Vizitator Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 PS.Condensatorul paralel pe rezistenta din Katod in special in clasa A SE nu produce alceva decit DEZASTRE!!! acesta se foloseste de regula in echipament pur comercial deoarece are un singur avantaj in prezenta lui semnalul de atac pe grila lampi finale este ceva mai mic lipsind lampa finala de reactia negativa pe care ar facio prin aceasta rezistenta si senalul din Katod fiind scurs direct la masa de acest condensator in cazul EL84 aproximativ 4,3vef pentru 5k2 sarcina.Acest condensator desimetrizeaza puternic semnalul in etajul final(cine are un osciloscop si generator se poate convinge),in lipsa lui semnalul devine perfect simetric atit ca tensiunea de atac pe grila pentru a obtine modulatia maxima acurentului in Anod se dubleaza in principiu. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Ianuarie 28, 2009 Administratori Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 nu mai scrieti Katod ca ma enervati, cuvantul este Catod Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 PS.Condensatorul paralel pe rezistenta din Katod in special in clasa A SE nu produce alceva decit DEZASTRE!!! acesta se foloseste de regula in echipament pur comercial deoarece are un singur avantaj in prezenta lui semnalul de atac pe grila lampi finale este ceva mai mic lipsind lampa finala de reactia negativa pe care ar facio prin aceasta rezistenta si senalul din Katod fiind scurs direct la masa de acest condensator in cazul EL84 aproximativ 4,3vef pentru 5k2 sarcina.Acest condensator desimetrizeaza puternic semnalul in etajul final(cine are un osciloscop si generator se poate convinge),in lipsa lui semnalul devine perfect simetric atit ca tensiunea de atac pe grila pentru a obtine modulatia maxima acurentului in Anod se dubleaza in principiu.Cu asta nu sunt deloc de acord , asa se face de cand s-au inventat lampile pana la schemele moderne , iar eu n-am observat niciodata o asa zisa "desimetrizare" pe osciloscop Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 valderama, si in cazul negativarilor fixe ce te faci ,lipseste reactia negativa dar etejul de amplif. functioneaza perfect .Depanatoru are dreptate ,acel condensator doar scurtcircuiteaza componenta alternativa, reactanta lui ar trebui sa fie nula teoretic pt spectrul audio , tu in exemplul dat ,ai prezentat o situatie in care atacul sa facut cu un nivel corect, dar cind ai suntat rezistorul din catod cu un condensator, amplificarea a crescut si a aparut fenomenul de limitare, dar nu cred ca limitarea sa facut prin desimetrizare ! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Si in plus ce ne facem cu etajele de semnal mic ( marea majoritate ) , unde tot asa rezistenta de catod e suntata cu un condensator , le aruncam la gunoi ca sunt asimetrice si rescriem electronica cu tuburi ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Acest condensator este un sunt in curent alternativ de audio_fregventa medii si inalte si ceva mai putin la bas bas inferior 10_20Hz ,acest sunt impiedica tensiunea alternativa care sar forma la bornele rezistentei de catod sa apara adica: creste curentul creste tensiunea la bornele rezistentei de catod grila devine mai negativata in raport cu catodul se opune(reactie negativa) pe alternanta pozitiva.scade curentul scade tensiunea la bornele rezistentei de catod grila devine mai pozitiva in raport cu catodul se opune(reactie negativa) pe alternanta negativa.Intrun cuvint REACTIE NEGATIVA .C_ul respectiv impiedica acest lucru scurgind la masa tensiunea alternativa din catod.Acest condensator este supus in semnal unui ciclu de acumulare sarcina dezacumulare sarcina cele doua procese nu sint simetrice pentru ambele alternate lucru care duce la o deformare a sinusului puneti mina pe osciloscop si generator si probati acest lucru conectind sau deconectind acest C_eu dupa care revnim asupra discutiei si lasati aberatii de genul filtru riplu si alte prostii scopul lui este de a mari cistigul etajului respectiv.Nu va mai bazati numai pe ureche ca o sa ramineti surzi si no sa mai auziti .Nu discut in prag de limitare cind semnalul a devenit maxim posibil si nu mai pate exista crestere sau descrestere pe sarcina fara a fi deformata forma de unda.Orice rezitenta din catodul unei lampi urmareste variatia curentului anodic si se comporta ca o reactie negativa linearizind raspunsul in fregventa si micsorind distorsiunile respectivului etaj .Atunci cind catodul aste cuplat direct la masa reactia se face dupa mai multe etaje sau pe grila2 , de regula aceasta situatie(Catodul la masa) este reprezentativa clasei AB2 SAU B mai rar clasei A AB1 ,depinde ce dorim Galagie si atit sau mai mult. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Incarcarea si descarcarea condensatorului este simetrica , si repet , cu osciloscop si generator de semnal nu am observat nici o nesimetrie . Reactia negativa corecteaza alte probleme care duc la nesimetrie , probabil asta ai observat eliminand condensatorul , dar nu el este cauza . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Uitate nene pe axa orizontala si vezi ca incep sa difere timpi cit dureaza alternata pozitiva in raport cu cea negativa(in cadrul aceleasi perioade) si chiar si forma partea inferioara si cea superioara devin diferite una este mai alugita si alta mai bombata, da osciloscopul pe cc pune trasa la jumate introdu semnal sinus si spunemi ce vezi frontul pozitiv si cel negativ al sinusului au aceasi amplitudine si forma numra casutele masoarale cu rigla fa ce vrei poate intrun tiziu o sa intelegeti.Miine va trimet poze ,improvizez citeva etaje finale si le pun pe aparate (trafuri am de toate neamurile si pretentiile)Poate la dreptunghi va prideti mai bine diferenta de lungime intre palierul superior si cel inferior devine foarte evidenta,nu discutam de over. Nemaispunind ca din acest punct de vedere si valoarea rezistentei din catod este critica in clasa A ea trbuind sa situeze pct.de funcionare la jumatatea caracteristici rectilinii a lampi pentru o simetrie cit mai buna dar probabil ca uni din voi sinteti undeva pe aceasta caracteristica de nici nu mai conteaza prezenta sau lipsa condensatorului din catod.Semnalul este asimetric din start si ce mai vedem in plus. postati si voi miine (de acasa nu din net) sa vedem cum stati. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Valderama, cu tot respectul, gresesti. Reactia negativa de care vorbesti, intr-adevar nu se mai produce, (in curent alternativ - dar in curent continuu functioneaza si stabileste punctul static de functionare) DAR este preluata de reactia negativa globala. Distorsiunile de care vorbesti, care sunt vizibile pe osciloscop, sunt din alte cauze (in montajul tau). O distorsiune de 10% se vede greu pe osciloscop. De asemenea, prin lipsa reactiei negative, la o schema civilizata, distorsiunile nu au cum sa depaseasca 10% daca nu te apropii de limitare.Exact aceleasi principii se aplica si la amplificatoarele clasice cu tranzistori. Poate nu intelege toata lumea de reactia negativa de care vorbesti. E aceeasi ca la un tranzistor intre 4 rezistente. Si aici se pune cind e cazul condensator in paralel cu rezistenta din emitor.Si inca ceva: Daca nu pui condensatorul din catod, (respectiv din emitor) montajul se numeste "amplificator cu sarcina distribuita" iar amplificarea se calculeaza altfel. (aprox Rc/Re).stima Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Nu vad unde e contradictia sint intrutotul de acord Ra/Rc(rc/re) in lipsa cond!!!!, de acord si cu reactia de curent continuunu cred ca ne intelegem misa spunemi ce avantaje aduce condensatorul din emitor,catod,etc in afara faptului cresteri cistigului pe etajul respectiv, cistigul creste in detrimentul la ce!! poti sa_mi spui!!!. dicutam de distorsiuni ale formei de unda care sint supervizibile pe osciloscop.Respectiv la pct de functionare clasa A SE UNDE AR TREBUI SA FIE IN OPINIA TA SI CUM IL STABILIM!!! CE SE INTIMPLA CIND ACESTA SE GASESTE PE CARACTERISTICA PREA SUS SAU PREA JOS (unde caracteristica nu prea mai e rectilinie ) CU FORMA DE UNDA!!! , nu devine vizibil pe osciloscop sau ce! pe mine ma intereseaza reactia in curent cotinuu!!,fara cond reactia este atit in curent continuu cit si alternativ(NUMAI CA IN ALTERNATIV CHIAR ESTE).Eu nu discut de un montaj, eu discut o chestiune de principiu.Nu am spus ca se numeste invre_un fel sint de acord cu denumirea si chiar extind atuci cind cele doua rezistente devin egale cistigul este unitar si se transforma in defazor cu sarcina distribuita care este cel mai fidel defazor posibil cu singurul dezavantaj ca prezinta impedante diferite pe ramura.Acest condensator are CA EFECT!!! o curbare suplimentara in partea negativa a alternantei si o desimetrizare a timpilor in cadrul perioadei. Semiperioada pzitiva este mai scurta cea negativa mai lunga dar suma celor doua semiperioade este egala.Din cauza asta am intrat pe forum,discutiile in contradictoriu destupa mintile si aduc uneori lamurii de finete totul transforminduse intrun cistig pentru uni chiar daca o recunosc sau nu.In principiu lucrurile trebuiesc demonstrate,promit sa o fac. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Nu vad unde e contradictia sint intrutotul de acord Ra/Rc(rc/re) in lipsa cond!!!!, de acord si cu reactia de curent continuunu cred ca ne intelegem misa spunemi ce avantaje aduce condensatorul din emitor,catod,etc in afara faptului cresteri cistigului pe etajul respectiv, cistigul creste in detrimentul la ce!! poti sa_mi spui!!!. dicutam de distorsiuni ale formei de unda care sint supervizibile pe osciloscop.Respectiv la pct de functionare clasa A SE UNDE AR TREBUI SA FIE IN OPINIA TA SI CUM IL STABILIM!!! CE SE INTIMPLA CIND ACESTA SE GASESTE PE CARACTERISTICA PREA SUS SAU PREA JOS (unde caracteristica nu prea mai e rectilinie ) CU FORMA DE UNDA!!! , nu devine vizibil pe osciloscop sau ce! pe mine ma intereseaza reactia in curent cotinuu!!,fara cond reactia este atit in curent continuu cit si alternativ(NUMAI CA IN ALTERNATIV CHIAR ESTE).Eu nu discut de un montaj, eu discut o chestiune de principiu.Nu am spus ca se numeste invre_un fel sint de acord cu denumirea si chiar extind atuci cind cele doua rezistente devin egale cistigul este unitar si se transforma in defazor cu sarcina distribuita care este cel mai fidel defazor posibil cu singurul dezavantaj ca prezinta impedante diferite pe ramura.De ce sa nu ne intelegem. Legile fizicii sunt aceleasi pentru toata lumea. LEGILE FIZICII SE APLICA SI DACA NU LE CUNOSTI .Cistigul e important la amplificatoarele simple, respectiv la cele cu lampi. E este foarte diferit in functie de frecventa din cauza transformatorului de iesire. Singua metoda de liniarizae pare a fi reactia negativa.Laso-n varza.... cu mine Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Nu nene cistigul in spectrul audio nu trebuie sa fie diferit in functie de fregventa .Daca lucrul asta se intimpla amplificatorul devine NELINEAR si sa dus dracu sandramaua.Cistigul trebuie sa fie cit mai constant cu putinta si forma de unda trebuie respectata maxim posibil daca vrem ceva, daca nu ne cumparam jucarii din piata si terminam bilciu.Pentru asta trebuie luptat trebuie iesit din faza de aprins becuri .Ne batem joc de lampa si nu aflam ce poate. REVIN SI SPUN AMPLIFICATOARE CU ACCELERATOARE DE PARTICULE poate reusim sa le aprindem la justa valoare.Sau poate dicutam de RIIA sau alte amplificatoare nelineare concepute special pentru a lineariza raspunsul ca rezultanta finala stiu si eu, nam fost atent probabil.Discutam de amplificatoare finale nu de preuri doze magnetice ,capete magnetice,...Daca ar mai trai senior Williamson sar mira si el ca in 2009 dupa atita amar de vreme cind lampile aproape ca au iesit din uz ne straduim sa facem trafuri ca in ani 1930 mai bine le folosim pe cele de retea ca si asa nu ne intereseaza raspunsul in raport cu fregventa bineinteles pe post de trafuri de iesire ca si asa stim tot, si legile fizici sint diferite pentru fiecare dintre noi ,nu trebuie sa mai aflam nimic.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Cer scuze ca posrez consecutiv dar facusem o promisiune si trebuie sa imi apar onoarea ,asa ca am postat cele doua situatiicu si fara condensator.Poate chestiunea era prea subtila,de,ce sa faci.Imi place sa pastrez forma semnalului cit mai precis cu putinta ,asta e defectul meu.A se vedea forma de unda perfect simetrica in situatia fara condensator ,atunci cind intervine C_ul aceasta devine asimetrica (partea de jos a sinusului este mai ascutita in raport cu partea superioara). Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Vad ca e mai mare putin brumul. (e ceva mai mare dublura fe jos) Atit. Asta pentru ca ai amplificare mai mare. Poate acel brum provine chiar din lampa finala, de exemplu din modul de legare al filamentului (alimentat in ac) la masa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Nene lam insirat,ce vroiai sal imbrac in platina,e demo traba discutam principiu.Amplificare mare pe dracu e numai finalul ,dar te vad cautind alta pricina,zii ca facem sa dispara riplul din partea inferioara. Si fara Cond,normal. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum