mișa Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Pai, chestia asta zic eu ca trebuie testata experimental. Eu as incepe prin a pune un potentiometru de 100-300 ohmi cu capetele la alimentarile filamentelor si cursorul la masa.Nu sunt "nene" si nu folosesc platina la ecranaje. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 E traba ta daca nu intelegi figuri de stil,Aceasi problema si_n fizica Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Cer scuze ca posrez consecutiv dar facusem o promisiune si trebuie sa imi apar onoarea ,asa ca am postat cele doua situatiicu si fara condensator.Poate chestiunea era prea subtila,de,ce sa faci.Imi place sa pastrez forma semnalului cit mai precis cu putinta ,asta e defectul meu.A se vedea forma de unda perfect simetrica in situatia fara condensator ,atunci cind intervine C_ul aceasta devine asimetrica (partea de jos a sinusului este mai ascutita in raport cu partea superioara).Mai nene , se pare ca nu intelegi ca reactia negativa reduce distorsiunile , dar ele nu apar din cauza condensatorului . Nu te apuca sa cauti explicatii "stiintifice" pentru asta , ca nu exista . Ia fa reactie negativa globala , si vei avea acelasi rezultat ca si cum ai scoate condensatorul . Oricum cine vrea semnal cu 0,0001% distorsiuni , sa se indrepte spre tranzistori , calitatea sunetului nu depinde direct de coeficientul de distorsiuni . Asa ca te rog sa-mi respecti parerea ca un amplificator cu lampi are nevoie de cat mai putina reactie negativa . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Iar nu ne intelegem, nu folosesc reactie globala pe ampliurile mele decit caut sa linearizez cit mai mult fluxul pe traf prin metode binecunoscute.Apropo trafurile mele merg undeva 10Hz_40kHZ CU NELINEARITATI MAI MICI DE 1dB,vrei sa postez.Chiar si fara lampa, cuplate direct la generator 10Vef primar ca atita poate gen_ul secundar functie de raport trasformare.Vrei tranzistori avem si daia, dar eram in zona lampi.Calculul amplificatoarelor cu tuburi.In semiconductori te maninc cu fulgi cu tot dar trebuie sa intru undeva in alta parte pe forum.De ce amplificatoarele cu lampa sint considerate highend!!! si lampile serioase au preturi de sute de dolari ,trazistori seriosi nu costa sute de dolari, mai mult decit atit amplificatoarele cu tranzistori sint pe toate drumurile.cite apli. cu semiconductori se comercializeaza in romania si cite cu lampi ???...Ai gresit sectiunea forumului, nu vreau sa fac apologia tranzistor lampa si invers ,imi cer scuze!!!,Aceasta disputa e mult prea ampla si nu stiu cine o poate arbitra???... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Tocmai ca suntem la Calculul amplificatoarelor cu tuburi , nu la rubrica Povesti nemuritoare , ca sa explic in cateva cuvinte vorbaria de mai sus . Cu reactie negativa prin eliminarea condensatorului scade coeficientul de distorsiuni , lucru evident , dar finala trebuie atacata cu semnal mai mare atunci ( scade si amplificarea ) , driverul lucreaza mai greu si poate produce distorsiuni la randul lui . Acelasi efect de reducere a distorsiunilor se poate obtine prin reactie negativa globala sau alte forme de reactie negativa , daca se doreste . Condensatorul nu produce nici o "desimetrizare" , ce vezi pe osciloscop , o alternanta se "ascute" si cealalta se "rotunjeste" e distorsiune de ordin 2 pura . Unii o considera placuta la auz , de asta un etaj SE suna bine , si oricum se observa numai catre maximul puterii de iesire , chiar inainte de limitare . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 De cind distorsiunile pare sint placute la auz....???? Chiar acolo eram (inainte de limitare)si nu numai ca eram acolo dar in momentul respectiv aveam 5W SINUS REALI/8 ohmi Ua=350 Ia=34mA Rcatod 235 ohmi...Referitor la driver poate debita in principiu 1/2Ua X 0,709 tensiune efectiva fara limitare cea ce sar traduce: exemplu comun la Ua driver=250Vcc APROXIMATIV 88Vef in practica aceasta tensiune este ceva mai mica pentru ca are si lampa o rezistenta interna.Lampi finale ii sinnt necesar citiva volti efectiv cazul EL84 clasa A SE 4,2 si sa vedem de unde vine aceasta tensiune de atac pai in conformitate cu date de catalog Ua=250 Ra=5k2 Ia=48mA si S=11_12mA /V cea ce sar traduce ca atuci cind tensiunea pe grila variaza cu un volt curentul in anod variaza 11_12mA CA ATARE PENTRU O MODULATIE COMPLECTA A ACESTUI CURENT AVEM NEVOIE DE O VARIATIE A TENSIUNI PE GRILA DE 4V.Driverul nu are nici o problema sa furnizeze cei 4V in aceasta situatie asa ca asertiunea cu driverul lucreaza mai greu si poate produce distorsiuni la randul lui cade nefiind fondata tensiunea posibil furnizata fiind mai mare fara probleme,nu mai aburiti nene lumea, studiati teoretic si practic dupa care va pronuntati.Am cautat sa dau explicatiile la nivel primar sa inteleaga toata lumea dar vad ca primesc numai contre ,GICA CONTRA, asta e viata.La ce nivel vreti sa discutam???sa incepem cu integrale,functii ,etc ca sa nu mai inteleaga nimeni nimic (valabil pentru uni dintre voi)pentru restu imi cer scuze. Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Intrebarea ta retorica cu distorsiuni placute este fara sens, deoarece instrumentele muzicale si vocea umana sint semnale neperiodice deci distorsiuni din greu si cu toate acestea nimeni nu protesteaza cind asculta muzica ! valderama, daca doresti sa demonstrezi nesimetria sinusoidei ,este o chestiune inutila ,fiindca o data vizualizata pe osciloscop este clar ca amplificatorul lucreaza intr-o zona cu distorsiuni, adica amplificatorul nu este bine reglat sau lucrat, ori asa cum a spus depanatoru, echilibrul dintre etaje nu este bine ales si in acest caz excursile de tensiuni produc acele nesimetrii .Acest lucru este cunoscut de lamparii cu experienta si este o subtibilitate foarte interesanta, se poate spune ca este prin analogie ca si acordarea unei viori ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Orice sunet preluat de lantul de amplificare trebuie redat cit mai corect si natural cu putinta.Referitor la etaje, nu e decit unul ,cel final, unde ai vazut distorsiuni ??? trbuie sa postezi ca sa le putem vedea!!!.Tin sa precizez nu ma pricep la viori n_am postat viori cit despre lampari nu am lucrat in mina sau prin alte parti, experienta in schimb am, si nu am pretentia sa fiu poet i_ti poti rezerva aceasta calitate nu ma deranjeaza nicicum Amplificatorul nu este lucrat!!! este configurat in cinci minute un etaj final clasa A SE CU EL84 pentru a sustine o afirmatie anterioara practic(lucru demonstrat). Ce te deranjeaza???lipsa de cunostinte in ale viori sau ce????? Distorsiunile ti le las tie, le poti pastra pe toate, nu ma supar,poti sa bagi si difuzorul in priza tot aia e Paaaaa............PS.Astept primele scheme cu viori si lampari cine stie poate ma inspira???. Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Ironie de doi bani ,nu suporti decit monologul tau ! Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 1, 2009 Partajează Postat Februarie 1, 2009 valderama: viewtopic.php?f=13&t=36515&start=15 nu e vorba de lampi, e vorba numai de respect. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 Nu vad une_i lipsa de respect ?.Si te_as ruga sa postezi daca vrei o oscilograma doua pe la 30Hz la PP CU 6P3S, realizare frumoasa,sint curios cum iti merg trafurile acolo! si ar mai fi iteresant cam ce diamtru are CuEm in primar si in secundar cite infasurari, mod de dispunere in carcasa, detalii referitoare la trafo iesire daca poti sa dai?Alminteri tot respectul!pe bune si adevarat. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 Poate am exagerat si eu putin.Schema si detalii complete despre transformator gasesti aici: download/file.php?id=16701Masuratorile le-am pus in fisierul XLS de deasupra pozelor cu realizarea finala: viewtopic.php?f=28&t=31381&st=0&sk=t&sd=a&start=30In tabelul XLS, pentru frecventa de 50 Hz (scris cu rosu) am aplicat semnal de intrare pentru a obtine la iesire pe 8 ohmi putetile 1W, 10W si 20W. Modificind frecventa si lasund semnalul de intrare constant am verificat cum variaza puterea la iesire. Se vede ca spre capete scade putin. Pentru nici o valoare din tabel nu se observa pe osciloscop vreo deformare sau limitare. (nici la 20Hz)Masuratorile din tabel nu reprezinta masuratori de putere maxima ci de liniaritate. Puterea maxima e de 22W si scade putin la extreme.Toate masuratorile le-am facut cu sarcina artificiala de 8 ohmi neinductiva.Uite aici: viewtopic.php?f=28&t=31381&st=0&sk=t&sd=a&start=15 am mai gasit ceva poze cu interiorul (chiar jos) iar aici: viewtopic.php?f=28&t=31381&st=0&sk=t&sd=a&start=15 poze cu placa de test. Daca ai vreo problema cu deschiderea lor spune-mi.Merge foarte bine la 30Hz. (atit dupa sunet cit si dupa oscilograma) Daca chiar doresti pot sa fac niste poze cu oscilograma la 30 Hz, dar imi e frica ca nu o sa ma crezi ca e chiar iesirea amplificatorului, in sarcina si la 20W. (ca doar pot pune alt semnal pe osciloscop) Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 Daca asa sint trafurile, te cred.La chestia cu osciloscopul nu cred ca ai recurge(in sensul de pacaleala),interesant ar fi fost si pe semnal dreptunghiular la 30Hz sa vedem cam ce cadere au palierele la acest semnal.Oricum tot ce e UL suna exceptional la bass(basul fiind lucrul cel mai greu de obtinut pe tub)ultima paranteza nu este pentru initiati. Sint dezamagit de 6c19(tensiune mare de negativare,necesita atac mare,etc) credeam ca pot sa obtin mai mult ,sar putea sa ai aceleasi probleme cu EC360.Am vazut masuratorile comportamentul in putere este absolut firesc si normal in tot spectrul, trafurille de iesire sint mai mult decit reusite. Link spre comentariu
felixx Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 Oricum tot ce e UL suna exceptional la bass(basul fiind lucrul cel mai greu de obtinut pe tub)ultima paranteza nu este pentru initiati.Hmmm...Pe ce tip de incinte asculti si ce difuzoare? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 iacata incintele 15 toli bass pe la 8_10W cu virfuri 20_25w i_mi vibreaza energic casa trebuie sa am grija sa nu fie nimic pe mese usile bine inchise(am pus chedare) basul iti face o usoara radiografie ,suna plin jos si ferm,PS nu folosesc corectii pe sunet si nici volum cu potentiometri ,totul compensat sau ma limitez la bara de sunet a PC_ului.Mai folosesc si niste incinte cu difuzoare CLARION cu membrana fibra de carbon modificate(micsorat intrefier magnetic cu tot ce implica, pierdere de putere suportata, dar o crestere substantiala SPL) c.c.a. 100dB/w/m(2.83Vef/8 ohmi),initial aveu 100w continiu si 200w impuls dar marind diametrul boltului si micsorind sectiunea sirmei daca mai au 10w(practic am refacut toata montura dinamica),clarioanele le folosesc doar la puteri mici unde spl_ul devine critic.Scuze pentru dezordine! nu prea am timp. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum