cornelflex Postat August 13, 2008 Partajează Postat August 13, 2008 Intentionat am scris pe schema valoarea Ux fiind ca C2 / R4 alcatueste un divizor de tensiune dependent de frecventa.Aici incepi sa te complici inutil , condensatorul si rezistenta formeaza cel mai simplu filtru trece sus , cunoscut de orice electronist ( cine lucreaza cu tuburi nu e elev in clasa a V-a) ,ce nici nu merita pomenit . Oricine stie ca daca valoarea condensatorului e prea mica vor fi atenuate frecventele joase si o poate calcula , daca frecventa la care se admite o atenuare de -3dB e 10 Hz sa zicem :smt006In schimb partea cu calculul amplificarii triodei cu rezistenta de catod nedecuplata e interesanta .E...ce sa zic. Nu era complect daca nu scriam. Principalul acolo era modul de a calcula cederea de tensiune in funtie de frecventa. Cartile trateaza ff complicat problema care nu tine de clasa a V-a. Nu in totdeauna oameni pregatiti citesc.Totus mersi pentru vorbele bune referitor la calculul aplificari.Este un caz pe care nu trateaza catile.Odata am primit intrebarea si am fost nevoit se rezolv problema.De altfel niciodata nu mi am pus problema amplificari fara decuplaj.Apropo , referitor la schimbarea impedantei la trafuri de iesire , vezi ceva in neregula?? Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 13, 2008 Partajează Postat August 13, 2008 Ce ai calculat e corect , K este raportul de transformare la patrat .Zp/Zs = ( Np/Ns )^2 Zp si Zs sunt direct proportionale , daca una se dubleaza si cealalta se dubleazaNumai ca intervin si alti factori , ar fi prea frumos sa jonglezi oricat din Zs . Numarul optim de spire din primar depinde de impedanta de sarcina a lampii , creste cu aceasta . Nu se obtin rezultate prea bune cu un primar bobinat pentru o impedanta de sarcina de 2000 ohmi , ca in exemplul tau , folosit la o lampa cu impedanta de sarcina 3500 ohmi . Joasele vor fi atenuate . Invers totusi nu cred ca sunt probleme . Link spre comentariu
cornelflex Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Ce ai calculat e corect , K este raportul de transformare la patrat . Zp/Zs = ( Np/Ns )^2 Zp si Zs sunt direct proportionale , daca una se dubleaza si cealalta se dubleaza Numai ca intervin si alti factori , ar fi prea frumos sa jonglezi oricat din Zs . Numarul optim de spire din primar depinde de impedanta de sarcina a lampii , creste cu aceasta . Nu se obtin rezultate prea bune cu un primar bobinat pentru o impedanta de sarcina de 2000 ohmi , ca in exemplul tau , folosit la o lampa cu impedanta de sarcina 3500 ohmi . Joasele vor fi atenuate . Invers totusi nu cred ca sunt probleme . Da spui ceva. Am luat niste date asa la intimplare. Esentialul era metoda de a calcula simplu trecrea de la o impedanta la alta.In ceea ce priveste : Ce ai calculat e corect , K este raportul de transformare la patrat . Zp/Zs = ( Np/Ns )^2 Zp si Zs sunt direct proportionale , daca una se dubleaza si cealalta se dubleaza. Asa este. Mersi ca ai elucidat problema. Aseara nu am putut sa traduc asa rezumat ca sa raspund dl. andresiv. Link spre comentariu
blue Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Transformatorul de iesire este o suma de contradictii imposibil de armonizat, unele s-e bat cap in cap, dupa parerea mea ,tinind cont de experienta, ar trebui incepute niste calcule succesive pt. reducerea dezavantajelor majore ! Oricum rezultatul v-a fi un compromis in care ramin destule necunoscute in special valorile magnetice ale miezului si capacitatile parazite. Link spre comentariu
cornelflex Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Transformatorul de iesire este o suma de contradictii imposibil de armonizat, unele s-e bat cap in cap, dupa parerea mea ,tinind cont de experienta, ar trebui incepute niste calcule succesive pt. reducerea dezavantajelor majore ! Oricum rezultatul v-a fi un compromis in care ramin destule necunoscute in special valorile magnetice ale miezului si capacitatile parazite.Referitor la capacitatea parazita, Cartea "Transformatoare De Joasa Frecventa " scris de B. Barbat , Editura Tehnica - Colectia Radio si Televiziune 1967 dinsul trateaza pe pagina 129-130 capacitatea parazita, frecventa de rezonanta etc.Intro carte am gasit o ecuatie referitor la frecventa de taiere a transformatorului (adica de unde inceapa sa atenueze inaltele) daca cunosti inductanta parazita.f0 (Hz) = Ra / 6.28 x Ls (H)De altfel se poate masura inductanta parazita daca scurtcircuitez secundarul. Din partea primarului asa se vede pe parca ai scurtcircuitat inductanta Zpri.Iti ramine inductanta parazita si rezistenta bobinei (Rb).Ataci primarul cu o frecventa alternativa, determini Z-ul din care poti sa calculez inductanta parazita.Lp = Sub radacina patrata Z^2 - Rb^2 / 6.28 x f Asta am luat dintro carte din 1958.Cartea mai trateaza masurarea impedantei trafului de iesire Se cu premagnetizarea din partea secundara.Este vorba de reglajul intrefierului. Link spre comentariu
blue Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Este corecta observatia , inductanta parazita s-e numeste mai corect inductanta de pierderi si s-e determina intradevar cu primarul in scc. De altfel ea s-e poate masura simplu prin rezonanta cu un cond. de 1nF si pt un transf. bun nu trebuie sa depaseasca 4-6 mH Link spre comentariu
cornelflex Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 La adresa: http://www.keepmyfile.com/download/e489f02316955 am postat doua carti in limba maghiara despre transformatoare de iesire si amplificatoare cu tuburi de la 25 -100W in format DJVU. Documentatia e plin cu scheme / ecuati. Link spre comentariu
Electron Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Din pacate prea putini oameni de pe aici cunosc maghiara... Link spre comentariu
danzup Postat August 15, 2008 Partajează Postat August 15, 2008 La adresa:http://www.keepmyfile.com/download/e489f02316955am postat doua carti in limba maghiara despre transformatoare de iesire si amplificatoare cu tuburi de la 25 -100W in format DJVU.Documentatia e plin cu scheme / ecuati.Multumim ! Stii cum se spune : o poza face mai mult decat 1000 de cuvinte ! Link spre comentariu
cornelflex Postat August 15, 2008 Partajează Postat August 15, 2008 La adresa: http://www.keepmyfile.com/download/e489f02316955 am postat doua carti in limba maghiara despre transformatoare de iesire si amplificatoare cu tuburi de la 25 -100W in format DJVU. Documentatia e plin cu scheme / ecuati. Multumim ! Stii cum se spune : o poza face mai mult decat 1000 de cuvinte ! La fel mam gindit si eu.Mai postez un link de unde se poate descarca anuarele si revistere Radiotechnika. Este interesant anuarul RTEK-1979.pdf unde trateaza amlificatoarele de la 60-300W cu tuburi (pag 107). http://petyamuvek.atw.hu/download.htm Link spre comentariu
cornelflex Postat August 15, 2008 Partajează Postat August 15, 2008 Din cate spui tu valoarea lui C este critica. Cu toate astea am vazut scheme (toate cu EL84 in PP) cu condensatorul respectiv intre 25u si 8000u. :smt102E putin exagerat ca in catodul tubului sa fie 8000 uF.Practic se poate totus daca negativarea este facut separat cu o sursa si pus in catod o rezistenta de valoare mica. Dl. vasilenicolae52 a explicat ff frumos rolul condensatorului mai inainte. Valoarea condensatorul din catodul tubului final este egal cu: Ccat. = 10 / 6.28 x fmin. x Rcat. Daca luam de exeplu Rcat. = 270 ohm si f minima - fmin = 20 Hz Ccat. = 10 / 6.25 x 20 x 270 = 10 / 33912 = 294.88 uF (300 uF). Comform relatiei ca condensatorul sa aiba 8000 uF rezistenta Rcat. trebuie micsorat considerabil. In cazul in care negativarea este facut separat cu o sursa, si proiectantul a pus in catod o rezistenta de Rcat. = 10 ohm atunci condensatorul Ccat. o sa aiba o valoare de 8000uF. Dar sa vedem valoarea lui Ccat la fmin. = 20 Hz si Rcat. = 10 ohm: Ccat = 10 / 6.28 x 20 x 10 = 10 / 1256 = 7961.78 uF (8000 uF). Link spre comentariu
cornelflex Postat August 17, 2008 Partajează Postat August 17, 2008 Mai sus se vede schema de masurarea a impedantei primare a unei transformator de iesire in varianta de ?Amator?. In nenumarate cazuri sintem curiosi ca dupa executarea transformatorului Tr oare impedanta Zprim. corespunde valori calculate (5200 ohmi) cu Zsec. = 4 ohmi? Fara a intra in datalii masurarea se decurge in felul urmator: Prima data inseriam o rezistenta de 10 ohmi (neinductiv) in circuitul de alimentare comform desenului. Atacam intrarea etajului final cu un generator de audiofrecventa (1000Hz), treptat marim tensiunea de intrare pina la aparitia primului semn de distorsiune pe ecranul unui osciloscop. Masuram tensiunea ~Uprim. (cu un voltmetru de audiofrecventa) si tensiunea Ur cu un voltmetru digital. Sa presupunem ca masuram - Uprim = 172.162 V si Ur = 0.331 V. Comform relatiei: Zprim. = (172.162 / 0.331) x 10 = 520 x 10 = 5200 ohm. Puterea dabitata de tub pe infasurarea primara: Pprim. = U^2prim. / Zprim. = 29639.754 / 5200 = 5.7 W Mai departe sa analizam puterea pe secundarul transformatorului de iesire. Din cauza pierderilor provocat de transformator, puterea debitata pe secundar este mai mic decit puterea primara. Sa persupunem va masuram pe infasurarea secundara ~4.5 V. Puterea secundara: Psec. = ~U^2sec. / Z sec. = 5 W. Deci avem o pierdere de putere: Ppier. = 5.7 ? 5 = 0.7 W Randamantul transformatorului de iesire: ? = (Psec. / Pprim.) x 100% = 87.7% (excelent). Mai departe sa vedem amplificarea in tensiune a tubului final EL 84 avind Ra (Za) = 5200 ohmi. Amplificarea este egal cu: A = S x (Ra x Ri / Ra + Ri) Comform datelor de catalog: S = 11.3 mA / V : Ri = 40 k. A = 0.0113 x ( 5200 x 40000 / 5200 + 40000) = 52 X. Tensiunea de comanda necesara pe grila de comanda pentru puterea primara de 5.7 W: ~Uint. = Uprim. / A = 172.162 / 52 = ~3.3 V. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 17, 2008 Partajează Postat August 17, 2008 Prea complicata metoda ta . Impedanta primarului respecta formula Zp = Zs x ( Np / Ns ) ^2 . Np/Ns este raportul de transformare al transformatorului si se poate afla conectand o sursa de tensiune alternativa in primar ( eventual chiar tensiunea retelei ) si masurand tensiunea ce rezulta in secundar , aplicand formula : Np/Ns = Up/Us . Stiind rezistenta difuzorului ( sarcinii ) , din prima formula se afla impedanta primarului .Metoda asta se foloseste cand ai un traf necunoscut , daca l-ai bobinat tu n-ai cum sa gresesti asa grosolan numarul de spire incat sa nu mai corespunda impedantele ( eventual daca esti beat :smt003 ) , asa ca nu are nici un rost sa verifici . Link spre comentariu
cornelflex Postat August 17, 2008 Partajează Postat August 17, 2008 Prea complicata metoda ta . Impedanta primarului respecta formula Zp = Zs x ( Np / Ns ) ^2 . Np/Ns este raportul de transformare al transformatorului si se poate afla conectand o sursa de tensiune alternativa in primar ( eventual chiar tensiunea retelei ) si masurand tensiunea ce rezulta in secundar , aplicand formula : Np/Ns = Up/Us . Stiind rezistenta difuzorului ( sarcinii ) , din prima formula se afla impedanta primarului .Metoda asta se foloseste cand ai un traf necunoscut , daca l-ai bobinat tu n-ai cum sa gresesti asa grosolan numarul de spire incat sa nu mai corespunda impedantele ( eventual daca esti beat :smt003 ) , asa ca nu are nici un rost sa verifici .Da, este o alta metoda.Cam ar veni pentru scheama prezenteta:Np = 3500 spire si Ns = 97 spire. la Zs =4 ohmi avind Qfe = 11 cm^2 - asta este suprafata fierului pur si nu sectiunea miezului. Tolele nu sint drepte, mai contin si strat protector asa ca sectiunea miezului iasa mai mare cu citeva procente. In fine:Zp = 4 x (3500 / 97)^2 = 5207 ohmi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 Atuci cind un transformator de iesire are in primar doar 4_6H este EXCLUSA redarea fregvetelor joase pentru simplul fapt ca impdanta infasurari primare in aceste conditii devine foarte mica si distorsiunile de faza la aceste fregvente sint foarte mari.ADICA Xl=2x3.14x20Hzx5H=753 OHMI!!! (3.14=pi ,20Hz=fregventa minima,5H=inductanta primar) nemaivorbind de adaptarea ca oglinda de impedanta inrtun raport dat care sa dus pe pustii!! la joase(bass).Primarul unui transformator de iesire este impartit in sectiuni multiple(numar cit mai mare)pintre care sint intercalate sectini secundare dispuse in final in paralel(preferabil)serie pentru a imnunatati raspunsul la fregvente superioare.Revin si spun 30H este de obicei valoarea corecta a inductantei prinarului fara de care nu vom obtine un bass energic si normal,daca primarul nu are un numar apropiat de 30H amplificatorul va debita un bass VAG si DISTORSIONAT MEDII SI INALTE RELATV CORECT.Xl= 2X3.14X20HzX30H=3768 OHMI ALTA POVESTE IN RAPORT CU 753 OHMI. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum