Ce masori, unde masori? Acum vezi rostul rezistentelor?Schema poate fi vazuta la treaba aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=36187
Link spre comentariu

Practic pun o rezistenta de 1 ohm sau 10 ohm in catod , asa se masoara curentul prin tuburi , ti se pare cunoscut , nu ?

In acest fel este cel mai facil sa masuram curenti prin anod(catod minus curentul de g2 daca ea exista sau nu este cuplata la anod).Cam asa sta treaba pt misa:"The reference point is used by the output tubes countering any grid-to-cathode voltage perturbations. So when we placed the signal reference at the midpoint of the output, we effectively halved the transconductance that the output tubes use to oppose perturbations at the output, as each grid only sees half of the perturbation voltage. So is the output impedance exactly half that of the otherfour variations? It is, if the triodes used have an infinitely high mu. While the transconductance has been halved, the each triode?s rp remains constant and the two rp?s are effectively in parallel with the output load impedance. Put mathematically, Zo = rp/(mu +2)"
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări