suirammarius Postat Iulie 7, 2012 Partajează Postat Iulie 7, 2012 Buna ziua!De vreo saptamana ma tot chinui sa gasesc o solutie pentru problema mea si nu reusesc deloc; aceasta suna astfel:un disc pe care se pune o piesa cu forma de elipsa; elipsa trebuie sudata de jur imprejur. Eu trebuie sa invart discul de asa fel incat sa pastrez o viteza constanta, in orice moment, intre suprafata elipsei si un brat FIX ce o sudeaza. Adica... sa am o viteza de sudura constanta indiferent de forma suprafetei (suprafata inchisa) ce trebuie sudata.Are cineva vreo idee de cum as putea face asa ceva?PS Mentionez ca folosesc uC-uri Atmel; daca postul e publicat la rubrica gresita, rog frumos moderatorul sa mi-l puna in locul potrivit. Multumesc! Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Mai exact, problema este sa urmaresc cu viteza constanta o curba plana inchisa. Se presupune ca se cunoaste ecuatia curbei respective. Pentru pozitionarea in dreptul capului de sudare rotirea unui suport nu este suficienta. Mai este necesara o deplasare radiala. Cele doua miscari, una radiala si una unghiulara, trebuie sa asigure parcurgerea unor arce egale in intervale egale de timp. Arcul unei curbe in coordonate polare este radacina patrata din suma patratelor variatiei razei si a razei inmultita cu sinusul variatiei unghiului (Pitagora). Din conditia ca arcul sa ramana constant rezulta deplasarile unghiulara si radiala in fiecare unitate de timp. Cu un microcontroler calculul si comenzile se fac usor, dar acesta trebuie rescris pentru alta curba. O solutie ar fi o mica memorie EEPROM externa care sa contina curba. Link spre comentariu
Vizitator dorinspeedy Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Eu zic ca as face asa, as prinde piesele intre 2 pistoane cu rulmenti de presiune sa se roteasca usor, pe piesa eliptica un palpator legat la un encoder sau potentiometru care e legat la un uC sa citeasca variatia diametrului si de aici actionezi un motor care sa-ti invarta ansamblul cu viteza variabila in functie de potentiometru sau encoder sau ar fi varianta sa pui motorul de transport pe capul de sudare cu o roata de transport in cantul piesei eliptice si cu un variator de turatie reglezi avansul. Parerea mea. Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 9, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2012 (...) Se presupune ca se cunoaste ecuatia curbei respective. Pai... nu se cunoaste deoarece poate fi orice tip de curba, din pacate! Pentru pozitionarea in dreptul capului de sudare rotirea unui suport nu este suficienta. Mai este necesara o deplasare radiala. (...) Am uitat sa mentionez ca deplasarea capului pe suprafata de sudat se face pe principiul acului de pick-up; in consecinta, nu mai e nevoie sa fac electronic si miscarea radiala. Intre timp m-am gandit la o solutie ce partial o regasesc si in postul tau: sa calculez distanta pe care o strabate pistolul pe suprafata de sudat la o miscare unghiulara de 2 grade (de fapt de 1,8 grade, cat e pasul motorului pas cu pas) si astfel sa stabilesc viteza la care sa se invarta motorul dupa fiecare 10 sau 20 de pasi (depinde de raportu' de transmisie). Asta tre' s-o fac pt fiecare piesa! Adica... am de calculat, nu gluma! Ce parere aveti? Vi se pare ok ideea? Cat despre... (...) sau ar fi varianta sa pui motorul de transport pe capul de sudare cu o roata de transport in cantul piesei eliptice si cu un variator de turatie reglezi avansul. Parerea mea. Fix asta a fost parerea mea la inceput! Am facut si programul, cu un meniu, frumos... alegeai distanta cordonului de sudura si dadeai START si iti suda fix cat ai cerut... se putea introduce diametrul fuliei ce actiona piesa, in caz ca o schimbai sa poata respecta distantele... in concluzie eu eram multumit de ce iesise (pe masa de lucru, doar experimental). Si cand sa ma apuc sa cumpar driver si motor pas cu pas... mi s-a spus ca metoda asta a fost incercata si ca nu e ok!! Asa ca... iata-ma in situatia de a gasi o alta solutie! Link spre comentariu
one Postat Iulie 11, 2012 Partajează Postat Iulie 11, 2012 Parerea mea este ca actionarea cu motor pas cu pas nu este cea mai buna idee. Ar trebui sa faci actionarea cu un motor de curent continuu, caci vei gasi mai usor unul puternic. In rest ideea de mai devreme este buna. Nu trebuie decat sa masori raza si sa calculezi viteza unghiulara. Bineinteles asta implica un resolver fixat pe motor si circuitele adiacente. mi s-a spus ca metoda asta a fost incercata si ca nu e ok!!Depinde cine si ce a incercat. Nu toata lumea reuseste sa puna in practica o idee functionala. Afirmatia fara motivatie ("de ce") este "vorba-n vant". Unii nu sunt in stare sa scoata dopul unei sticle, asta nu inseamna ca "nu e ok". Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 11, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2012 Crezi ca un motor pas cu pas de 0,5-1 Nm nu e capabil sa invarta un "platou" de vreo 10Kg? O sa-i pun si reductor. Motoare pas cu pas... se gasesc fara probleme. As avea vreun motiv sa ma ingrijoreze ceva si nu-mi dau eu seama? Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 14, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2012 Buun... treaba s-a complicat. Am primit de curand desenele pieselor ce trebuiesc sudate; respectiva elipsa e formata din 4 arce de cerc astfel: 2 au centrul in interiorul elipsei iar celelalte 2 (cele mari) au centrul muuult in afara elipsei. Stiu pt fiecare unghiul si lungimea dar... nu stiu cum as putea sa pastrez viteza tangentiala constanta in orice moment. Este o problema de geometrie ce ma depaseste! In consecinta incerc urmatoarea varianta: instalez o rotita cu un encoder (led ir + reciver) pe pistolul de sudura care sa imi masoare viteza; daca viteza citita creste, scad viteza motorului.Ce parere aveti? E plauzibila ideea? Link spre comentariu
one Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Cred ca ti-am raspuns deja dar o sa repet, poate cu alte cuvinte.1. montezi un resolver pe motorul care iti roteste suprafata de sudura.2. montezi un masurator de distanta intre punctul minim si punctul maxim de deplasare al capului de sudura.----------> astfel ai obtinut viteza unghiulara. v=2*PI*frecventa_de_rotatie*raza3. comanzi motorul cu un circuit PID care sa iti mentina viteza unghiulara constanta.Acest proiect il poti pune in aplicare chiar si cu circuite exclusiv analogice, daca esti pasionat. Pentru masura vitezei unghiulare faci un circuit de integrare, pentru masura razei pui un potentiometru. Pentru simplificare, se poate face cu un microcontroller.Sunt impotriva motoarelor pas cu pas din principiu, pentru multi le vad ca o solutie universala pentru o miscare controlata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum