Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul amplificatoarelor cu tuburi

Ovidanie

Postări Recomandate

In spiritul impaciuirii etc., imi permit sa adaug putina teorie,din punctul meu de vedere,calculul unui amplificator incepe de la coada catre cap si anume de la tubul final respectiv traf catre driverul de atac...asadar,ce e important sa stim:

- Tubul final,aici avem Ua0( anodica),PSF ales,Ia0, si cel mai important lucru Rezistenta interna a tubului,asta e cruciala in calcularea trafului,mai bine zis Lminim traf penreu a reda corect 20Hz iar mai jos voi exemplifica concret:

oc6iMcL.jpg

AtqItMe.jpg

xUf67BY.jpg

Eu personal nu ma dau in vant dupa EL84 din cauza Rezistentei Interne foarte mare,dupa cum se vede din calcule,pentru a reda 20Hz trebuie ca L minim sa fie cel putin 35H....tine de fiecare in parte ce ii place si ce nu....

Link spre comentariu

In calculul de mai sus practic ai mers pe ideea că Rp trebuie să fie cât mai aproape de reactanța inductivă a primarului, respectiv XLp=(2pi*fi)*L, la frecvența minimă de 20Hz.

Link spre comentariu
1 hour ago, Kosmin said:

In calculul de mai sus practic ai mers pe ideea că Rp trebuie să fie cât mai aproape de reactanța inductivă a primarului, respectiv XLp=(2pi*fi)*L, la frecvența minimă de 20Hz.

Nu neaparat,Rp rezulta din calcule,Lmin ne arata ce inductanta minima trebuie sa aiba primarul pentru a reda corect 20Hz,problema mare o reprezinta insa Btole/miez,aici e marea problema/smecherie,prefer Toroidy deoarece B=1.7Tesla,si aici putem dezvolta,de exemplu,pentru triode cu Ri mic(6N13S) e ok sa alegem tole normale,Rp rezultat ne "lasa" sa avem un nr de spire rezonabil pentru a avea un Lmin realizabil la 20Hz...nu acelasi lucru putem spune despre EL 84 folosind tole normale

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări