Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul amplificatoarelor cu tuburi

Ovidanie

Postări Recomandate

Pai de ce te ai opri ? , nu mai intreba ,dai drumu mai departe,(cine vrea sa confirme sau sa infirme e liber sa o faca)nu te grabi si fii cit se poate de explicit=clar(nu inseamna ca nu ai fost) ca sa inteleaga toti.

Link spre comentariu

Uite eu vin cu urmatoarea chestie, poate reusiti sa dezvoltati, de aici trebuie sa rezulte tot legat de 6n2.Teoretic reprezinta amplitudinea maxima a tensiuni furnizate de etajul defazor(de aceasta amplitudine cu virfuri asa mari nici macar nu va fi nevoie dar la amplitudini mai mici totul va fi mai mult decit OK!).

Link spre comentariu

Vedeti? Cand ajungem la concret ne oprim...Eu va propun sa considerati schema propusa (ultima) si sa ne fixam parametrii initiali:1. putere de iesire/distorsiune2. impedata iesire3. sensibilitate la intrare4. banda de frecventa5. etc.Si la calcule cu noi... da' sa-o finalizam...

Link spre comentariu

Pai din moment ce ai fixat punctul de functionare al triodelor si ne-ai mai indicat si tensiunile treaba e extrem de simpla. Dupa parerea mea consultarea caracteristicilor tubului si alegerea punctului sunt mai delicate. Deci rezistenta din anodul defazorului: Rad=(265V-200V)/0.0024A=27083 ohmi adica alegem 27 kohm. Puterea disipata pe rez in discutie: Pd=65V x 0.0024A=0.156W deci un rezistor de 0.5W e ceea ce trebuie. In catod este exact aceeasi valoare, aceeasi putere: Rdk= 27k/0.5W. De asemenea, rezistenta din circ de filtraj al tensiunii anodice a preamplificatorului este: R=(265-200)/0.0005A=130000 ohm deci 130kohm. Puterea disipata pe R este: P=65V x 0.0005A=0.0325W. Alegem 130kohm/0.25W . Rez anodica a preamplificatorului: Rap=(200V-64V)/0.0005A=272000 ohm deci 270kohm. P dis pe ea este: P= 136V x 0.0005A=0.068W, merge si aici 0.25W. Rez din catodul preamplif este: Rkp=0.55V/0.0005A=1100ohm adica 1k2 sa zicem formata din doua rezistente serie. Se poate pune un semireglabil de 1k serie cu 220 ohm ca sa reglam mai usor reactia negativa (care o legam la cursorul pot). Rezistenta de grila maxima a primului tub se indica in catalog, dar fara probleme 680kohm cred ca e ceea ce trebuie. Daca vrea cineva sa continue...

Link spre comentariu

Hai sa zicem:1. Putere iesire: 10W sinus2. Distorsiuni: 2%3. Banda de frecventa: 30Hz...20kHz4. Impedanta iesire:4ohm-8ohm5. Tensiune intrare: 1.5Vef6. Impedanta intrare: 200KohmReferitor la putere,se admit eventual 9W ca sa fim realisti. Ce spuneti,e realizabil in varianta asta?

Link spre comentariu

Tensiunea de intrare are o valoare finita determinata de nivelul de aparitie a distorsiunilor(sa zicem de 2% ) cu toate ca parerea mea este ca 1% este o limita decenta. Pt 30Hz- 20 Khz se impune 3dB, iar puterea de 10 W este speculativa, in sensul ca este determinata de conditiile de mai sus !

Link spre comentariu

Tensiunea de intrare are o valoare finita determinata de nivelul de aparitie a distorsiunilor(sa zicem de 2% ) cu toate ca parerea mea este ca 1% este o limita decenta. Pt 30Hz- 20 Khz se impune 3dB, iar puterea de 10 W este speculativa, in sensul ca este determinata de conditiile de mai sus !

As restringe limita celor 3dB nelinearitate la -0,5dB la capetele benzi.Mai am doua exemplare facute prin casa si nu am stat sa bibilesc prea mult trafurile cu toate astea ma incadrez 30Hz-20Khz cu mai putin de 0,5dB,sinus bineinteles!si la puterea nominala adica 10w/8_ohmi(pe drptunghi lucrurile sint ceva mai complicate,in special jos ca fregventa).
Link spre comentariu

Calculul distorsiunilor nu este tocmai specialitatea mea, asa ca va las pe voi sa va hotarati asupra acestui aspect. Am ales 2% pentru ca sub acest procent urechea umana nu sesizeaza distorsiunile (asa am citit undeva, nu stiu daca e real sau nu). Stiu ca puterea maxima e limitata de procentul maxim de distorsiuni pe care il admitem dar nu stiu in ce masura. Am zis 10W (sau 9) pt ca atat putem "scoate" din acest PP. Sa continui cu calculul valorilor pieselor?

Link spre comentariu

Da.As mai spune cu titlu de recomandare ca tensiunea de alimentare ar fi 300_310Vcc si curentul de repaos prin fiecare lampa 36_38 mA, mar interesa Raa si tensiunea de negativare pt acesta eventuala situatie(O posibilitate de reglaj a tensiuni de negativare Balansare in plaja 10,5v-12,5v centrat 11,5v apox.De ce in jur de 11,5v? de ce nu mai mult ?de ce nu mai putin?ce rost are balansul?etc)Presupunind ca dispunem de tuburile EL84 Philips din pdf si ce ar trebui sa facem daca utilizam alte productii sau chiar 6p14p ca lampi finale unde introducem asterixul(variabila)pentru productii diferite care ar avea familia de caracteristici usor diferita de cea de la philips.

Link spre comentariu

Daca curentul prin fiecare tub este 38mA curentul ambelor tuburi va fi 76mA. Tensiunea anodica fiind 300V sa zicem, Raa va fi: Raa=Ua/Ia=300V/0.076A=3947 ohmi. Pda a fiecarui tub va fi: 300V x 0.038A=11.4W . Eu am gasit pt EL84 pe data-sheet de la frank poknet o tensiune de negativare de -9V ptr un curent de 38mA in conditia Ua=300V.( vezi graficul) pesemne ca sunt tuburi fabricate de diverse firme si difera putin caracteristicile. O sa revin cu schema cu posibilitate de reglaj pt tens de negativare si posib de balansare si cu val pieselor.

Link spre comentariu

8000_9000 ohmi anod_anod,nu se aduna curenti fiecare ramura are curentul ei,chestiunea cu Ua si Ia pentru Ra (Rezistenta anodica de sarcina)este valabila numai in clasa A SE nu se poate aplica la contratimp la Raa(Rezistenta anod-anod de sarcina) lucrurile stau usor diferit.Pda corect."la frank poknet o tensiune de negativare de -9V ptr un curent de 38mA in conditia Ua=300V" posibil functie de tub.Pentru ca montajul este UL se duce oarecum catre conexiuna trioda tensiunea de negativare este usor mai mare uitate in pagina 7 pdf. ridica o verticala imaginara la 300v si vei gasi pentru curentul propus(in stinga 36_38mA) un punct de intersectie cu graficele de tensiuni negative cu valorile specificate in dreapta pt cca -11v,din cauza asta am pus pdf_ul si am facut trimetere la producator(I)Vezi ca ai si ceva clase pe acolo chiar cu regimuri de alimentare usor diferite,Deasemeni in grupele de clase este stipulat si Raa ,dar nu este stpulata situatia UL de aia spun la inceput chiar 9000 ohmi fiind o combinatie de functionare intermediara trioda_tetroda, adica daca in versiunea trioda contratimp avem Raa=10k si inversiunea tetroda avem Raa=8k ,ce Raa ai alege pentru UL conexiune nici trioda nici tetroda (intre)? .Curaj,usor usor prin dezbateri venim de acasa!Am uitat sa precizez priza pentru G2 optima la EL84 este la 43%din ramuri primar raportata la plusul comun,adica 43% din numarul total de spire al unei infasurari primare dim punctul de alimentare al trafului si pina in punctul de conectare G2.Restul de 57% de la G2 la Anod.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări